Zvanično zabranjeno uništavanje nišana na novopazarskim grobljima

0
2458

Privremeni organ Novog Pazara zabranio je sprovođenje radova na grobljima koja su proglašena za nepokretna kulturna dobra, bez prethodno pribavlјenih posebnih uslova i saglasnosti nadležnih službi.

Portal Free media saznaje da je ova odluka usledila nakon što se Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obratio Kabinetu gradonačelnika dopisom u kojem ga je obavestio o skorašnjim i ranijim devastacijama starih nišana na groblju Gazilar i ugrožavanju kulturnog i nacionalnog nasleđa.

Prethodno su Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), brojni građani, ali i mediji ukazivali na namerno oštećenje i skrnavljenje kako ovog i ostalih starih groblja u Novom Pazaru.

Ovom odlukom, zabranjuje se i odnošenje nišana i prekopavanje mezarja, kao i bilo koja vrsta izmeštanja spomenika bez uslova i sagalsnosti službe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Takođe se zabranjuje skladištenje materijala i stvaranje deponija na starim grobljima i u njihovoj neposrednoj blizini, te zemljani radovi na starim gradskim i seoskim grobljima, jer se, kako se navodi, tako može ugroziti spomeničko nasleđe.

Ovom odlukom zabranjeno je izmeštanje nadgrobnih spomenika sa gradskih i seoskih grobalja kako bi se oslobodio prostor za nove grobove ili izvođenje građevisnkih radova.

Groblje Gazilar inače je upisano u UNESKO-vu listu svetske kulturne i prirodne baštine, a jedno je od najstarijih i najvećih muslimanskih grobalja u Srbiji nastalo početkom 17. veka.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.