ZA ČETVRTOG NARODNOG POSLANIKA

0
9

Piše: Narodna poslanica, prof. dr. Misala Pramenković

Ponavljanje parlamentarnih izbora u Republici Srbiji na više od dvije stotine mjesta nesvakidašnji je presedan, jer se do sada nije desilo da se na tolikom broju mjesta i sa tolikim glasačkim potencijalom ponavljaju izbori. Isto tako, presedan je što se po prvi puta izbori organiziraju radnim danom, jer je praksa bila da to bude vikendom, uglavnom nedjeljom. Razloga za to vjerovatno ima više, ali neka ostanu po strani. Ono što je nama u fokusu jeste pitanje kako će se ponavljanje izbora reflektirati na konačni rezultat bošnjačkih stranka i njihov udio u budućem najznačajnijem predstavničkom tijelu u državi.

Prema izvještaju RIK-a, na 97% obrađenog materijala, Stranka pravde i pomirenja ima 28,517 ili 0,90% glasova i tri mandata, a SDA Sandžaka 20,616 ili 0,65% glasova i dva mandata. SDP(S) je na parlamentarnim izborima učestvovao sa SNS-om i udio njihovih glasova nije opipljiv niti mjerodavan za predstojeće ponovljene izbore.

S obzirom na potencijal od preko 10.000 glasača u Novome Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju koji imaju prilike odlučivati na ovim izborima, značajno je da vidimo kome bi njihovi glasovi bili najkorisniji.

Kao što rekosmo, SDP(S)-u ti glasovi u konačnici ništa ne znače niti dopirnose uvećanju broja njihovih poslanika. SDA je daleko od trećeg mandata i skoro da ne postoji ni teorijska šansa da istoga dobiju. Stranci pravde i pomirenja nedostaje još nešto više od 1000 glasova, prema trenutnom proračunu, za četvrtog narodnog poslanika. U slučaju da neka od većinskih lista pređe cenzus, ta brojka će biti nešto veća, jer će se oduzeti dio od presipajućih glasova, ali ne može se drastično povećati. To bi značilo da je ova stranka najbliža osvojenju još jednog poslaničkog mandata, i da uz malo dodatnog napora realno istog može i imati.

Ova činjenica bi trebala značiti i glasačima bez obzira na to kojoj stranci su prethodno dali glasove da sada pokažu jedinstvo i razvijenu svijest te da svojim izlaskom i podrškom Stranci pravde i pomirenja doprinesu tome da Novi Pazar i Sandžak imaju još jedno poslaničko mjesto više, još jedan autoritet i još jedan glas koji će ih zastupati u narednom periodu i boriti se za njihove interese.

Iako je situacija sada jako otežana i nezahvalna, s obzirom na opće zdravstveno stanje, osjećaje straha i opreza kod svakoga od nas, ne bismo smjeli propustiti historijsku šansu da baš sada dobijemo jak tim koji će nas dostojanstveno, reprezentativno i autentično predstavljati i boriti se za naše interese, pa i taj da više nikada ne dođemo u ovako haotičnu situaciju kada je u pitanju naš zdravstveni sistem koji je u općem kolapsu.

Mi se moramo izboriti za Klinički centar, Medicinski fakultet i sistem javne i zdravstvene zaštite. Zato se odazovimo ovim izborima i pokažimo snagu, jedinstvo i odlučnost. Izdignimo se iznad sitnih, jeftinih i ličnih interesa radi opće koristi naše zajednice i budućnosti naših potomaka. Izađimo i zaokružimo listu pod rednim brojem 8 Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM).

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.