23. Februar 2018

Apelaciono tužilaštvo iz Kragujevca delegiralo je iz Novog Pazara u Užice predmet u slučaju ubistva mladića Fahrudina Skarepa od strane pripadnika srbijanske policije, krajem septembra 2017. godine kod Tutina.

Više javno tužilaštvo u Užicu naložilo je da se istraga dopuni, smatrajući da prethodno nisu bile utvrđene sve činjenice od kojih zavisi da li će u ovom predmetu biti podignuta optužnica i za koje krivično djelo, te da se urade nova vještačenja.

Kako je odbrana osumnjičenog policajca potvrdila za Anadolu Agency (AA), u izvještaju na trinaest strana koji je danas dostavljen, sa zajedničkim zaključkom vještaka, stoji da policajac nije imao namjeru da puca, niti je bio pripremljen s tom namjerom, nego zato što je bio i sam iznenađen.

“Do ispaljenja metka iz pištolja koji je u ruci držao okrivljeni Rajica Beloica došlo je u trenutku kada je on, trčeći za vozilom da ga zaustavi, vičući stoj, bio iznenađen naglim zaustavljanjem vozila i kretanjem vozila naprijed, koje ga je odgurnulo tom silinom da je počeo da pada i u tom padu je došlo do ispaljenja. Znači ne sa namjerom, ne zato što je, kako je navedeno, okrivljeni bio pripremljen da puca, nego zato što je bio i sam iznenađen”, rekao je advokat odbrane u izjavi za Anadolu Agency (AA), dodavši da sa ovakvim nalazom imaju razlog da budu zadovoljni, kao i da je to ono što je potvrdio prethodni nalaz.

Odbrana će, kako je navedeno, nakon ovog nalaza vještaka predložiti oslobađanje iz pritvora okrivljenog policajca te da njegovo zadržavanje u pritovru, ili kućnom pritvoru, nikako ne može da remeti tok krivičnog postupka.

Viši sud u Novom Pazaru je, na prijedlog Višeg tužilaštva, početkom oktobra 2017. godine odredio pritvor do 30 dana policajcu R. B. koji se sumnjiči da je u ubio Fahrudina Skarepa (22).

Više tužilaštvo u Novom Pazaru je tada saopćilo da bi osumnjičeni policajac boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticajem na svjedoke, kao i da mu se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela za koje je predviđena kazna zatvora preko deset godina.

“Težina posljedice djela je dovela do uznemirenja javnosti koje može ugroziti vođenje krivičnog postupka”, saopćilo je tada Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Podsjećamo, pripadnik policije R. B., je u ranim satima 30. 09. 2017. godine u selu Dolovo kod Tutina, u blizini granice sa Crnom Gorom, prilikom policijske akcije sprječavanje šverca akciznom robom, pucavši sa strane u vozilo kojim je upravljao, lišio života Fahrudina Skarepa (22) iz tutinskog sela Pokrvenik.

Osumnjičeni policajac se tokom istražnog postupka branio ćutanjem.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles