14. Maj 2018

Stranka pravde i pomirenja (kao Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka) je na lokalnim izborima 2016. godine pred građane Novog Pazara i Sandžaka izašla sa jedinstvenim Izbornim programom na 143 stranice kojim su predviđena rješenja za brojne probleme. 

Tretiran je i problem javnog prijevoza u Novom Pazaru, kao rješenje predstavljena izgradnja tramvajske linije, uvođenje minibuseva, izgradnja podzemne garaže na trgu Gazi Isa-bega kao i izgradnja posebnih biciklističkih staza i parkirališta za bicikle.

JAVNI PRIJEVOZ 

U periodu tranzicije sandžački gradovi su lošim privatizacijama u potpunosti izgubili preduzeća za javni prijevoz, što se posebno odrazilo na gradskom i lokalnom nivou. Zato je neophodno osnovati nova preduzeća koja će obezbjeđivati javni gradski i lokalni prijevoz.

Privatizacijom „Sandžaktransa“ gradski prijevoz u Novome Pazaru sveden je ispod minimuma.Zato je neophodno osnovati gradsko preduzeće za javni prijevoz koje će obezbjeđivati putnu komunikaciju svih naselja. Obzirom na problem prenatrpanih i nestandardnih ulica, za ove namjene koristili bi se minibusevi koji bi saobraćali prema svim naseljima i mahalama, kao i seoskim područjima.

U Novome Pazaru  je potrebno izgraditi tramvajsku i trolejbusku liniju u slijedećem krugu: Dohoviće-Selakovac-Vojničke livade-Šestovo-Univerzitet-Banja-Pašino guvno-Karahodžića most-Lukoil pumpaMur-Jukovača. 

PODZEMNA GARAŽA

U centru Novoga Pazara potrebno je izgraditi podzemnu saobraćajnu infrastrukturu kojom bi se ulice 1. maj, Rifata Burdžovića i Stevana Nemanje susretale na podzemnome kružnome toku i gdje bi se na prostoru Trga Gazi Isa-bega izgradile podzemne garaže sa najmanje dva nivoa iz kojih bi pješaci pokretnim ili običnim stepeništem izlazili u centar grada. Time bi se temeljito i dugoročno saobraćajni problem u centru Novoga Pazara riješio i grad bi dobio širu jezgru trga.

Gradski trg bi se proširio na relaciji između zgrade Fakulteta za islamske studije, Arap džamije, zgrade Gradske uprave i aktuelnog šetališta.

BICIKLISTIČKE STAZE

Uslijed loše urbanizacije, enormnog broja vozila i nestandardne izgradnje ulica, akutni problem građana Novoga Pazara jeste premali broj parking mjesta i garaža, što uzročno-posljedično dovodi do ugrožavanja pješačkih zona, nesigurnosti u saobraćaju i vrlo često nesreća i nezgoda. Ovaj problem se hitno mora rješavati na više razina. U centru i većim naseljima moraju se po mjeri hitnosti i alarmantnosti izgraditi parking garaže za smještaj najmanje 5.000 vozila koja se trenutno nalaze na ulicama grada na mjestima koja nisu predviđena za parkiranja. U zoni škola, vrtića i svih drugih javnih ustanova onemogućiti parkiranje bilo kome izuzev vozilima nabavke.
Prema modelu evropskih gradova, u gradu treba izgraditi biciklističke staze i uvesti gradske bicikle koji će biti na usluzi građanima.

 

Cijeli predizborni program možete pročitati i preuzeti na linku ispod:

PREDIZBORI PROGRAM

Pročitajte Program BDZ 2016. godine i saznajte ko je pokrenuo ideju o autoputu Novi Pazar-Sarajevo

Foto: Facebook

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles