Velika poskupljenja u Novom Pazaru

0
7733

Novi Pazar se suočava sa značajnim poskupljenjem namirnica, što izaziva sve veće nezadovoljstvo među građanima. Prema Šemsudinu Plojoviću, ekonomskom analitičaru, glavni razlog ovog trenda leži u postcovid periodu, gdje su građani dobivali novac bez stvarnog doprinosa ekonomiji.

Najveće poskupljenje zabilježeno je kod jogurta, koji je prema Republičkom zavodu za statistiku najskuplja namirnica prošle godine. Ovaj grad se također nalazi na dnu liste gradova u Srbiji po zaradama, ali na vrhu liste po cijeni namirnica.

Plojović ističe da je jedan od problema ponašanje pojedinaca i društva koji nastavljaju kupovinu u istim prodajnim lancima, uprkos rastućim cijenama, što dovodi do “otimanja novca” građanima. On naglašava da je neophodno povećati produktivnost i sposobnosti u regiji kako bi zarade rasle brže od cijena.

Normalizacija cijena zavisi od brojnih faktora, uključujući snagu i trud građana. Plojović sugerira da ako građani mogu uticati na maloprodajne lance, može doći do promjene. Građani Novog Pazara su u anketi Behar TV izrazili nezadovoljstvo visokim cijenama koje ne odgovaraju standardima prosječnih plata.

Plojović zaključuje: „Mi kao pojedinci imamo loš način ponašanja, a kao društvo nemamo dovoljno razvijenu svijest da kaznimo one koji naplaćuju natprosječne marže.“ Ključ za rješenje ovog problema leži u promjeni ponašanja potrošača i većem fokusu na lokalnu produktivnost i ekonomski rast.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.