Austrija: Ugašena “Mapa islama” nakon što su njom označene muslimanske institucije

0
47

Digitalna karta pod nazivom “Islam-Landkarte (Islamska karta)”, koja je sadržavala detaljne informacije o muslimanskim institucijama u Austriji, isključena je zbog ozbiljnih reakcija iz različitih krugova i kritika da su ovim projektom označene muslimanske institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Dokumentacijski centar za politički islam, koji je uspostavila vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ranije je naložila profesoru sa Univerziteta u Beču Ednanu Aslanu i njegovom timu da sačine “digitalnu kartu”. Aplikacija je sačinjena, no trenutno je stavljena van funkcije.

Aslan je, oglasivši se na web-stranici “www.islam-landkarte.at”, izrazio žaljenje što je ovaj projekat izazvao političke kontroverze i što su ga neke krajnje desne grupe zloupotrijebile.

Tvrdi da je njegov cilj bio izraditi studiju koja se bavi svim aspektima različitih islamskih grupa u zemlji, ne govoreći o tome da li je digitalna karta potpuno ukinuta ili će raditi na drugačiji način.

Iz državnih institucija, koje trenutno ne rade zbog državnog praznika, nije bilo oglašavanja o tome da li upotreba aplikacije ukinuta.

Nakon što je digitalna karta postala dostupna 27. maja, grupe krajnje desnice na mnogim su džamijama istakle natpise s antiislamskim porukama.

Dokumentacijski centar za politički islam, koji je osnovan pod vodstvom koalicione vlade Austrijske narodne stranke desnog centra (ÖVP) i stranke Zelenih, podijelio je s javnošću digitalnu kartu pod nazivom “Islam-Landkarte”, a koja sadrži detaljne informacije o različitim organizacijama poput 600 džamija i edukativnih centara koji pripadaju muslimanima, kao i njihovih svjetonazora, menadžera i adresa.

Pojedini krugovi su digitalnu kartu ocijenili diskriminatornom, odnosno da prikazuje muslimane kao potencijalne kriminalce. Navode da ovaj projekat liči na stavljanje oznake i da je vlada, koja je bila preplavljena istragama korupcije, kao izlaz iz takve situacije još jednom pokušala manipulirati društvom putem muslimana.

Izvor: saff.ba

The post Austrija: Ugašena “Mapa islama” nakon što su njom označene muslimanske institucije appeared first on Islam PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Austrija: Ugašena “Mapa islama” nakon što su njom označene muslimanske institucije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.