Akademik Zukorlić: Obračunati se sa strukturama koje štite kriminalce

1

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić održao je konferenciju za mediji na kojoj je govorio o aktualnim temama. Akademik Zukorlić se na početku osvrnuo na posljednje događaje u Novom Pazaru, vatrene obračune u kojima je bilo povrijeđenih građana, kazavši da su kriminalci ovakvim terorom poslali poruku da su jači od policije.

– Kada kriminalci odluče da izvrše neku likvidaciju u sred bijela dana ispred policijske uprave, to nije samo obračun, to nije samo nasilje, to nije samo obična demonstracija sile, to jeste sve to ali to jeste teror. To nije običan teror već koji nosi poruku prema građanima, najjači smo, ne može nam niko ništa ali je to poruka i policiji, jači smo od svih vas. Kada kriminalci mogu biti jači od policije, samo kada su sigurni od strane te policije. Nikada u normalnoj državi, nikakav kriminalni klan ne može biti jači od države, ukoliko dio te države nije na strani kriminala.

Akademik Zukorlić kazao da se problem neće riješiti time što će se udvostručiti broj policajaca na ulici, već obračunom sa strukturama u policiji, tužilaštvu, pravosuđu i gradskoj upravi koje štite kriminalce.

Obračunati se sa strukturama koje štite kriminalce

– Ako ministar misli i oni koji su ga savjetovali i oni koji su mu naložili da će se ovaj problem riješiti time što će se udvostručiti broj policajaca na ulici i pokazati moć žandarmerije, ne to je pogrešno. Takve akcije će da dovedu do toga da su žrtve oni obični građani ili neki sitni prestupnici, kao što je bilo i do sada. I do sada je policija bila jako odlučna da kada treba pauk da odnese golf 2, nekog siromaha.

– Šta treba da budemo, tužibabe, cinkaroši, pa to nećemo nikada biti. Šta rade službe, šta radi policija? Kako je moguće u ovom gradu, u ovoj zemlji, ovi građani sve znaju, a oni koji treba sve da znaju ništa ne znaju. Pa nemojte molim vas. Šta treba da budemo takvi naivci? Oni ne znaju ko im je korumpiran u policiji, oni ne znaju ko je zamjenik načelnika policije, oni ne znaju koji inspektor, šef odjeljenja, koji policijac je po cijeli dan sa kriminalcima, narko-dilerima, ili se vozi automobilima sa njim ili sjedi u njihovim birtijama i banči noću i za vrijeme kada je to dozvoljeno i za vrijeme kada je to zabranjeno. Svi mi to ovdje u ovom gradu znamo, samo ne zna policija, samo ne znaju službe bezbjednosti i ne znaju obavještajne službe. Ma nemojte mi reći molim vas.

Građani znaju sve, a policija se pravi da ne zna ništa

– Dakle, ministre i svi ostali koji donosite odluke, kao što tvrdite da želite da pomognete ovom gradu i kraju da postane normalan, obračunajte se sa strukturama u policiji, tužilaštvu, pravosuđu i gradskoj upravi. Tamo je problem. Osionost kriminalaca je takva samo kada oni imaju sigurnost. Nakon ove pucnjave koja se desila ispred policijske uprave, sat vremena pojavila su se dva policajca, pozornika ispred ugostiteljskog objekta ili kako se to kaže striptiz bara u vlasništvu dvojice ljudi koji su toga dana pucali. Znate li da pola sata im nisu dozvolili da uđu u taj objekat? U takvim situacijama ne šalju se dva pozornika, šalje se dupli sastav interventne jedinice. Upada se, blokira se. Tek nakon pola sata, kada je iz objekta iznešeno sve što je trebalo ili izvedeno sve što je trebalo da se izvede, tek tada su puštena ta dva jadnika da navodno izvrše pretres i da kažu da tamo nema ništa. E to je krivac ovog stanja, e taj koji zna da ima nekoga u policiji i koji neće poslati jedinicu specijalaca da upadnu, prepadnu i pronađu tamo sve što treba da se pronađe. Ne, oni će poslati formalno dva pozornika jadna koji tamo drhte i lome ruke i kojima se psuje mater i ne daju im da uđu u objekat i koje puste naknadno da ispune formu i daju izvještaj da je sve u redu. To je izvor problema. Prema tome gospodine ministre policije ako hoćeš da rešavaš ove probleme, samo zatraži izvještaje koje ima tvoja policija i imaju obaveštajno-bezbjednosne službe, i tačno znaju ko je nosilac kriminala u ovom gradu.

Vlada Srbije i MUP znaju ko su poglavice kriminala u Novom Pazaru

Akademik Zukorlić pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da riješi problem kriminala  u Novome Pazaru, u suprotnom će o tome javno govoriti u Skupštini Srbije.

– Dopala se i ovoj policijskoj upravi politika iz gradske uprave. Postavite za gradonačelnika nekog finog čovjeka koji nema afere ali i koji se neće mnogo miješati u svoj posao. Postaviti za njegovog zamjenika one koji će slušati mafiju šta da radi. Jer se očito ovaj koncept iz gradske uprave, gdje postavite jednog jadnog, naivnog, nesposobnog, poštenog gradonačelnika a zna se da se on ništa ne pita. To je kao bila super varijanta. Govorit ćemo kako nam je gradonačelnik dobar, nije korumpiran a on će gore da sjedi i da se bavi kaznama da li je trebao pauk da digne automobil nekom siromahu ili nije. Mi sada treba da budemo tako naivni i da ponovno nam ukradu još 5 godina života.

Mi nećemo šutjeti

– Šta sada treba da uradimo, da napravimo predstave po gradu nekoliko dana i opet po starom. Ne gospodo u Vladi R. Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, vi znate ko su poglavice kriminala ovdje u Novome Pazaru, vi znate ko su njihovi protektori u politici, u gradskoj upravi, u politici i ovdje i u Beogradu. Vi to dobro znate ali znamo i mi. Ne tjerajte nas da sve iznesemo jer će mnoge boljeti. Bolje je da vi djelujete nego da se sve mora reći pred medijima ili u Narodnoj Skupštini. Budite sigurni da mi nećemo šutjeti, neću šutjeti ni zbog svoje savjesti ni zbog svoje etike u grudima ali neću ni zbog svoje djece, ni zbog vaše djece jer ste me birali da budem narodni poslanik i bit ću predstavnik vašega stanja, poslanik naroda, vaše muke, tragedija, propadanja i propasti, to ću biti koliko ne znam, ali to što ću biti ću biti.

Neki od osnivača kladionica službenici MUP-a

On je ukazao na selektivnu primjenu zakona u Novom Pazaru, da policija i inspekcija kreće samo na one koji nemaju zaštitu.

– Ne znaju oni to koji lokali rade uprkos zabranama, niko ne zna samo cijeli grad zna je l tako ? I ne zna policija, inspekcija da skoro niti jedna kladionica nema dozvolu za rad, sve rade na divlje , zato što su neki od osnivača kladionica službenici MUP-a. Zato im se može i zato se otvaraju bilo gdje i bilo kada. Ko poštuje mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata? Oni fini, mali, pošteni građani koji drže kafeterije i mlječne restorane. Vlasnici birtija, kockarnica, kladionica, kriminalni restorani samo se zaključaju , povire na kameru ko je i izvoli. Kao 120.000 stanovnika ovog grada to zna, a policija i inspekcija to ne znaju. Onda daju neko saopštenje i mi kažemo svaka vam čast vi se borite. Ne, nećemo prihvatiti kozmetičke intervencije.

Novi Pazar zmijsko klupko organizovanog kriminala

Zukorlić poručio da u Novom Pazaru imamo zmijsko klupko organizovanog kriminala.

– Svaka intervencija je dobrodošla, svaku ćemo pozdraviti, ali zmija ostaje zmija dok se ne udari u glavu. Sjeci joj rep, on raste, regeneriše se jako brzo. Dok se zmije ne udare, a mi u Pazaru imamo klupko zmijsko i tačno se zna koje su glave. Dokle god država ne bude udarila u glave kriminala ovog gradai Sandžaka, smatrat ćemo je dijelom kriminala. Po zakonu, zločinac ili počinilac krivičnog dijela i njegov zaštitnik su također jednako počinioci krivičnog dijela. Zakon jednako goni onog pomagača u kriminalnom i krivičnom djelu. To je opće poznat princip u pravu i u svim mogućim pravnim sistemima.Znači li to da ako je neko pomagač kriminalu u policiji, u gradskoj upravi, u tužilaštvu, u pravosuđu, ili politici općenito, da su oni zaštićeni? E pa nisu.

Tužilaštvo da reaguje na optužbe građana o kriminalnim radnjama u Gradskoj upravi

On je pozvao Tužilaštvo da reaguje na i ispita navode građana o kriminalnim radnjama u Gradskoj upravi.

– Prvi problem našeg propadanja jeste kriminal, drugi problem je korupcija. Sistemska korupcija. Vidite šta nam rade. Izađe jedan građanin iznese stotine dokumenata, govori na društvenim mrežama, televizijama, tri dana traje nervoza, posle tri dana “hajde da se naviknemo”, ništa se ne dešava. Gdje je tužilaštvo, Gdje je policija, da kažu, čekaj ovaj čovjek govori nešto. Onog dana kada jedan građanin izađe u javnost pa kaže imam dokumente da je neko, da je Gradska uprava, pokrala 61 milion eura za dva mandata, da li je to istina ili ne tužilaštvo mora da pozove tog čovjeka i da mu traži te papire i da ga sasluša.

– Nema korupcije bez ozbiljnog organizovanog kriminala. Tužilac koji štiti nekoga u Gradskog upravi ili bilo kojoj drugoj strukturi, koji krade građane u milionskim ciframa je član organizovana kriminalne grupe. Prema tome, sistemska korupcija je sjekira koja visi nad našim vratovima. Sve te ukradene pare su pare građana.

– Iznešena je informacija sa dokumentom da je direktor jedne srednje škole u Novom Pazaru organizirao proizvodnju za sebe i neke privrednike, kriminalce da mu učenici i mašine te škole preko ljeta rade privatno. Kada se iznesu takve optužbe neko mora u zatvor, ili ovaj što je to iznio ili oni. Jeste li čuli da je policija nešto preduzela? To je vrlo lako utvrdivo. Ako imamo desetostruko uvećanu potrošnju struje kada škola ne radi, pa kako se trošila struja? To je vrlo jasno, mi kao laici to može da uhvatimo. A vidite silni policajci, inspektori, tužioci ništa, a žive od poreza ovog naroda…za šta… da bi pomagali kriminalce, da bi ih prekrivali.

Paravjerska tvorevina faktor destabilizacije

Akademik Zukorlić istakao da je treći faktor destabilizacije u Sandžaku paravjerska tvorevina.

– Ovo su faktori destabilizacije. Ovi faktori ugrožavaju bezbjednost i cjelokupni normalan sistem na ovom prostoru. Prvi je kriminal, drugi je korupcija, a treći faktor destabilizacije je paravjerska tvorevina. To mora da se zna za sva vremena. Onaj državni aparat koji je 2007. godine dopustio i pomagao instalaciju paravjerske tvorevine, otvorio je živu ranu na bošnjačko i muslimansko tkivo. Dok se ta rana ne zatvori, to je faktor destabilizacije. Vidjeli ste, stinica – imamo problem, zato će morati vlast da sašije ranu koju su izazvali Koštunica i Ugljanin, a podržali Tadić i Ljajić uz pomoć nekih vanjskih faktora”, kazao je akademik Zukorlić.

Odbrana Islamske zajednice i vakufa bez kalkulacije, do posljednjeg komada

Poslao poruku je na strani Islamske zajednice i odbrane vakufa do posljednjeg komada.

– Vi, gospodo u Islamskoj zajednici imate mene i Stranku pravde i pomirenja kao servis za odbranu sebe, svojih vrijednosti, ciljeva, svoje slobode, do posljednjeg komada i bez kalkulacije sa našim političkim interesom. O drugim pitanjima mogu kalkulisati sa političkim interesima, ali o svetinjama neću kalkulisati po cijenu da nestanem politički biću na strani Islamske zajednice i svakog pedlja vakufske imovine i svakog prava Islamske zajednice. Neka to znaju i prijatelji i dušmani. Čemu smisao da se mi bavimo politikom i borimo se za nešto, za neki glas i neki status, a može neko da nam vršlja po vakufskoj imovini i da nam otima, kao što bi narod rekao: “kao udovičko”. Doš'o, prokop'o i kao ima put. Pa nemaš put, jer hoćeš da otmeš. Nemaš ništa. Hoćeš da gradiš? E pa nećeš da gradiš! Nećeš graditi. To ti ne govorim kao predsjednik partije, to ti govorim kao musliman, jer sam ja član te Islamske zajednice – bio u politici ili ne bio i braniću je do posljednjeg komada. Nazivajte me kako hoćete, etiketirajte me kako hoćete, radite šta hoćete, ali znajte da ovaj narod, nakon što mu je sve oteto, nakon što mu se čini ono što mu se čini, u njegovoj ekonomiji, politici, sistemu vlasti koja treba da mu pomaže, šta hoćete? Da mu sahranite to parče Islamske zajednice na kojem je opstao? E pa nećete! Kunem vam se, nećete! Nećete nikada. I niko. Zvao se Zilkić, Nasufović, proizvodite vi Jusufspahiće, ovaj ili onaj, to mene ne zanima, to su vaše figure. To je ništa. To nije Islamska zajednica. To je sekta. I gospodo u državi, vi ste dužni da tu sektu ugasite. Po zakonu ste dužni da je ugasite, kao što ste ugasili crkvu Artemija. Kada to uradite, onda ćemo vam vjerovati da smo ravnopravni i vjerovat ćemo vam da želite da muslimani budu građani ove zemlje i da sandžak bude integralni dio ove Srbije. U protivnom, vi tjerate Sandžak iz Srbije. Vi tjerate muslimane iz sastava građana ove zemlje. To mora da se jasno zna i govori. Oko toga nećemo taktizirati, jer to su savršeno jasne istine od kojih nikada nećemo odustati”, poručio je akademik Zukorlić.

Poručio da investitori neće doći u Sandžaku sve dok je nebezbijedino i dok znaju da ih čeka reket i pljačka.

– Je li vam sada jasno zašto nema fabrika u Sandžaku? Ma što će fabrike kada imamo laboratorije heroina. Što će fabrike kada je mnogo lakše zaraditi na kriminalu, korupciji i drogi, kada možete opljačkati desetine hiljada iz budžeta, što će vam onda fabrike. Naravno da u takvom ambijentu, ni Turci, ni Njemci, ni Amerikanci, ni Francuzi, neće otvoriti fabriku. Fabrika se otvara tamo gdje je stabilno i bezbjedno , a ne gdje će vas reketirati i pljačkati. Ovdje ako pravite farmerice kao pošten građanin, oni što imaju drogu će vas pojesti konkurencijom i nećete moći nikada da prodate jeftino pantalone kao oni. Što bi ste pravili ovdje, bježite u Leskovac, Niš, Suboticu.

SDP izgubio 60% glasova

Akademik Zukorlić iznio podatak da je istraživanje javnog mnijenja pokazalo da je SDP u Novom Pazaru izgubio 60% birača.

– Ja znam da ovo nije politički mudro što ću kazati ali vi koji ste glasali vidite li za šta ste glasali? Glasali ste da vam dijete ne može proći trotoarom, a da ga pogodi namjerni ili nenamjerni metak. Jeste li za to glasali? Ja znam da sada ne bi tako glasali. Izašlo je jedno istraživanje javnog mnijenja da stranka koja je pobjedila na izborima u Novom Pazaru je izgubila 60% birača. To nije moja agencija i nisam ja naručio, što bi trebalo biti objektivno. To isto znači da oni koji su hapsili koji su pljačkali gradski budžet mogli su da ih hapse i prije izbora, onda ne bi bili ovakvi rezultati. Taj neko ko je odlagao je također pomagao da se ovo desi. No neće moći čovjeka. Možete prevariti građane jedan ili dva mandata, alise na svim utakmicama rezultat broji na kraju a ne na poluvremenu. Kada se završi utakmica, prebrojat ćemo golove i vidjet ćemo ishod. Samo tako se može vidjeti učinak svih politika uključujući i sve ove naše tri politike na prostoru Sandžaka.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

1 komentar

  1. Kao prvo Kljahića pod hitno iza brave! Onda Uglješu! I dobar dio sudstva i policije sve je to poznato i u Beograd ali oni samo sa ovim što momentalno rede u N. Pazaru to je samo bacanje prašine nama bošnjacima u oči!… Racija i žandrmerija nigdje nikesu ništa uradili ako nijesu Bossove pohapsili!…

    2

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.