Uskoro sufinansiranje solarnih panela za sjeničke preduzetnike

0
571
Mala i srednja preduzeća iz Sjenice, koja se bave preradom hrane uskoro će moći da konkurišu za sredstva iz Fonda za sufinansiranje programa energetske efikasnosti za instaliranje solarnih panela, pomoću kojih će smanjiti troškove proizvodnje i unaprede poslovne performanse.

Tim povodom je danas potpisan Memorandum o razumevanju između opštine Sjenica, Regionalne razvojne agencije Sandžaka (SEDA) i projekta Velika mala privreda, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), o osnivanju tog Fonda.

On će biti osnovan u naredna tri meseca, nakon čega će zainteresovane prehrambene firme biti pozvane da se prijave na konkurs.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić ocenio je da je ovaj Fond u skladu sa njihovom strategijom razvoja.

„Dobro je poznato da Sjenica ima oštru klimu, ali je manje poznato da je po broju sunčanih dana među najpogodnijim u Srbiji za korišćenje solarne energije. Drago mi je što ćemo ponovo sarađivati sa USAID-om, ovog puta na relizaciji ove aktivnosti koja će mnogo značiti proizvođačima Sjenice“, rekao je Mujagić.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam kaže da će korišćenje obnovljive energije pomoći kompanijama da očuvaju prirodne lepote ovog kraja i smanje račune za električnu energiju.

„Danas smo učinili prvi korak ka partnerstvu za energetsku efikasnost sa opštinom Sjenica i Razvojnom agencijom SEDA. Znam koliko ljudi u ovom regionu drže do svoje ukusne hrane, a i ja je volim, zbog čega mi je drago što će ovo partnerstvo pomoći prehrambenim proizvođačima da postanu deo zelene tranzicije Srbije“, izjavila je Ajšam.

Direktor agencije SEDA Samir Kačapor rekao je da je njihova uloga višestruka, jer kao regionanalna razvojna agencija pokrivaju teritorije opština Sjenica i Tutin, kao i grada Novog Pazara.

„Sa jedne starne, sprovodimo aktivnosti od loklanog značaja, ali kao regionalna organizacija možemo jasno utvrditi zajedničke tačke međuopštinskih projekata koji mogu biti realizovani i tako uvećati njihov uticaj. Takođe, svakodnevnim prisustvom na terenu i kontaktom sa preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima, prepoznajemo potrebe i vidimo sebe kao značajnog partnera u svim USAID aktivnostima koje su sprovedene na ovoj teritoriji od 2001. godine“, rekao je Kačapor.

Zamenik direktora projekta Velika mala privreda Stevan Bulatović rekao je da je on orijentisan na ključne segmente razvoja malih i srednjih preduzeća, a to su tržišta, finansiranje, zelena ekonomija i inovacije.

„Nedavno smo sa opštinom Sjenica pokrenuli i inicijativu finansiranja malih poljoprivrednih proizvođača, tako da osnivanjem ovog Fonda nastavljamo sa podrškom firmama sa ove teritorije“, rekao je Bulatović.

Projekat „Velika mala privreda“, koji finasira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, pruža podršku lokalnim inicijativama za podsticaj rasta malih i srednjih preduzeća (MSP) u poljoprivredi i proizvodnji hrane i sektoru mašina i opreme.

(Free Media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.