Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru: Nema prijava zbog smrtnosti liječenih od COVID-19, neophodno da se dostave i validni dokazi

0
19

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopštilo je da od 5. marta da donas pred ovim tužilaštvom nije pokrenut krivični postupak protiv nekog lica zbog krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kao i da ovom tužilaštvu nije dostavljena prijava protiv nekog lica zbog smrti lica liječenih od virusa COVID-19.

Potupajući po Zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja, koji je redakcija SNews-a uputila 11. ovog mejseca, Više tužilaštvo je danas uputilo “obavještenju za javnost”, mada je to na osnovu zakona bilo u obavezi da učini u roku od 48 sati.

– Neophodno da se dostave i validni dokazi koji potkrepljuju prisustvo osnova sumnje

Na pitanje “da li je Više tužilaštvo u obavezi da ispita, ako jeste, da li ispituje odgovornost lica da pravovremeno upozore stanovništvo na realnu opasnost od zaraze, onih koji su preventivno trebali da djeluju i organizuju zdravstvenu zaštitu i onih koji su zakonom bili zaduženi da prate i analiziraju zdravstveno stanje stanovništva, higijensko-epidemiološku situaciju i faktore rizika iz životne sredine koji mogu štetno utjecati na zdravlje ljudi i o tome izvještava nadležne organe i javnost”, navodi se da je osnovno pravo i osnovna dužnost javnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti, ali se konkretno ne navodi da li je ispitivalo, odnosno, da li spituje odgovornost lica u nekom konkretnom slučaju.

“Javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, odnosno vodi istragu kada zaprimi krivičnu prijavu, bude mu dostavljena krivična prijava ili na neki drugi način stekne saznanja o učinjenom krivičnom djelu za koje se goni po službenoj dužnosti, s tim što je neophodno da se dostave i validni dokazi koji potkrepljuju prisustvo osnova sumnje da je djelo izvršeno. Dakle, Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru je u obavezi da ispituje krivičnu odgovornost, ali ne i svaku drugu odgovornost koja potpada u nadležnost drugih institucija”, ističe se u odgovoru koji je potpisala Viši javni tužilac Milena Mrvić.

Izvor: Snews


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.