Zukorlić: Sinergijom do snažnijeg glasa manje brojnih naroda

0
383

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naveli su da je njihova zajednička izborna lista odraz želje da kroz sinegriju osnaže glasove nevećinskih zajednica, pogotovo što vrlo slično razumiju društveni položaj tih zajednica, kao i da ih je na to uputila dobra saradnja u Skupštini Srbije.

Zukorlić je rekao da je stranka na čijem je čelu inicirala da ujedini snage svih onih koji se slažu sa njenim programom u listu pod nazivom „Ujedinjeni za pravdu“ i da je politička snaga već pokazana brzom predajom potpisa Republičkoj izbornoj komisiji.

„Ovo nije samo savez Bošnjaka i Hrvata, već svih manje brojnih naroda u ovoj državi. Oni će na ovoj listi imati predstavnike, jer mi ne okupljamo samo Bošnjake već i veliki broj Roma, Aškalije i druge narode. Bićemo njihov glas u kampanji ali i u skupštini Srbije i svim državnih organima u kojima budemo učestvovali“, rekao je Zukorlić, koji je bio i potpredsjednik Skupštine Srbije.

Žigmanov naveo da sa optimizmom gleda na rezultate koje će njihova zajednička lista postići na republičkom i pokrajinskom nivou, očekujući da će je podržati i građani, van ove dvije zajednice, kojima je stalo do demokratske vrijednosti da predstavnici manjinskim zajednica budu uključeni u proces donošenja odluka i vidljiviji u političkom polju.

Komentarišući činjenicu da na republičkoj listi SSP i Zukorlić imaju vodeću ulogu, a da će na pokrajinskoj listi biti obrnuto, Žigmanov kaže da “nije bitna toliko pozicija već programsko okupljanje građana koji čine 11 posto biračkog tijela, a da je njihova artikulacija često nedovoljno vidljiva”.

Usame Zukorlić kaže da je SSP pokazala da je “najjača bošnjačka stranka u ovoj državi”, što je dokazala time da je među prvima skupila dovoljan broj potpisa i predala izbornu listi, a da će se zalagati za ravnomjerniji regionalni razvoj.

“Sandžak i Subotica su daleko od Beograda, kao što su i jug Srbije, Preševo, zapostavljeni… Sa ljubomorom slušamo o brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, a mi u Novom Pazaru sanjamo da imamo običnu prugu, da i mi imamo aerodrom, da se razvija privreda, turizam, vjerski turizam…”, istakao je Zukorlić.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.