Zločincu Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

4
3285

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, javila je Fena.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Slijedi više informacija:


16:30

Nije proglašen krivim za genocid u šest općina

Drugostepenom presudom Ratko Mladić nije proglašen krivim za genocid počinjen u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru, javila je Anadolija.


16:20

Saopštenje novinarima: Potvrđena doživotna kazna

Novinari su od osoblja Mehanizma dobili saopštenje prema kojem je Mladiću potvrđena doživotna kazna, javlja BIRN.

BIRN je javio da su novinari, još dok je trajalo izricanje presude, dobili saopštenje u kojem stoji da je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Kako je javljeno, presuda je identična prvostepenoj, što znači da je Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine u opštinama, teror nad Sarajevom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen za genocid iz 1992. godine.

(BIRN)

16:07

Odbijene i žalbe za Sarajevo i Srebrenicu

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za UZP vezan za Sarajevo koji se tiče širenja terora među civilnim stanovništvom i snajperske kampanje, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Žalbeno vijeće odbija i žalbe vezane za Srebrenicu.


16:02

Odbijena žalba odbrane za sveobuhvatni UZP

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za sveobuhvatni UZP (udruženi sločinački pothvat) koji se tiče trajnog uklanjanja muslimana i Hrvata na područjima u BiH na koje su Srbi polagali pravo.


15:45

Nastavljen prenos, registrar najavio predmet

Registrar najavljuje predmet, čime je nastavljen prenos izricanja konačne presude.

Na početku ročišta, Mladić je potvrdio da može pratiti izricanje presude na jeziku koji razumije.

U sudnici je i Mladić lično, kao i pravna savjetica odbrane Peta-Louise Bagott, dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

(EPA)

Sažetak presude čita predsjednica petočlanog Žalbenog vijeća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Nyambe, a ostali su članovi Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sjednicu putem video konferencijske veze.


15:39

Prenos prekinut zbog tehničkih problema

Izricanje presude Ratku Mladiću počelo je u 15:30 ali je nekoliko minuta nakon toga prekinut prenos zbog tehničkih problema.


15:29

Praćenje presude u Vijećnici

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja je u Vijećnici gdje se prati izricanje presude. Tamo se nalaze i porodice žrtava.

“Bez obzira na ishod presude Ratku Mladiću, kažu da pravda neće biti zadovoljena, jer on presudu dočekuje sa tri obroka dnevno, sa zdravstvenom njegom, dok desetine hiljada porodica traga za makar jednom kosti članova svojih porodica. Jedan majka čije je dijete ubijeno u Sarajevu mi je rekla da ima stotinu života i da bude osuđen u svakom od njih, za njih pravda neće biti zadovoljena.”

Žrtve genocida u Potočarima čekaju presudu

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici okupile su se u Memorijalnom centru u Potočarima, gdje očekuju izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Srebreničanin Nedžad Avdić, koji je preživio genocid, kaže da je danas važan dan za preživjele žrtve te da očekuju da će biti potvrđena presuda kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu.

(Reuters)

„Čekamo presudu koja će pokazati da Mladićeva nije bila zadnja riječ i nadam se da će danas biti osuđen za sve opštine, a ne samo za Srebrenicu. Vjerujem da će biti osuđen po svim tačkama. Mladić nije bitan nego presuda koja je veoma važna za nas preživjele“, izjavio je Avdić.

Srebreničanka Mejra Čakanović, koja je preživjela genocid u kojem je izgubila dva sina, također očekuje da Mladić bude doživotno osuđen.

„Nadam se da će Mladić biti osuđen i za genocid u ostalim opštinama. Mi preživjeli nadamo se da će pravda biti zadovoljena“, kazala je Čakanović.


14:00

U utorak izricanje pravomoćne presude Ratku Mladiću

Vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) u utorak će u 15:00 sati izreći pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, generalu Ratku Mladiću, koji je u prvostepenom postupku u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor.

Presudu, kojom Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i MICT, kao njegov pravni nasljednik, zatvaraju svoj posljednji slučaj direktno je povezan s ratom u Bosni i Hercegovini, izreći će žalbeno vijeće, kojim predsjedava sutkinja Prisca Matimba Nyambe, a ostali su članovi Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Mladić, kojeg su inostrani mediji poput BBC-ja odavno proglasili “krvnikom iz Bosne“, izvještavajući kako je odgovoran za najgore ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, prvostepenom presudom je proglašen krivim za genocid počinjen u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja, prenosi Hina.

Pet godina suđenja i 592 svjedoka

Nakon suđenja, koje je trajalo više od pet godina, tokom kojeg su saslušani iskazi čak 592 svjedoka optužbe i odbrane, odbačen je dio optužnice koji ga je teretio za zločin genocida u općinama u kojima su snage pod Mladićevim zapovjedništvom 1992. godine provele masovne etničke progone te pobile ili protjerale najveći dio Hrvata i Bošnjaka.

Sudsko vijeće ICTY-a zaključilo je kako je Mladić zločine zbog kojih je i osuđen počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata.

Prvi je činio sveobuhvatni plan s ciljem da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone sa područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, a drugi je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Cilj trećeg udruženog zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje Bošnjaka iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

 

Ratko Mladić je u prvom slučaju optužen zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem (AP)

Na prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Tužilaštvo je tražilo od drugostepenog vijeća da Mladića proglasi krivim i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Mladićeva odbrana tvrdi kako je prvostepenu presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudija, koje optužuju da nisu uzeli u obzir olakšavajuće okolnosti, pa traže da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena, a on oslobođen.

Uhapšen 2011. kod Zrenjanina

Ukoliko to ne bi bio slučaj, predlažu ponovno suđenje.

Prvu optužnicu protiv Mladića ICTY je podigao u julu 1995. godine, dok je još trajao rat u Bosni i Hercegovini, a optužen je, zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, koji je 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, a kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Druga proširena optužnica podignuta je u novembru 1996. godine i uključivala je genocid počinjen u Srebrenici.

Mladić je godinama bio u bijegu, skrivajući se najprije u dobro zaštićenim vojnim objektima po Bosni i Hercegovini, da bi se ispostavilo kako je nakon toga pobjegao u Srbiju, gdje je bio pod zaštitom vojske i političkog vrha predvođenog Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Koštunicom.

U maju 2011. godine je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Žene koje su preživjele srebrenički genocid prate prvi dan suđenja Ratku Mladiću (AFP)

“Okončali smo jedan težak period naše povijesti”, kazao je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić komentirajući hapšenje Mladića, koji je odmah nakon toga izručen ICTY-u, te je do danas ostao u pritvorskoj jedinici suda, gdje čeka konačnu presudu.

Zbog epidemioloških mjera koje je nametnula pandemija korona virusa, izricanje presude Mladiću, za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, u sjedištu MICT-a u Hagu moći će pratiti samo krajnje ograničeni broj novinara i posjetilaca.

No, među njima će biti predstavnici četiri udruženja koje okupljaju bošnjačke ratne žrtve.

Žrtve traže presudu i za genocid iz 1992.

Jedna od njih Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe, medijima u Bosni i Hercegovini kazala je kako se nada da će Mladić u konačnici biti presuđen i za genocid iz 1992. godine a da ne može ni zamisliti da bi ga sud oslobodio ili mu smanjio kaznu.

No, Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, ističe kako je zabrinut zbog stavova predsjedateljice sudskog vijeća Prisce Matimbe Nyambe, i to zbog njenog očitovanja u slučaju Zdravka Tolimira, bivšeg generala vojske bosanskih Srba.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, ali je odbačen dio optužnice koji ga je teretio za genocid u pet drugih općina 1992. godine

Tolimir je u Hagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, ali je oslobođen optužbi za genocid u Žepi.

Sutkinja Nyambe bila je članica prvostepenog vijeća koje je sudilo Tolimiru i tada je u izdvojenom mišljenju rekla kako praktično nema niti jednog dokaza koji bi podržao  optužnicu protiv njega, a da su svjedoci koju su ga teretili bili pristrani.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Jedan Zlocinac Mladic zatvoren a osam miliona drugih Mladica,Karadzica,Milosevica su na slobodu.
  Celokupni Srpski narod na Balkanu je kriv za sve masakre i genocide u Bosni.
  Ta Srpski narod hi je birao i sad posle blizu 30 god. Opet bi hi izabrali da su na slobodu.
  Vucic je isti oni , tu nema razlike u politickom i psihickom smislu.
  Srbi na Balkanu mnogo su genocida napravili.

 2. 60% njih su r.m.

  genocidna cetnicka gamad koja bi sutra napravila jos gori genocid , ( ne smiju jer us sada svi naoruzani u okruzenju).
  Bosnjaci moraju biti oprijezni, organizovani i uvijek spremni za odbranu svoje nacije

  NIKADA, NIKADA VISE POVJERENJE LICJEMERNIM CETNICKM “KOMSIJAMA”

 3. E sad, ako zlotvor i lipshe, nece bit’ vel'ka steta, samo nek mu zabiju glogov kolac, dobro zatvore kovceg, ne bil nekom naumpalo da otvara taj bazdezh, i posalju mrcinu nazad u Beograd.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.