Zbog političke igre SDA Sandžaka djeca bez nastave u OŠ “Avdo Međedović”

2
6

Đaci u osnovnoj školi ”Avdo Međedović” danas nisu mogli prisustvovati nastavi, jer je dio zaposlenih na čelu sa bivšim direktorom Ahmedinom Đerlekom zatvorio sve kapije škole kako novoimenovani direktor Safet Smailović ne bi ušao u školu.

Bivši direktor ovim postupkom pokušao je da izazove incidente. Tokom vikenda su širili paniku, đacima slali poruke da ne dolaze u školu, tvrdeći da će doći do nasilja. Ispred škole umjesto roditelja djece okupio se određni broj aktivista SDA Sandžaka iz cijelog grada, a najmanje iz Selakovca.

„Ta odluka će znači biti dok se ne steknu uslovi, a kakvi su to uslovi?“, bilo je jedno od pitanja koje su novinari postavili sadašnjem direktoru.

„Uslovi da niko u strahu ne dovodi dijete ovdje. Mi imamo ovdje dojava, da će ona strana koja dovodi direktora, a za kojeg smo ubeđeni da je nezakonito imenovan, ovdje pokušati da nasiljem uvodi red“, rekao je bivši direktor Đerlek.

Međutim, direktor Smailović je došao u miru, u pratnji načelnice školske uprave u Novom Pazaru da preuzme funkciju.

Iako je načelnica obavijestila prisutne da je Smailović uredno imenovan od strane ministra prosvjete, bivši direktor poručio da ministar krši zakon.

„Gospodin Smailović je primio rešenje od ministra i Vi bi ste sada trebali da ga pustite da uđe u prostorije škole“, kazala je načelnica školske uprave u Novom Pazaru.

„Nije u redu da Ministar krši zakon. Ministar je nama ovdje napravio ogromne probleme“, dodaje Đerlek.

„Ja Vas molim da gospodinu Smailoviću dozvolite da uđe u školu jer ima rešenje ministra“, ponovila je načelnica školske uprave u Novom Pazaru.

„Mi smatramo da je odluka nezakonita, mi smo pokrenuli postupak. Školski Odbor je u subotu doneo odluku da se protiv ministra pokrene krivični postupak. Dok je god taj postupak, mi ne dozvoljavamo da gospodin Smailović uđe u školu“.

Ahmedin Đerlek na skupu SDA Sandžaka

Dokaz da iza svega stoji politika SDA Sandžaka jeste da je školski odbor sačinjen od stranačkih funkcionera, a bivši direktor je dugogdišnji stranački aktivista. Bivši direktor Đerlek kao razlogom štrajka navodi da će novoimenovani direktor istjerati neke stare, a dovesti nove radnike – što Smailović kategorički odbija.

„Lice koje dolazi iz druge škole da preuzme odgovornost i vodi ovu školu, s obzirom da se sada raspisuju konkursi, nema nikakvu obavezu da uposli ljude koji su ovdje godinama radili“, navodi  Đerlek.

„To nije tačno da ću ja ikoga da istjeram“, poručuje Smailović.

Smailović poručio da zapošljavanja neće biti po stranačkoj već po profesionalnoj osnovi.

„On time plaši taj narod, napaćeni narod koji je on zaposlio. Svaki uspješan čovjek koji se dokazao u tom poslu će dobiti rešenje i ostati na svom radnom mjestu, ja to garantujem. Materijalno i životno. Znači svaki čovjek koji zaslužuje da bude na tom radnom mjestu, on će tu i ostati“, završava Smailović.

Bivši direktor Đerlek upozorava da će štrajk nastaviti sve dok ministar ne promijeni odluku.

Podsjećamo da je štrajkački odbor dužan da štrajk najavi dostavljanjem poslodavcu odluke o stupanju u štrajk, najkasnije pet dana prije dana određenog za početak štrajka, što u ovom slučaju nije urađeno. Također, prekršen je i član 5 – Zakona o štrajku kojim se navodi da ako se štrajk ispoljava okupljanjem zaposlenih, mjesto okupljanja učesnika u štrajku ne može biti van poslovnih – radnih prostorija, odnosno van kruga poslovnog prostora zaposlenih koji stupaju u štrajk.

Ahmedin Đerlek na skupu SDA Sandžaka
Članovi školskog odbora članovi SDA Sandžaka

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.