Vlade Srbije i Crne Gore bez Bošnjaka – Nekada 8 ministara, danas ni jedan?

19

Po prvi put poslije gotovo dvije decenije Bošnjaci neće imati svoje predstavnike u vladama Srbije i Crne Gore.

Nekada su bošnjačka ministarska mjesta u Srbiji bila “rezervisana” za Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

Sulejman Ugljanin

Formiranjem Vlade Srbije jula 2008. Sulejman Ugljanin imenovan je za ministra bez portfelja, a u njegovoj nadležnosti bila je i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Ministarstvu funkciju obavljao je punih šest godina u vladama čiji su nosioci bili 2008. godine Demokratska stranka (Stranka Borisa Tadića), kao i 2012. godine zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije (Stranka Ivice Dačića) i Srpska napredna stranka (Stranka Aleksandra Vučiča). Ministarstku funkciju obavljao je sve do 2014. godine.

Rasim Ljajić

Posle petooktobarskih promena 2000. godine izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SR Jugoslavije. Marta 2003. izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savjetu ministara Srbije i Crne Gore. Od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju ministra za rad i socijalna pitanja. Na izborima 2012. njegova stranka je nastupala na listi Demokratske stranke, ali je prilikom formiranja Vlade zajedno sa Sulejmanom Ugljaninom podržao koaliciju Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke i postao potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija. Aprila 2014. godine izabran je za potpredsjednika Vlade i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Na toj funkciji je ostao do oktobra 2020. godine.

Kada je Crna Gora u pitanju više lica je obnašalo ministarsku funkciju: Rafet Husović – potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, Mevludin Nuhodžić – ministar unutrašnjih poslova, dr. Da­mir Še­ho­vić – ministar prosvjete, Kenan Hrapović – ministar zdravlja, Osman Nurković – ministar saobraćaja i pomorstva, Ke­mal Pu­ri­šić – ministar rada i socijalnog staranja. 

Bošnjačke opozicione stranke su isticale u prošlosti da bošnjačka ministarska mjesta ne doprinose povećanju prava i životnog standarda Bošnjaka.

Kadrovska rješenja i imena ministara koji su se našli u novoj Vladi Srbije na čelu sa Anom Brnabić kao i Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapica ranije je poznat.

U vremenu ponovnog bujanja srpskog velikogsrpkog nacionalizma, postavlja se pitanje da li pomenute vlade stavljaju do znanja Bošnjacima da nisu poželjan cinilac vlasti?

Stranka pravde i pomirenja – SPP na čelu sa akademikom Muamer Zukorlićem je istakla da će rješenje budućeg djelovanja potražiti između vlasti i opozicije, želeći da zadrži svoj stranački integritet i ne želeći po svaku cijenu da ulazi u vlast.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

19 KOMENTARI

 1. moj losose (leose) lijepo si ovo sročio i ispričao još samo da je to što si reko istina. ko ne poznaje prilike u sandzaku pa biti i poverovao ali istina je sasvim drugačija.po tvojoj priči bošnjaci nebi trebalo ni da postoje ili eventualno da su tu da aplaudiraju i aminuju šta “ti kažeš” i da ispunjavaju nečije želje. ako se neko odvaži da traži svoje ustavom zagarantovano pravo onda je on šovinista kvisling i sve ono što nabroja.preispitaj sebe moj losose (leose)

  2

  2
 2. ZAŠTO SE NAŠI POLITIČARI ODRIČU SVOG SUVERENITETA I POTPADAJU POD (TUĐ) SUVERENITET .
  JER SU NESPOSOBNI DA IZGRADE AUTONOMNI SISTEM SANDŽAKA POŠTO SU INTELEKTUALNO NESPOSOBNI ŽELE DA BUDU SLUGE.
  ZATO SE ODRIČU SVOG SUVERENITETA I POTPADAJU POD (TUĐ) SUVERENITET .
  NAŠ NAROD SANDŽAKA NIJE SLEP VIDI DA BI NAŠI POLITIČARI SEDELI NA DVIJE STOLICE U SANDŽAKU KAO PREDSEDNICI A U TUĐINSKE VLADE KAO PREDSTAVNICI, SANDŽAKA. TE DVE FUNKCIJE SU NESPOJIVE. JER ILI SI ZA TUĐINSKE VLADE ILI SI ZA SANDŽAK.ONI SU PROSTO REČENO ZA SANDŽAK U TUĐINSKE VLADE. ZA SANDŽAK BEZ STATUSA. NAŠI POLITIČARI SU ZA DEMENTNI –senilni SANDŽAK.
  JA SAM ZA SANDŽAK I SANDŽAČKI NAROD TE ŽELIM DA POKAŽEM PUT JER MI JE STALO DA SE POKAŽE I DA POKAŽEM KAKO SU NAS PREKO EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI POKUŠALI PODJARMITI U BIH T.J. POSTVARITI ( na našu radost nisu uspeli )
  Ali U SANDŽAKU SU ( uspeli te su )NAS POSTVARILI.
  ZATO POGLEDAJTE I RAZMISLITE KAKO SU SANDŽAKLIJE UBEĐENE I POBEĐENI
  A DA TOGA ( preko čega su pobeđeni) NISU NI SVESNI.
  ZATO OBAVEZNO POGLEDAJTE VIDEO DO KRAJA DA VIDITE ZBOG ČEGA SU USTVARI HTELI DA UNIŠTE BOŠNJAKE U BOSNI vidi OD 2:22… i dalje
  https://www.youtube.com/watch?v=EgVFEYzPNPY
  IZ DATOG VIDEA SE MOŽE VIDETI DA JE U TU SVRHU R.K. SPREMIO I NOVAC SAMOZVANE REPUBLIKE SRPSKE BOSNE I HERCEGOVINE te je preko imena u NJEGOVIM snovima označio čija je to država .(njegovi snovi su se na našu radost srušili ).
  ALI
  Ako je on na ovaj način hteo da podjarmi Bošnjake u BiH i postvari ih i silom
  ZAR NESLEDI DA JE Dr.DRAGOSLAV AVRAMOVIĆ BOŠNJAKE SANDŽAKA PODJARMIO I POSTVARIO OBMANOM-NA POLJU EKONOMIJE.
  OBJEDINITELJEM (ekonomskim simbolom vrijednosti) KOJI IH OBJEDINJUJE ODNOSNO KOJI ĆE IH U DOGLEDNO VREME( preko objedinitelja ) ASIMILIRATI. A TO JE POSTIGNUTO PREKO OBMANE t.j. MANIPULACIJE I NJENOG SREDSTVA DEZINFORMACIJE na polju ekonomije.
  Radovan Karadžić JE SHVATIO KAKO JE NAJPROSTIJE POBEDITI (objediniteljem koji ih objedinjuje odnosno koji će ih u dogledno vreme asimilirati, A taj objedinitelj je izgrađen preko obmane t.j. manipulacije i njenog sredstva dezinformacioje na polju ekonomije. )
  ALI NIJE SHVATIO DA SVE ZAVISI DALI ĆE TAJ NOVI EKONOMSKI SIMBOL VREDNOSTI NAROD BiH hteti da prihvati kao svoj? Izgleda da POLITIČKA ELITA NIJE IZDALA INTERESE BOŠNJAKA i BiH.
  Izgleda da narod BiH nije hteo da ga prihvati.
  Volja je presudna . TO JE ALIJA IZETBEGOVIĆ SHVATIO .
  ZA razliku od ALIJE IZETBEGOVIĆA BOŠNJACI U SANDŽAKU I SANDŽAČKA politička elita u vremenu promene nije KAO BIH ELITA I ALIJA IZETBEGOVIĆ shvatila da je kanalisana VOLJA presudna I da je sloboda sadržana u ekonomskom simbolu vrijednosti.
  Zato su BOŠNJACI SANDŽAKA i ostali postvareni zatoćenici tog duhovnog proizvoda u lavirintu umnosti nemoćni da mu se odupru jer odupiranje se nemože izvršiti silom već umnošču vođenja politike pri stvaranju novih ekonomskih simbola vrednosti.
  Ekonomski simbol vrednosti je objedinitelj svih vrednosti u istom simbolu t,j, svih svojih vrijednosti u svom simbolu, Dok na drugoj strani za druge I drugačije on je objedinitelj koji ih vodi ka asimilaciji.
  PREKO EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI SE STVARA ORGANIZOVANOST NARODA.
  Pa bih postavio pitanje
  I KAKO TO DA NIKO OVU TEMU O EKONOMSKOM SIMBOLU VRIJEDNOSTI I DEZINFORMISANOSTI SANDŽAKLIJA NA POLJU EKONOMIJE PRI STVARANJU NOVOG EKONOMSKOG SIMBOLA VRIJEDNOSTI nije čak ni pomenuo .
  NIJE JER SU JE ČUVALI KAO ZMIJA NOGE DA BI ĆUTNJOM I IZDAJOM INTERESA SANDŽAKA SEBI PRIBAVILI KORIST NA ŠTETU SANDŽAKA.
  POŠTO SU SANDŽAČKI POLITIČARI POSTALI BESKORISNI I POŠTO VIŠE NIČEM NESLUŽE PUŠTENI SU NIZ VODU.
  DOK KOD NARODA SANDŽAKA ONI SU SE KOMPROMITOVALI U NARODNIM OČIMA JER NAROD JE SHVATIO DA ONI KOJI IDU U TUĐINSKE VLADE NISU NAŠI VEĆ NJIHOVI PREDSTAVNICO KOJI SU SE ODREKLI SANDŽAČKOG SUVERENITETA T.J. SANDŽAČKIH INTERESA NESPOSOBNI DA IZGRADE SVOJ SANDŽAČKI AUTONOMNI SISTEM.

  4

  1
 3. U Prijepolju skinuše table koje su bile i na bosanskom i zamjenise ih ćirličnim I engleskim. Uz to, da bi Krst bio visinski iznad Dzamije u Hisardziku montiraju ga na najvišu kotu u tom predjelu. Sprovode svoje bolesne komplekse. A naši političari manji od makova zrna. Izgubili kredibilitet kod Naroda i prodali se za sitne pare i nekakve nebitne funkcije u Vladi. Svi, bez izuzetaka. I čemu treba sad da služi ovaj tekst. Ovo trebaju da čitaju predstavnici Bošnjaka a ne narod.

  20

  3
   • Krajnje je vrijeme da Bošnjaci Sandzaka postanu politički pismen narod i shvate specifičnosti okruženja u kojem žive. Oni nemaju pravo da se nastavljaju politički dijeliti sve dok su aktivne velikodržavne politike iz susjedstva. Moraju shvatiti da živimo u ratu koji se vodi političkim sredstvima. U tom ratu političke stranke su kao vojske, a glasački listići oružje. U tom ratu nisu potrebne vojske, odnosno političke stranke koje brane samo privatne interese pojedinih gradova i kantona, već dovoljno snažne i velike vojske koje djeluju na cijelom prostoru i brane interese Bosnjackog naroda. Jedino tako odbranit ćemo Sandzak od cetnickih političkih blokada i omogućiti sigurnost te daljnji ekonomski, politički i društveni napredak naše jedine domovine SANDZAKA.

    7

    2
 4. ideja velike srbije se nastavlja ali drugim , podlim korupcijskim i kriminalnim metodama sa politikantima iz EU, USA, Kine , Rusije, gde se Bosnjaci prestavljaju kao fundamentalisti i potencijalni problem a pagani kao cuvari hriscanstva u EU. Bosnjacima se jasno stavlja do znanja da nas vecinski srbski narod ne prihvata kao jednakopravno gradjane vec samo kao manjine koje treba veoma podlim metodama unistavati ( podobne posrbljavati dajuci him funkcije, kredite , omogociti him kriminal i korupciju ), a nepodobne proteravati i maksimalno financijski reketirati.
  Izdajnickim politikantskim abortusima ( sda & sdp ), su samo materijalni personalni i partijski interesi vazni. Oni ne poznaju pojmove ODGOVORNOST I POSTOVANJE BOSNJACKOG NARODA. Ta izdajnicka srbofilska pisanija ( dovedena sa kolca i konopca u Bosnjacke carsije ), koja samo formalno obavlja javne funkcije a u stvarnosti se ama za nista ne pitaju jer su se unaprijed prodalji rezimima iz BG je najveci dusmanin Bosnjacima Sandzaka. Dokaz za to je kada su ti misevi u najtezim trenucima za Bosnjake Sandzaka , covid 19, se krilji po rupama a rezim ih raspustio znajuci sa kakvim neodgovornim gofnima ima posla. Oni su nagradjeni novim funkcijama jer ” su veoma odgovorno obavilji posao”.
  Bosnjaci Sandzaka , kao NAROD , samo ujedinjeno mogu opstati . UJEDINJENI BOSNJACI SANDZAKA trebaju demokratskim metodama ( na izborima ), izabrati POSTENE, ODGOVORNE , OBRAZOVANE Bosnjake,koji nijesu IZDAJNICI, i sa takvim timom strucnjaka rezimima iz BG jasno staviti do znanja , vladavina prava , zakon isti za sve ilji idemo drugim metodama. Veoma bliska saradnja ( institucijonalna), sa Bosnjacima BiH, Kosova, Makedonije sa jasnim ciljevima i strategijama za buducnost Bosnjaka Sandzaka, Balkana, EU.
  Bosnjacka politicka elita Sandzaka u zadnjih 30 godina ( sda & sdp), koja je unaprijed ucijenjena (pobegulje iz 90tih, komunjarska kopilad,vecinom gladni i jeftini lopovi , korupcija i kriminal him je metoda), ne prestavlja nikakvu ozbiljnu vaznost i konkurenciju srbskoj politickoj eliti koja ima jasne ciljeve i programe.Oni sluze samo kao majmuni u zoo , da se drzavnicima iz EU i ISA prestavi kako i Bosnjaci imaju sva prava i “legitimne” politicka prestavnike.
  Bosnjaci Sandzaka imaju veoma jaku i veoma patrijotski orijentisanu dijasporu na koju mogu i trebaju da racunaju u svakom pogledu.
  SAMO UJEDINJENI BOSNJACI SANDZAKA MOGU OPSTATI, ujedinjeni sa odgovornim , postenim , iskrenim , obrazovanim politickim prestavnicima u BG i Sandzaku.

  4

  4
  • BOŠNJAK KAŽE :
   ..Krajnje je vrijeme da Bošnjaci Sandzaka postanu politički pismen narod i shvate…”
   A JA KAŽEM BOŠNJAKU
   DA NE MEŠAJU BABE I ŽABE I DA JE :
   Krajnje je vrijeme da Bošnjaci Sandzaka postanu politički pismen narod i shvate :
   DA NAZIVI SRBIJA , CRNA GORA , SANDŽAK NISU JEDNO TE ISTO VEĆ DA SU TO POSEBNI TERITORIJALNI NAZIVI .
   POŠTO SU TO TERITORIJALNI NAZIVI BOŠNJAK MORA SHVATITI DA JE SANDŽAK NJEGOVA DOMOVINA, I DA DRUGE NEMA.

   1

   1
 5. Sto se nas bosnjaka tice imali hi ili ne gore nam biti nece nego sto nam je bilo da sada! Bar nemamo na koga da se oslanjamo nego svako ce se sada boriti mnogo vise nego do sada. Opstadali smo vjekovima bez njih pa i safa cemo uz Allahovu pomoc opstat cak sta vise mislim fa ce nam ibolje bit bez ovih koi su do sada bili! A cetnici i srpski i crnogorski su pokazali svoje pravolice!…

  20

  7
  • Da vam ja objasnim istinu, jer vidim da se spinuje.SDP gosp.Ljajića bez ikakve dileme zaslužuje da uđe u vladu, kao i SNP gosp.Đerleka, a zašto nisu u vladi verovatno da daju sebi oduška, vrata su im u svakom slučaju s pravom otvorena.Ti ljudi poštuju svoju državu i nikad se nisu isticali niti nacionalizmom niti šovinizmom, konstruktivni su i žele suživot sa svima.SDA, realno stranka kojoj bi se rad u svakoj evropskoj zapadnoj drzavi zabranio, ali eto Srbija nezeli da im to uradi iako su odavno prevršilu svaku meru u delovanju.Oni “verglaju” u “blato” tako u prazno, izbacujući sve moguće frustracije i mrznju prema Srbiji, jer im je Srbija “kriva” što Bosna ne funkcioniše, i što postoji entitet RS. Njihova kratkovidost će isključivo samo njih koštati, i to mnogo, a Srbiji pomoći da'se konačno obračuna sa radikalnim islamom, uz svu moguću podršku svetskih sila.
   SPP, Muamera Zukorlića, tipična kvislinška partija, neprijatelj br.1 svoje zemlje Srbije. Šovinistička mala partija koja se bori za interese Bosne, prenebregavajuci bilo kakve realnosti, okrenuta prošlosti, protiv suživota s drugima, neće da žive jedni sa drugima, već jedni pored drugih. Ova partija veliča čak streljane fašiste iz 2 svetskog rata i drzi im pomene… Svuda su od drzave ispoštovani, verski život bošnjaka u Ras-u je na najvećem mogućem nivou, rade verske škole, podignute mnoge dzamije, mnoge obnovljene, čak podizane i na drzavnom zemljistu, vracena stara Banja IZ u Srbiji itd.I pored svega toga, opiru se, super samo tako nastavite, to što šta govori…U Tursku se hramovi pretvaraju u dzamije, ćute, to je po njima super, a u Srbiju se dizu dzamije,fakulteti… i to im nevalja..?Obnavila se biblioteka u Pazar, Muratović govori o “srbizaciji” bošnjaka, buni se što nije u osmanskom stilu 👀Zamislite, Srbija treba da neguje osmansku kulturu, onih koji su tu istu Srbiju bili okupirali i ugnjetavali 500 godina!? Edin Zećirović, oće da mu Srbija gradi puteve itd.a ovamo da moze spalio vi Srbiju, Resad Plojović se buni zasto se gle cuda Srbija drznula da vrsi vojne vezbe na svoju teritoriju???Trebala je u Englesku da ode, valjda…Srbi se svuda nazuvaju vlasčad, krmci i četnici…Imao bih još što šta da dodam a neću, i još se pitate što takvih nema u vladi Srbije??? Što nema neprijatelja u vladi??? O CG ću reći sve u 2 rečenice, bošnjaci se iz petnih zila bore sa Djukanovicem da Srba uopste nepostoji, a sad cekaju da ih Srbi zovu u vladu? Srbi su zvali i pored svega, ali oni nisu prihvatili, da'se zna istina.Znači nežele suživot! Deo vlasti će biti onaj manji deo bošnjaka iz SPP na celu sa Hazbijom Kalačem, personom koja je barem bila čovek od početka i u svemu sarađivala sa većinski srpskim narodom, i pokazao da ga zanima i vladavina prava i suzivot sa svima u CG.Rafet Husović i Suljo Mustafić, nule prekrizane.

   5

   7

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.