Zukorlić nije ratni huškač

0
1191

Piše: Prof. dr Radomir Čolaković

Odavno je poznato da je zanimanje novinar u kategoriji visoko stresnih zanimanja koje podrazumeva dobru dugoročnu psihičku i fizičku kondiciju ali i visok intelektualni nivo. Doći do informacije, distribuirati je blagovremeno i na adekvatan način do željenog punkta je veoma važan faktor uspešnosti novinara, a time i njegove redakcije koji za sobom vuče visok tiraž, bolji materijalni status i sl.

S obzirom da u poslednjih nekoliko godina imamo svakodnevnu eksploziju informacija o svemu i svačemu, važna je selekcija informacija, način prezentiranja i sl. Postoje informacije koje su manje važne, zanimljive, popularne i one koje su na nivou prioriteta, pa čak i među njima ima onih koje su prioritet nad prioritetima, a to sve  je deo složenog procesa informisanja i u tendenciji je što objektivnijeg informisanja javnosti, a time i uspešnosti novinarske kompanije. U tom procesu, zbog uticaja na kreiranje javnog mjenja, je neophodno držati se nekih etičkih aspekata koji su uglavnom propisani u okviru kodeksa etiče novinarske struke. A da li je baš uvek tako? Informacije  koje su izmakle kontroli odgovornosti, se prezentiraju često na takav način da nanesu štetu, kako novinarima, novinarskoj profesiji, tako  i svima drugima, kojima su informacije upućene. Pa i nekim aspektima društvenog i političkog života. Takve informacije novinari prezentiraju ponekad namerno, iz njima znanih razloga, ali i iz neiskustva, neznanja, ali i površne recenzije urednika medija.

Na naslovnoj (udarnoj) stranici  jednog štampanog medija je, pre par dana, objavljena informacija da naš političar, gospodin Muamer Zukorlić poziva narod Sandžaka, da se naoruža! Informacija (čitaj naslov) je tako vešto verbalno akrobatski formulisana na Rišeljevski način[1], da zaista kod neupućenih izaziva zle asocijacije, ratnohuškačkog karaktera. Međutim, kada se pročita tekst u cjelini vidi se da je navedeni naslov daleko od istine. Rečenice su izvučene iz konteksta. Objektivno, pomenuti političar je izneo, ogorčenje lošom bezbednosnom situacijom javnog reda i mira u nekim  gradovima Sandžačkog područja, što je dovelo, po njemu i do pokušaja ubistva  novinara Edina Hamidovića u Sjenici. Inače gospodin Zukorlić je u više navrata javno, bez ustezanja, izrekao u više navrata oštre, a s obzirom na stanje javnog reda i mira, objektivne kritike na rad određenih društvenih institucija, u prvom redu policije. Trebalo bi se da se zapitamo kome je namenjena ova, informacija sa zlonamernim asocijacijama,  sa kojim ciljem, čemu to i dokle će se manipulisati ljudima (čitaocima). Možda neko i zna odgovor na ovo pitanje, ali se pravi lud  ili pametan. Iz psihopatologije znamo da se ne može niko praviti da je lud ili pametan. Ili je jedno ili je drugo. Trećeg nema.

_____________________________________________________

[1]Rišelje Kardinal , francuski državnik čuven po svojoj političkoj kombinatorici, je izrekao čuvenu rečenicu:”Dajte mi šest redova napisanih rukom najpoštenijeg čoveka i ja ću naći u njima razlog da ga obesim“.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.