15. Juli 2017

Povodom pronalaska skeleta više soba na lokalitetu predviđenom za izgradnju zgrade Hitne pomoći na Hadžetu u Novome Pazaru i uviđajem koji se trenutno vrši, pri čemu se sabiraju kosti, uz osnove sumnje da se radi o masovnoj grobnici Bošnjaka strijeljanih 1944-1946. godine, Bošnjačka demokratska zajednica izdala je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti: 

Naša višegodišnja ukazivanja, istraživanja i podastiranje velikog broja činjenica o masovnim likvidacijama Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka na Hadžetu u periodu početaka uspostave komunističkih vlasti 1944-1946. godine, današnjim pronalaženjem skeletnih ostataka na istoj lokaciji dobijaju epilog i daju nam za pravo da ovo nije izolorani slučaj već da se na širem dijelu ovog prostora nalazi masovna grobnica, koju je neophodno detaljno i profesionalno istražiti.

Na terenu smo se uvjerili da ekipa koja ispred istražnih organa prikuplja ostatke to radi u primitivnim uvjetima, sa bagerom i krampom, što je nedopustivo, jer je prilikom odstranjenja zemlje moguće da neke od kostiju ne budu primijećene. Zato zahtijevamo momentalni prekid ovakvog neadekvatnog prikupljanja kostiju, dolaženje stručnih i obučenih lica sa opremom za ovu vrstu djelatnosti i istraživanje cjelokupnog lokaliteta.

Zahtijevamo i DNK ekspretizu utvrđivanja identiteta osoba čiji su ostaci pronađeni, kako bi se iste predale porodicama da ih prema vjerskim običajima sahrane.

Porodice nevino ubijenih i cijeli bošnjački narod imaju pravo na istinu i pronalaženje posmrtnih ostataka svih koji su likvidirani na Hadžetu.

Info služba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles