U Sjenicu došli lekari sa VMA da pomognu kolegama

0
24

vulin, sjenica

Nekoliko lekara sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda stiglo je danas u bolnicu u Sjenici kako bi pomogli u zbrinjavanju pacijenata zaraženih korona virusom, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će Vojska Srbije pomoći i Sjenici i Tutinu i Novom Pazaru dokle god bude pretila opasnost od zaraze.

Vulin je danas u Sjenici obišao pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jedinica ABHO Vojske Srbije koji su angažovani u tom gradu na pomoći u borbi protiv virusa Kovid 19.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je istakao da je Vojska Srbije dala svoj maksimum da pomogne građanima Sjenice, da je obezbeđeno prijemno odeljenje u šatoru, radi se dezinfekcija grada, a u toku dana biće završeno i odgovarajuće odeljenje koje će biti pretvoreno u kovid bolnicu.

“Doveli smo lekare, da se bolnici i kadrovski pomogne. Ima dovoljno lekova, sanitetskog materijala, zaštitne opreme, ima dovoljno svega što je potrebno”, rekao je Vulin.

Naveo je da je sada potrebno sprovesti dobru organizaciju i razdvojiti kovid od nekovid pacijenata, i pomoći da se lekari, sestre i medicinsko osoblje u Sjenici malo odmori, te da se uradi dezinfekcija.

“Država brine, vojska brine i bićemo ovde dokle god je potrebno. Sve što je potrebno vojska je tu da obezbedi, mi smo tu da pomognemo svakom građaninu ove zemlje i da učinimo da se svako oseća i dobro i bezbedno, naravno i da bude što više zdravih”, poručio je ministar odbrane.

Kako je istakao zamenik komandanta vojne bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Petar Ristić, vojni lekari su u Sjenicu došli da pomognu koliko god mogu.

“Došli smo da bismo sagledali situaciju i pomogli našim kolegama koji se herojski bore. Odlučili smo da napravimo adekvatne zone za kretanje lekara i pacijenata, da se napravi prijemno-trijažno odeljenje gde ćemo moći da razvrstavamo pacijente, jedan odvojeni objekat u kome će biti tretirani svi kovid pacijenti i stacionarni deo u kome će se evakuisati pacijenti iz glavne zgrade Doma zdravlja”, kaže potpukonik Ristić.

Dodao je da će jedna takva kovid bolnica moći da pruži zdravstvenu zaštitu stanovnicima ovog kraja, kao i da se kovid pacijenti na bezbedan način zbrinjavaju u susednom objektu.

Prema rečima zamenika direktora Doma zdravlja u Sjenici Fuada Ćatovića, do sada je pregledano oko 2.000 pacijenata, te da je između 70 i 80 odsto pacijenata s teškom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća.

“Važno je da imamo pomoć pripadnika Vojske Srbije, kako bismo uspostavili kovid bolnicu u kojoj ćemo stacionirati pacijente, barem na određeno vreme dok ne budu upućeni u veće kovid bolnice ako to klinička slika bude zahtevala, ili ćemo stacionirati pacijente koji se vraćaju iz kovid bolnica kako bismo ih lečili još nekoliko dana dok se ne steknu uslovi da budu otpušteni”, rekao je Ćatović.

Zahvalio je Vojsci Srbije, sa kojom, kako kaže, “imaju odličnu saradnju”.

Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i predstavnici lokalne samouprave.

(RTV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.