Bajramska poruka muftije Dudića – Naša je sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga

0
97

U povodu Ramazanskog bajrama, koji počinje u nedjelju 24. maja, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na Muhammeda a.s., njegove uzorite ashabe, časnu porodicu i sve sljedbenike islama do Sudnjega dana.

Poštovana braćo i sestre u islamu

Ispostili smo još jedan Ramazan, mjesec posta, Kur'ana, istinskog milosrđa i ibadeta, a koji će ostati u sjećanju svih muslimanima svijeta kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti, nepokolebljivi i ustrajni u činjenju dobra i sprječavanju zla, kako uči plemeniti Kur'an: ”Natječite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte se natjecati u grijehu i neprijateljstvu.”

Stoga mi dozvolite, dragi pripadnici islama, ma gdje bili i živjeli, u domovini i dijaspori, da vas povodom ovogodišnjih bajramskih blagdana pozovem na istinsku, bratsku, međusobnu i vjerničku ljubav i humanost, te iskrenu islamsku solidarnost, radi našeg zajedničkog uspjeha i spasa na ovome i budućem svijetu.

Mi muslimani smo, duboko vjerujem, položili ispit zrelosti i mudrosti u periodu velikog globalnog iskušenja izazvanog pandemijom korona virusa, koje smo shvatili kao iskušenje u vidu ”Božije lekcije”, jer smo uspjeli sačuvati dostojanstvo svakog čovjeka, a posebno pripadnika Islamske zajednice, kroz humanitarne akcije i druge vrste solidarnosti, izlazeći u susret svima onima kojima je pomoć bila neophodna, od Priboja do Subotice, ne gledajući na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, kada je posredstvom Mešihata Islamske zajednice preko šest hiljada porodica dobilo potrebnu pomoć, ne zaboravljajući ni 80 jetima koji su obradovani novčanom hedijom i bajramskim paketićima. Sve ovo je postignuto iz sredstava Mešihatovog fonda Bejtul-mal i donacija naših vjernika iz domovine i dijaspore.

Mi smo generacija koju je Dragi Allah počastio da uradi sve što je u njenoj moći, u ovom vremenu i na ovom parčetu zemlje. Naš ibadet u mjesecu Ramazanu nas je podučio da je naša sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir i spokoj u sigurnosti i miru našeg brata, komšije i prijatelja.

Ramazanske poruke Bedra i Kadarske noći su inspirativne, neiscrpne i vječite. One nas podsjećaju da su uspjeh i pobjeda mogući i onda kada ljudskom oku izgledaju nedokučivim, uz uslov da se istinski oslonimo na Uzvišenog Allaha i Njegovu pomoć, kako Kur'an kaže: ”Koliko je puta manja skupina, uz Allahovo dopuštenje, pobijedila veću skupinu.” Kur'an nas uči, dakle, da snaga i vitalnost jednog naroda i zajednice nije u njihovoj brojnosti i kvantitetu, već u čvrstini vjere i ispravnom razumijevanju i organiziranosti svojih resursa i potencijala.

Uvažena braćo i sestre,

U prvoj polovini Ramazana naše džamije su bile usamljene, bez svog nakita, svojih džematlija. Molili smo Allaha Milostivog da naše druženje sa džamijama – Allahovim kućama što prije omogući, makar prije Bajrama. I Allah je ukabulio dovu Svojih iskrenih robova, pa smo u drugoj polovini mogli u džamijskom ambijentu klanjati sve namaze, kao i džumu i teravih namaz. Hvala Ti, Uzvišeni Gospodaru, na toj neizmjernoj ramazanskoj blagodati.

Braćo i sestre,

Bajram je vrijeme kada treba da pokažemo posebnu ljubav i gostoprimstvo prema svakome, a naročito prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. To su dani humanosti kada ne smijemo zaboraviti naše bolesne, moleći Svevišnjeg da im podari zdravlje, potlačenima slobodu i pravdu; našoj omladini i studentima da omili vjeru i moral; te da svakom čovjeku dobrog srca podari lijep i moralan život.

Ovaj Ramazan i ovaj Bajram nas uče da cijenimo ljudsku bliskost i druženje, te da znamo kao muslimani od koga i od čega se trebamo udaljavati. Udaljavanje od onoga što treba da bude vjernicima blizu može nas odvesti krivim putem, kao i približavanje onome što ne priliči vjerniku može nanijeti zlo i štetu. Nastupajući mubarek dani uče nas da se približavamo Istinskom Gospodaru, da dijelimo bajramske radosti u krugu svojih porodica zajedno sa roditeljima, djecom, rodbinom i prijateljima, kao i sa svojim džamijama i džematlijama.

Neka nam Ramazanski bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život, sigurniju budućnost, neka među nama vlada sloga i zajedništvo koji će nam povratiti samopouzdanje i snagu da činimo i promoviramo dobro i borimo se protiv smutnje i nereda. Molimo te, Stvoritelju naš, učini da nestane straha i bolesti u cijelome svijetu, a neizvjesnost i brigu zamijeni nam sigurnošću, nadom, duševnim mirom i srećom.

Braćo i sestre,

Sa ovim plemenitim mislima i iskrenom dovom Uzvišenom Gospodaru, svim muslimanima, pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji, dijaspori, kao i svim pripadnicima islama širom svijeta, od srca mubareklišem nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.