Umjesto na spaljivanje ili divlje deponije, uginule životinje “poklanjaju” beloglavim supovima

0

Specijalni rezervat prirode Peštersko polje jedino visinsko vlažno područje  u Evropi

U Specijalnom rezeravtu prirode “Peštersko polje” u Sjenici napravljeno je veliko hranište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada. Ovo hrnailište jedno je od najsvaremenijih na Blakanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u reciklaži stočnog otpada.

– Pešterski kraj bogat je stokom i dok nije došlo do izgradnje hranilišta javljao se veliki problem, jer stočari nisu imali kud sa uginulim životinjama. Mahom su završavale na divljim, nesanitarnim deponijama. Sada mi uginulu stoku transportujemo na hranilište i na taj način beloglavi supovi imaju obzebeđenu hranu, što je naročito važno tokom zimskog perioda kada je mogućnost da se prehrane u prirodi dosta smanjena. Benefiti od ovog hrnailišta su izuzetno veliki i značajni kako za stočare, tako i za beloglave supove, ali i za lokalnu samopuravu – izjavio je za RINU, Milorad Babić čuvar zaštićenog područja.

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova, što ovu populaciju na ovom području čini izuzetno gustom. Ekipa Fondacije za zaštitu ptica posetila je specijalni rezervat prirode “Peštersko polje” i hranilište, a  sa upravnikom je dogovorena buduća saradnja na monotornigu beloglavog  supa.

– Ovo je odličan primer i za druge opštine koje imaju problema sa reciklažom stočnog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 273.000 tona stočnog otpada od čega manje od 20% završi u spalionicama, dok ostala količina “nestane” na divljim, nelegalnim i neuređenim deponijama i nedostupna je supovima. Možda deo rešenja za čistiju Srbiju mogu da budu “čistači prirode” – beloglavi supovi? – navode u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

telegraf.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.