26. April 2018

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović osudio je danas u Skupštini Srbije postupak komandant Kopnene vojske Srbije (KOV) General-potpukovnik Milosava Simovića koji je na obilježavanju Dana KOV-a, otpjevao je jednu od čuvenijih četničkih pjesama.

“Skandal koji se dogodio na proslavi dana Kopnene vojske Srbije kada je komandant KOV-a, general-potpukovnik Milosav Simović, u ime Vojske Srbije i države, nakon pohvale četničke idelogije uživo otpjevao koračnicu „Planino moja, planino“. To je četnička pjesma u čijem se izvornom tekstu, koji je doduše Simović, modificirao. Nedopustivo je da bilo koji pripadnik Vojske Srbije, pa makar i obični vojnik, na zvaničnome skupu bilo kojim gestom uvrijedi, ponizi, zaplaši građane Republike Srbije, a pogotovu ne svoje kolege, pripadnike drugih naroda, vjera i nacija, koji nemaju nikakve pozitivne emocije prema četnicima i njihovoj ulozi u nekim od prethodnih ratova, naročito Drugome svjetskome ratu iz koga i potječe ova koračnica, kao modificirana verzija jedne stare ratne pjesme.” kazao je dr. Fehratović. 

On je pozivao generala Simovića da se svojim kolegama i svim građanima Republike Srbije, a posebnom nesrbima izvini za ovaj čin, i zatražio od ministra vojske, Vlade i predsjednika Republike Aleksandra Vučića da sve učini kako se više nikada ovakve nemile scene ne bi ponovile.

“Vojska Srbije mora biti vojska svih građana Rebulike Srbije, i taj postulat se ne smije ugroziti zbog ovog i sličnih incidenata, kojih je bilo.” kazao je dr. Fehratović.

Pogledajte kako je general Simović na svečanosti zapjevao četničku pjesmu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles