Zukorlić u Insajder debati: Može se biti partner sa vlašću, a pritom ne biti poltron

0
65

Gosti emisije “Insajder debata” na N1 televiziji bili su nosilac liste “Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca” akademik Muamer Zukorlić i predstavnik “Saveza za Srbiju” Borko Stefanović.

Akademik Muamer Zukorlić u uvodnom dijelu izlaganja je istakao da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore, a da je za manjinske stranke jedini način da nešto promijene za svoj narod da se njihov glas čuje u parlamentu. Iako kampanja bojkota izbora od strane dijela opozicije traje već duže od godinu dana, akademik Zukorlić navodi da ga ni u jednom trenutku nisu ubijedili da i on ne bi trebalo da na njih izađe.

“Smatram da prosto, bilo sportskom logikom ili političkom, u najgorem slučaju kada učestvujete i takmičite se najgore što vam se može desiti je da imate dobar trening”, kazao je Zukorlić.

On dodaje da ne podržava “hajku na bojkotaše”, jer kako navodi, ukoliko nema nasilja to je legitimno i jedna vrsta političke borbe. Ipak, smatra da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore.

“Kada bih ja bio toliko strog na ovoj vagi možda bih imao više argumenata da ne učestvujem sa lokalne tačke gledišta. Uslovi za učestvovanje u izborima u Beogradu i uslovi za učešće na izborima u Tutinu i Sjenici, znate šta je to, to vam je kao Švedska i neka afrička zemlja”, objašnjava akademik Zukorlić.

Predstavnik “Saveza za Srbiju” Borko Stefanović navodi da razumije manjinske partije u Srbiji koje imaju potrebu da zastupaju interese svog naroda, kako kaže, “makar i izbori bili nemogući”.

“Mi nemamo izbore 21. juna iz zdravstvenih, pravnih i političkih razloga. Pandemija nije gotova, promijenjena su tri sistemska zakona u momentu prije održavanja izbora i više nismo slobodna država”, rekao je Stefanović i istakao da ne može da razumije sve one koji su potpisali, kako ga nazva, “Sporazum sa narodom”.

Jedan od najvećih razloga za izlazak na izbore akademik Zukorlić nalazi u tome da je misija manjinskih partija da imaju veću reprezentativnost u parlamentu.

“Kada ste manjina bilo gdje, vi ste psihološki ugroženi već time što ste manjina, a još ako uđete u sukob sa sistemom onda ste duplo ugroženi. U Srbiji živi preko 30 odsto pripadnika manjinskih zajednica, to je jedna trećina, a u parlamentu imamo negdje oko sedam odsto narodnih poslanika koji formalno pripadaju manjinskim zajednicama. Naša borba je da to povećamo”, poručuje on.

Na pitanje novinarke Insajdera da li na izbore izlazi kao opoziciona ili kao stranka koja je do sada podržavala vladajuću, akademik Zukorlić navodi da na izbore izlazi samostalno.

“Stranka pravde i pomirenja sa mnom zajedno izlazi na ove izbore potpuno originalno i autentično. Ja sam bio partner sa vladajućom većinom četiri godine, to je sada završeno. Da li ćemo biti partneri u narednom sastavu skupštine, to ćemo tek da vidimo”, kaže on i dodaje da se može biti partner sa vlašću, a pritom ne biti poltron.

Govoreći o onome što je uspio postići  u posljednje četiri godine, kao i o političkom programu njegove liste, akademik Zukorlić ističe efekat zbližavanja Bošnjaka i Srba. Bilo je riječi i o zalaganju za to da se u početku smanji, a zatim i ukine porez za sela koja se nalaze na većoj nadmorskoj visini. Za ovaj program se borio, ali nažalost, većina u parlamentu nije imala sluha za to.

“Moja formulacija je bila takva, nisam ni tada rekao obećavam vam ovo, možete da obećavate uslovljeno vlašću koju dobijete. Ako tražite od mene da vozim do Beča ne možete mi dati 10 litara beznina, već adekvatno benzina kilometrima koje treba da stignem. Ako želite da ovo postignem, morate mi dati više glasova i više narodnih poslanika da bih mogao da utičem na izvršnu vlast, da ostvarim ovo”, završio je akademik Zukorlić.

SANA – Hamza Škrijelj / rs.n1info.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.