U sredu štrajk upozorenja zaposlenih na Državnom univerzitetu

0
1175

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru stupiće u sredu, 28. februara, u polusatni štrajk upozorenja u holu te visokoškoske ustanove.

Kako su naveli, štrajk se organizuje zbog bahatog i diskriminatrnog odnosa poslodavca prema zaposlenima, a posebno zbog degradirajućeg i protivpravnog odnosa prema članovima tog sindikata.

Oni od DUNP-a traže da kroz dijalog sa ovim sindikatom uđe u proces izmene Statuta univerziteta, donese Pravilnik o radu, te da prestane da šikanira članove sindikata i vrši pritisak na njih.

Takođe, Sindikat traži uvođenje transparentnosti u isplatu zarada, ostvarivanje prava na penziju, te prestanak politike postavljanja na rukovodeća radna mesta zaposlene koji ne ostvaruju zakonske uslove za to.

Od ove visokoškolske ustanove zahtevaju i da prestane da zaposlene raspoređuje u prostorije koje nisu adekvatne za rad, kao i sa pretnjama i ucenama vođenjem izmišljenih postupaka protiv njegovih članova, te ukidanje odluka i rešenja kojim se nezakonito sankcionišu njegovi članovi.

 

Dodaju i da je neophodno izbegavati situaciju da se nastavnici i saradnici ostavljaju bez časova aktivne nastave, te traže smanjenje broja nadzornih kamera u prostorijama tog Univerziteta.

Oni traže i da se omogući jednak tretman zaposlenih prilikom izbora u nastavnička zvanja, te da se uvede princip jednakosti u opterećenju nastavnika.

Taj sindikat pozvao je i Ministarstvo prosvete da se uključi u rešavanje nagomilanih problema na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

“Poštovani, nije vreme da okrećemo glavu od problema i da se pravimo da isti ne postoje“, piše Sindikat.

Podsetimo, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ na DUNP tvrdi da je stanje u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi poslednjih godina, a naročito otkako je za rektorku izabrana Zana Dolićanin, dramatično loše.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da to stanje karakteriše donošenje niza mera koje se ne primenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenje protivzakonitih propisa i akata.

DUNP je ranije danas takve navode Sindikata označio kao netačne, grube i zlonamerne, te da za cilj imaju interese uske grupe zaposlenih.

(FREE MEDIA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.