Završena predramazanska savjetovanja

1
340

Shodno odluci sa posljednje sjednice Mešihata, u periodu od 13. do 16. marta 2023. godine održana su četiri područna predramazanska savjetovanja za imame Islamske zajednice u Srbiji.

U ponedjeljak 13. marta savjetovanje je upriličeno u Novom Pazaru za imame ovog medžlisa, kojem su prisustvovali zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad-ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, glavni imam i predsjednik Novopazarskog medžlisa te preko 60 imama.

U utorak 14. marta savjetovanje je održano u Sjenici za imame sa prostora Medžlisa Sjenica i Medžlisa Tutin, a prisutnim imamima su se obratili predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, zamjenik predsjednika mutija dr. Plojović, muftija sandžački hfz. Kujević, muftija novosadski hfz. Nedžad-ef. Hasanović, kao i glavni imami i predsjednici pomenutih medžlisa.

U srijedu 15. marta predramazansko savjetovanje za imame Limske doline: Priboja, Prijepolja, Brodareva i Nove Varoši upriličeno je u Prijepolju, na kojem su učešće uzeli predsjednik Mešihata muftija Dudić, zamjenik predsjednika, muftija sandžački i novosadski, te glavni imami pomenutih medžlisa.

U četvrtak 16. marta završno predramazansko savjetovanje za imame Muftijstva beogradskog i novosadskog održano je u prostorijama Muftijstva i Medžlisa IZ-e Novi Sad, a prisutnim imamima su se obratili zamjenik predsjednika Mešihata muftija beogradski dr. Plojović i muftija novosadski hfz. Hasanović.

Na savjetovanjima su, nakon izlaganja čelnika Islamske zajednice, imali priliku da se u formi prijedloga i sugestija obrate i prisutni imami, tako da je zaključeno da su ovakvi skupovi na terenu nešto što je veoma korisno i potrebno imamima, te trebaju postati redovna praksa u budućnosti. Zaključeno je da se u ovaj Ramazan ulazi bez posebnih restriktivnih mjera koje su uslijed korona virusa bile na snazi protekla tri Ramazana, što je razlog da se i sve preventivne mjere koje je Islamska zajednica donijela tim povodom stavljaju van funkcije, kao što je skraćivanje teravije na osam rekata, održavanje skupova, iftara itd.

Shodno prijedlogu sa predramazanskoh savjetovanja u Sarajevu i zaključka Rijaseta IZ-e u BiH da se teravija namaz klanja 20 rekata, Vjersko-prosvjetna služba Mešihata IZ-e u Srbiji je u Uputsvu za Ramazan upućenom medžlisima kao jednu od odluka navela i da će se na prostoru Islamske zajednice u Srbiji klanjati 20 rekata, što je bila vjekovna tradicija ovog podneblja prije pojave korona virusa, utemeljena na sunnetu Allahovog Poslanika a.s. i praksi prvih generacija.

Posebno je stavljen akcenat na: humanitarno djelovanje tokom Ramazana i učešće u aktivnostima CHR Hajrat, rad sa mladima, jačanje institucionalne svijesti i jedinstva među muslimanima, te objašnjavanju nužnosti podrške i jačanja Bejtu-l-mala Islamske zajednice kroz izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra u ovaj fond, što je praksa Resulullaha, tj. izvorni propis.

Također, istaknuta je potreba promocije i upoznavanja džematlija i šire javnosti sa rezultatima postojanja fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice na vjerskom, obrazovnom, a posebno humanitarnom polju, jer se iz ovog fonda održava rad sedam vakufskih kuhinja, obezbjeđuju stipendije za učenike, studente i jetime, pomoć za bolesne i ugrožene itd.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Vidi da vas ne poslusaju vehabije, kad ste jednom dozvolili da se klanja 8 rekata teravije neka vam je sa srecom. Na zalost, ovu zajednicu su zajahali vehabiti, nekoliko godina glavni vaizi dolaze cak iz S.arabije, sta vise reci?
    Stara ulema se ne vidi, Dudic glumi da je glavni a niko ga nista ne pita. Tuzno tuzno. Plojovicu spasavaj junace ako imas petlje. Znanja imas , ucio si Azhar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.