Zećirović: Rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin je rezultat djelovanja SPP-a

2
3

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca Novi Pazar-Tutin u punom su jeku. Izvođač radova vrijednih 24 miliona eura je turska kompanija “Tašjapi”. Kako je za Agenciju SANA rečeno iz ove kompanije do sada je završeno oko sedam kilometara puta od predviđenih više od dvadeset, a radovi će biti nastavljeni i u narednom periodu.

Stranka pravde i pomirenja, pogotovo državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Edin Zećirović tokom proteklog četvorogodišnjeg mandata u više navrata potencirao rješavanje putnih pravaca Novi Pazar-Tutin i Tutin-Senica, te da je u nekoliko navrata bio domaćin turskim delegacijama koje su bile prethodnice početka realizacije ovog projekta.

“Zaista je bila mukotrpna borba kako bismo došli do ove faze realizacije. Nažalost, nije postojala projektna dokumentacija niti za teritoriju Novog Pazara, niti za teritoriju Tutina. Uradilo se mnogo toga dok se došlo do faze izrade projektne dokumentacije, a prije toga do usvajanja prostornih planova na teritorijama Novog Pazara i Tutina. Bilo je tu poprilično kašnjenja i opstrukcija sa nekih strana, međutim ono što je pozitivno i što građani žele da čuju jeste da smo konačno u toj fazi izvođenja. Ono što sam vidio, jer sam nekoliko puta obilazio radove na ovoj dionici jeste da se radovi izvode po projektnoj dokumentaciji, poprilično je trasa ispeglana – da se žargonski izrazim, gdje god je moglo da se interveniše kako bi se dobio bolji nagib puta, kako bi se povećali radijusi krivina, odnosno kako bi se dobila jedna udobnija vožnja i bezbjednija saobraćajnica, urađeno je. Stabiliziran je veliki broj klizišta, urađeni su gabioni, Urađeno je na par mjesta nekoliko baterija, šipova, pa je sve to povezano na način kako je dato u projektnoj dokumentaciji. Smatram da će ova dionica, ukoliko se nastavi i dovrši do Tutina, biti jedan od bolje urađenih puteva na teritoriji Srbije, gdje ćemo imati priliku da za duži vremenski period uživamo u jednom putu državne kategorizacije kakav on jeste koji zaslužuju građani u 21. vijeku”, kazao je državni sekretar Edin Zećirović.

Zećirović zahvalio građanima na strpljenju istakavši da će ovaj put mnogostruko značiti žiteljima sandžačkih gradova.

Iako je u prethodnom periodu bilo je riječi da Srpska pravoslavna crkva blokira rekonstrukciju dionice puta koja prolazi uz zemljište koje pripada manastiru Sopaćani, što su potrvdili i izvođači radova, iz SPC-a demantovali su ove navode.

“Nikada se niko nije obratio manastiru za tako nešto, niti u pisanoj, niti u usmjenoj formi, niti ja znam da se tamo izvode neki radovi i da se radi nešto. To je jedna velika neistina i zloupotreba imena manastira Đurđevih Stupova da neko govori ime manastira za nešto što je od opšteg interesa. Meni je izuzetno zadovoljstvo ako možemo da pomognemo i gradu i građansktvu, a ako nešto ne možemo da pomognemo, pa nećemo onda da odmažemo”, istakao je Jeromonah Gavrilo Božinović iz manastira Đurđevi Stupovi.

Vremenski uslovi, kao i uslovi na terenu pogoduju za izvođenje svih planiranih radova, a rok za završetak je jun 2022. godine. No nakon skorašnjeg sastanka predsjednika Turske i Srbije u Ankari Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdoana potencirano je skraćenje završetka radova do septembra 2021. godine.

Inače, tokom izvođenja radova ovaj putni pravac je u potpunosti zatvoren za saobraćaj, te se do završetka ovih radova sav protok robe i putnika vrši preko drugog pravca koji prolazi preko Ribarića. U vremenu poslije 17 časova, kada se radovi ne izvode, kompanija Tašjapi dozvolila je protok saobraćaja kako bi lokalnom stanovništvu olakšala životne uvjete dok radovi traju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.