Zukorlić na sastanku sa predstavnicima ODIHR-a i OEBS-a o izbornim uslovima

0
211

Potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik Poslaničke grupe “ZA POMIRENJE” SPP-USS-DSHV, Usame Zukorlić, sastao se sa predstavnicima Misije za procjenu potreba Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ODIHR. U delegaciji su bili Ulvi Ukhundlu, Ksenija Dašutsina i Stefani Kolačanov.

Sastanak je inicirala strana ODIHR-a. Ukhundlu je istakao da je cilj posjete procjena potreba za slanjem misije za posmatranje izbornog procesa. Zukorlić je uputio zahvalu i izložio aktuelne pregovore sa partijom hrvatske manjine oko zajedničke izborne liste.

Zukorlić je naglasio izazov sa ovjerama potpisa isključivo kod notara i istakao potrebu za izmjenama zakonodavstva koje bi olakšalo proces za nacionalne manjine, posebno u Vojvodini. Kao plus, naveo je privilegovani izborni cenzus i prag od 5.000 potpisa za proglašenje liste.

Upozorio je na poslovničko rješenje koje zahtjeva minimum od 5 poslanika za formiranje kluba, predloživši smanjenje na 3 poslanika za manjinske partije.

Zukorlić je ukazao na nedovoljnu zastupljenost manjina u medijima i istakao nepravilnosti u izbornom procesu.

Zaključio je potrebom za prisustvom posmatračke misije ODIHR-a, posebno u Sandžaku, sa fokusom na Novi Pazar.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.