Zagađen vazduh uzrok oko 11.000 prijevremenih smrti u Srbiji godišnje

0
164

Zagađujuće materije u vazduhu godišnje dovedu do oko 11.000 prijevremenih smrti u Srbiji, pri čemu najpogubniji uticaj imaju PM2,5 čestice, pokazuju podaci iz Programa zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2032. godine.

Kako piše list Danas, taj broj odnosi se na hronični mortalitet, odnosno prijevremene smrti do kojih dolazi uslijed dugotrajnog udisanja lošeg vazduha dok je po pitanju akutnog mortaliteta, odnosno smrti do kojih dolazi u roku od nekoliko dana uslijed izlaganja zagađenom vazduhu, procjena da godišnje na taj način umre 461 osoba.

U dokumentu izrađenom uz pomoć EU navodi se i da zagađen vazduh godišnje dovede do skoro 14.000 hospitalizacija u Srbiji kao i da prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod djece.

Vazduh u Novom Pazaru, uzimajući u obzir prisustvo suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, među najzagađenijim je u Srbiji i višestruko prekoračuje granične vrednosti, pokazuju podaci portala xEco Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Novi Pazar je na neslavnom, prvom mestu u Srbiji, po količini PM2,5 čestica u vazduhu.

Tokom ove godine, prosječna izmjerena vrijednost tih čestica u vazduhu koji udišu Novopazarci je 38,2 mikrograma po kubnom mestru, što je znatno više od dozvoljenih 25.

Na drugom mjestu je Užice sa 32,1, a trećem Valjevo sa 29,5 mikrograma.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grijanje, saobraćaj i industrija.

Podaci NEA pokazuju i da su u ovom gradu tokom 81 dana od početka ove godine probijene dnevne granične vrijednosti od 50 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru po čemu je Novi Pazar na četvrtom mjestu u zemlji.

Na prvom mjestu je Popovac, mjesto poznato po cementari, sa 101 danom prekoračenja, drugom Valjevo sa 91 danom, a trećem Užice sa 87 dana u kojima su vrijednosti PM10 čestica u vazduhu bile veće od dozvoljenih.

Inače, tokom cijelih godinu dana, dozvoljeno je da povećano prisustvo PM10 čestica u vazduhu bude 35 dana.

Prosječna godišnja granična vrijednost PM10 čestica po kubnom metru je 40 mikrograma, a trenutno u Novom Pazaru ona iznosi 42,6 što je peta najgora vrijednost u Srbiji.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.