24. Juli 2017

Memorijalnom planinskom trkom i pohodom na Hajlu, u subotu 22. jula u Rožajama je uspješno završen Memorijal „Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića“. Ovaj memorijal održava se u znak sjećanja na Rožajca Halita Nurkovića koji je radeći kao taksista prisilno nestao 24. jula 1999 na Kosovu, u blizini sela Gornji Petrić. Od tada, njegovih šest ćerki tragaju za istinom o tome šta mu se dogodilo i gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Kako bi očuvale sjećanje na oca, ponovile apel da saznaju gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci i podsjetile javnost da je sudbina preko 12,000 nestalih u ratovima 1990-tih do danas ostala nerazjašnjena, sestre Nurković od 2009. godine organizuju ovaj Memorijal na godišnjicu očevog nestanka. Memorijal je počeo u petak, 21. Jula Dječijom gradskom trkom pod nazivom „Tragom budućnosti“, nakon čega je održano memorijalno veče u rožajskom Domu kulture.

Gošća Memorijalne večeri bila je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za Humanitarno pravo iz Beograda i regionalna koordinatorka Koalicije za REKOM, inicijative civilnog društva koja okuplja preko 2,000 nevladinih organizacija i pojedinaca iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Gospođa Kandić govorila je o specifičnosti Memorijala „Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića“, gdje porodica organizuje događaj u kome se slavi život prisilno nestale osobe, dodavši da je jedini sličan primer u regionu događaj koji je organizovala porodica Bogujevci povodom godišnjice zločina počinjenog u Podujevu 1999.

„Važno je da što više porodica nestalih na ovakav način slavi život prisilno nestalih, ali je još važnije da sećanje na nestale tokom ratova 1990-tih prestane da bude samo porodično sećanje i da postane deo pamćenja zajednice, kako žrtve ne bi bile zaboravljene ali i kako bi društvo izvuklo pouke i sprečilo ponavljanje ovakvih zločina“, naglasila je gospođa Kandić. Ona je dodala i da je neophodno da se umjesto, u našem regionu gotovo isključivog govora o brojkama žrtava ratova 1990-tih, saznaju i popišu imena i okolnosti pod kojima su oni stradali, kako bi se žrtvama vratili ljudskost i dostojanstvo, a njihova sudbina postala deo društvenog pamćenja.

Memorijalno veče otvorila je Elsana Nurković, koja je u ime ćerki Halita Nurkovića rekla da dječija gradska trka „Tragom budućnosti“, te memorijalna planinska trka i pohod na Hajlu, koji se takođe održavaju kao dio Memorijala, imaju za cilj da pokažu „Da se nestanak nadilazi postojanjem, slavljenjem života i nasleđa nestalih.“  Ona je dodala i da Memorijal ima i svoju drugu stranu, drugo oružje u borbi protiv zločina prisilnog nestanka, a to je sjećanje na nestale i neodustajna potraga za njima.

 

Gospođa Nurković je poručila i da Crna Gora, Kosovo i sve države u regoinu ne smiju da uskrate porodicama nestalih tokom ratova 1990-tih pravo na istinu, te da moraju da intenziviraju traganje za nestalima, ne samo zbog nestalih osoba i njihovih porodica, već i zbog budućnosti, jer nije moguće izgraditi zdrava i napredna društva bez utvrđivanja istine o onome što se dogodilo tokom ratova iz naše bliske prošlosti. „Ako dozvolimo da naša djeca odrastaju u uvjerenju da društvo ne mari za žrtve; da je traganje za nestalima uzaludni posao očajnih porodica, a da počinioci ne moraju biti kažnjeni, već naprotiv, da su slavljeni zbog svojih nedjela, onda ćemo osigurati da generacije koje dolaze iza nas ponove naše najgore greške“, podvukla je gospođa Nurković.

U petoj memorijalnoj planinskoj trci, koja je održana drugog dana Memorijala, stazu dugu 18 kilometara na kojoj je razlika u nadmorskoj visini između starta i cilja gotovo 1000 metara, uspešno je prešlo 37 trkača iz 9 zemalja – Crne Gore, Kosova, BiH, Srbije, Slovenije, Albanije, Rusije, Ukrajine i iz SAD. Najstariji učesnik trke bio je 77-godišnji Suad Jegeni iz Albanije, a najmlađi 14-godišnjak Andrija Vučelić iz Srbije.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Jelena Kovačević (Crna Gora) sa vremenom 2:08:15, a pratile su je Aleksandra Zaharova (Rusija) u vremenu 2:08:26:07, te Milka Doderović (Crna Gora), koja je stazu prešla za 2:08:26:90. U konkurenciji muškaraca najbolji je bio Mirko Martinović (Crna Gora), sa vremenom 1:45:46, drugoplasirani je bio Martin Noci (Kosovo) u vremenu 1:47:31, dok je treće mesto zauzeo Kemal Bićkaj (Kosovo), koji je trku završio za 1:48:48.

Brojni gosti Memorijala „Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića“ iz Crne Gore, sa Kosova, iz zemalja regiona i cijelog svijeta, zajedno sa organizatorkama – sestrama Nurković – poručili su da kroz ovaj Memorijal žele da pokažu da će se sjećanjem i ljubavlju boriti protiv prisilnih nestanaka i da od potrage za nestalima nikada neće odustati.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles