Zašto na dobroj zemlji sijete kukolj?

1
45

 

Medžlis Islamske zajednice Tuzla - Održana javna tribina„Pravo na ...

Piše: Doc. dr. Mersada Nuruddina Agović

Prije par mjeseci cio svijet je saznao za žarište korone koje je nastalo u Novom Pazaru i to, prije svega, zbog neprofesionalnog odnosa uprave bolnice kada je mnogo života izgubljeno. Nakon toga uslijedili su protesti građana koje je svojim kamerama zabilježila Sandžak televizija. Kako znamo, mnogi oboljeli su i spašeni, zahvaljujući hrabroj i požrtvovanoj borbi izvjesnih medicinskih radnika. Zahvalnost njima, zatim mnogim imamima, humanitarcima i svima koji su činili sve što mogu da pomognu. Javnost je sva dešavanja mogla pratiti preko kvalitetnih usluga Sandžak televizije (STV) koja je mnogima postala prozor u svijet, pogotovo u vrijeme vanrednog stanja i boravka građana u svojim kućama. Već dugi niz godina Sandžak televizija predstavlja okosnicu pravovremenog informisanja javnosti, edukacije mladih i afirmacije kulturoloških, tradicionalnih i drugih vrijednosti, po čemu je jedinstvena na našim prostorima.

STV je nasljednica prve televizije u Novom Pazaru “Ekran”, osnovane 1998. godine koja je 2008. promijenila ime u televizija “Universa”, a kasnije u “Sandžak” televizija. Izbor emisija koje emituje je veoma bogat, ona daje prostora za izvrstan kulturni program, kvalitetno urađene reklame, pitanja gledatelja, niz edukativnih programa, vjerskih, dječijih i drugih programa. U svemu tome pomažu joj izuzetno uspješni profesionalni timovi koji imaju izvrsnu koordinaciju i nadprosječnu međusobnu saradnju. Direktor Sandžak Media, među koje spada i Sandžak televizija je uvaženi Salahudin Fetić koji dobro zna koliko su važni profesionalni i etički novinarski standardi koji drže ugled jedne televizije, pa po tome uređuje i njen rad. On i njegovi saradnici propagiraju slobodu mišljenja, govora i izražavanja, nezavisnost medija. Oni znaju da su mediji dužni da dadnu prednost interesu naroda iznad drugih interesa, a po etičkim novinarskim kodeksima to podrazumijeva i objavljivanje svih važnih informacija koje su građanima od pomoći pri formiranju vlastitih stavova o onome što ih okružuje. Očito da stranci koja je na vlasti u Novom Pazaru to smeta.

U Srbiji se tokom jedne sedmice, kako mediji izvještavaju, desilo pet napada na novinare, prilikom kojih je bilo raznih prijetnji, fizičkih napada, čak i prijetnji smrću. Među njima je i napad na direktora Sandžak televizije Salahudina Fetića i to treći u posljednjih dvije godine. Napad je bio i na dopisnika Sandžačke novinske agencije (SANA) Asmira Bihorca. Napadači su, kako se čini, direktno povezani sa vladajućom strankom u Novom Pazaru koja pokušava zaplašiti ove ljude, te terorom uticati na rad televizije, novinske agencije i Sandžak Media. Vjerujemo da će napadače stići ruka pravde i zahtijevamo od nadležnih državnih organa da ih hitno procesuiraju i sankcioniraju. Kako je kazao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji se u posljednje vrijeme pogoršao, a reakcija vlasti nije obećavajuća, te, kako je nadalje kazao, novinarima se uskraćuje osnovno pravo na bezbijednost i rad bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informisani. Njemu se pridružila i mreža
SafeJournalists koja poziva vlast, republičkog javnog tužioca i ministarstvo unutrašnjih poslova da reagiraju, efikasno istraže i sankcioniraju sve ove napade. Apelu su se pridružila i brojna udruženja, kao što su Udruženje BH novinari, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore. Kako narodna poslovica kaže, pravda je ponekad spora kao kornjača, ali kad napokon uhvati nepravdu, pokida je kao lav. Mi se, ipak, nadamo da će ruka pravde stići sve napadače na savjesne građane, što prije.

Mnogo se medija oglasilo i potvrdilo činjenicu da su vlastodršci u ključnim danima kad se radilo o vremenu inkubacije virusa i opasnosti širenja zaraze, krili prave podatke o broju bolesnih i tražili medijski muk o stvarnom stanju stvari, sve zarad izvjesnih političkih procesa. Stranka pravde i pomirenja je, prije pojave virusa Covid-19 u gradu i njegove eskalacije afirmirala program kojim se iniciralo osnivanje medicinskog fakulteta, dobijanje kvalitetnog kliničkog centra u Novom Pazaru, ali na sve su to zatvarali oči oni koji su zaluđeni time da pošto-poto kontriraju kvalitetama drugog i drugačijeg, da se iz inata prema drugima skače na skupovima đonom u narod, dok su ostali vinovnici iz uprave aplaudirali i, evo, kako vidimo, sad se i fizički napadaju oni koji ne žele da budu kao njihovi poltroni. Trenutno se u Novom Pazaru dešavaju građanski protesti kako bi se cjelokupno stanje pokušalo okrenuti na bolje. Protestiraju građani raznih profila, traže slobodu svojih prava, sigurnije uvjete za život i dugo isčekivanu pravdu, jer je ne mogu naći u, na žalost, korumpiranom sudstvu i tužilaštvu, koje je daleko od termina “pravosuđe”, institucije koja je izvorno bila osnovana za to da bi se u njoj “pravo (ispravno) sudilo”. U Sandžaku već dugo traje borba između “žita” i “kukolja”, a nema sumnje da bi dušmani iz okruženja voljeli da se stanje na ovom području još više zakukolji. Kakva je tvoja savjest dragi čitatelju?

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Pri poboljšanja mora biti gore! To je kao upala tijela i dizanje temperature tijela pri zarazi, a onda slijedi ozdravljenje…mislim da je polako al sigurno i najvećim dzahilima u pazaru jasno da ovo vise nema smisla i da ovi munafici mora da se micu sto prije…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.