„Zbogom, heroju“

0
3791

Tekst saudijskog kolumniste povodom preseljenja Muftije Muamera-ef. Zukorlića na Ahiret

Napisao: Abdul Majeed bin Muhammad Al-Omari

U subotu, 1. Rabi’ ul-ahira 1443. hidžretske godine, što odgovara 6. novembru 2021. godine, u pedeset i drugoj godini života preminuo je alim, heroj muftija Muamer-ef. Zukorlić, bivši poglavar i Glavni muftija Mešihata islamske zajednice u Srbiji. Njegovim preseljenjem okončana je svijetla stranica poziva Allahu, dželešanuhu i služenje islamu i muslimanima, a njegova smrt je ostavila u srcima onih koji su sa njim sarađivali, komunicirali, družili se sa njim i pratili ga veliku žal i duboku tugu.

Merhum je bio jedan od velikih boraca koji je napravio prvi korak u odbrani prava muslimana u balkanskim zemljama (bivša Jugoslavija). Također je kušao razna iskušenja i nedaće borbe zajedno sa svim muslimanima uopšte, a posebno sa učenima, a koja su uključivala uznemiravanje i neprijateljstvo od strane Srba i Hrvata prema muslimanima Bošnjacima. Proživio je ono što su proživjeli i drugi velikani koju su stali u odbranu muslimana u borbi za njihovu slobodu i koji su istrajali na putu istine.

Od posebnih Allahovih blagodati prema ovom velikanu jeste da se od malena posvetio izučavanju šerijatskih nauka. Rođen je 15.02.1970. godine u selu Orlje u blizini Tutina, gde je odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Po završetku osnovne škole koju je završio u svom rodnom mjestu, upisuje medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu.

Završio je studije uslu-l-fikha (načela jurisprudencije) na Islamskom univerzitetu “Emir Abdelkader” u Konstantini, Alžiru. Postdiplomske studije je nastavio u oblasti tefsira Kur'ana na Univerzitetu El-Džinan u Tripoliju, Liban.

Tokom krize i ratova u Bosni i Hercegovini i poslije, bio je primjer iskrenog muslimana koji je ponosan na svoju vjeru i koji čuva svoj identitet. Njegova biografija bila je puna borbe, rada i odanosti svojoj vjeri, svojoj porodici i društvu, te principima, idealima i vrijednostima u svakodnevnom životu i svojoj praktičnoj karijeri. Odlikovao se kvalitetom, preciznošću, retorikom i izvrsnom rječitošću, toliko da je njegova pojava bila poput blistave zvijezde u školama i džamijama i univerzitetima.
Radio je -Allah mu se smilovao- dugi niz godina kao nastavnik u medresi “Gazi Isa -beg” u Novom Pazaru, kao stalni predavač vjerskih predmeta i arapskog jezika na Fakultetu za islamske studije. Bio je prvi dekan Pedagoške akademije koja je prerasla u Fakultet za islamske nauke 2001. godine i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od osnivanja 2002. godine.

Njegov naučni, društveni i politički život bio je odlikovan velikom dinamikom i preciznošću, a postigao je veoma značajne rezultate u ostvarivanju prava Bošnjaka, očuvanju njihovog islamskog identiteta i povezanosti islamske zajednice u Srbiji sa centralom Rijaseta islamske zajednice u BIH.

Za prvog predsjednika Mešihata islamske zajednice izabran je u oktobru 1993. godine, a ponovo je biran 1998. i 2003. godine. Bio je kandidat za reisu-l-ulemu u Bosni i Hercegovini 2019. godine.

Kada je 2016. godine ustupio mjesto muftije, postao je poslanik u Skupštini Srbije, a glas mu nije utihnuo, već naprotiv, njegov se glas još više čuo okićen u odbrani muslimana i bošnjačke manjinske zajednice u Srbiji, odvažano, hrabro i neustrašivo.

Pored edukacije, da've i fetvi, autor je i nekoliko knjiga, a bio je i medijski prisutan na većini televizijskih i radio stanica u Srbiji, u kojima je branio učenja islama i u najljepšem svjetlu predstavljao ljepotu naše vjere srpskom narodu.

Uz svu snagu i oštroumnost kojima je bio obdaren bio je uvažavan je i uvažavao je mlade i stare u svom društvu, zbog svoje blagosti, iskrenosti predanosti, velikodušnosti karaktera i ljubavi da pomaže drugima, posebno učenicima. Otvorio je vrata mešihata studentima koji su diplomirali na univerzitetima u Saudijskoj Arabiji i omogućio im da podučavaju i djeluju I nije se umorio od velikodušne pomoći muslimanima i ispunjavanja njihovih potreba, te je doprinio izgradnji džamija, škola i fakulteta, a zbog svoje jedinstvene ličnosti bio je cijenjen i poštovan i od strane nemuslimana.

Njegovom smrću muslimani na Balkanu izgubili su snažni oslonac, a pretrpjeli su mučan i dubok bol zbog rastanka sa ovim alimom koji je svoj život posvetio odbrani islama i nauci i preselio je uoravo na tome, dok je držao čas svojim učenicima.

Neka Allah blagoslovi rahmetli muftiju Muamera-ef. Zukorlića milošću i oprostom i neka mu prebivalište bude u vječnom Džennetu punom užitaka. {“Svi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti”}.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.