U pripremi izgradnja gradske pijace u Sjenici – Bolji uslovi i za prodavce i kupce

2
679
Foto: Ilustracija
Postojeća pijaca u Sjenici, kapaciteta 126 prodajnih mesta, ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti, zbog čega je planirana njena obnova koja uklučuje izgradnju tri nova objekta kao i prateće infrastrukture.
Na osnovu finansijskog ugovora “Partnerstvo za lokalni razvoj” potpisanog između Srbije i Evropske investicione banke (EIB) 2019. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u sklopu promocije ovog projekta, podržava poboljšanje kvaliteta pružanja usluga na lokalnom nivou putem rekonstrukcije postojeće infrastrukture u odabranim jedinicama lokalne samouprave.
U sklopu realizacije projekta, a u skladu sa zahtevima “Ekoloških i socijalnih standarda” EIB, izrađen je nacrt Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici za koji se sprovodi postupak javnih konsultacije koje će trajati do 22. novembra.
– JKP Vrela Sjenica upravlja pijacom, i prema evidenciji preduzeća, pijačnim danima su sve tezge zakupljene, dok ostala prodajna mesta koriste prodavci za direktnu prodaju proizvoda iz vozila. Postojeća pijaca je privremenog/montažnog karaktera i ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti. Kompletna trgovina se obavlja na otvorenom. Ne postoje odgovarajući uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda, s obzirom na nedostatak rashladnih uređaja – ističe se u nacrtu.
Planirani su radovi na uklanjanju privremenih objekata na predmetnoj lokaciji, ograde oko parcele i ulaznih kapija i radovi na izgradnji novog objekta Gradske pijace u Sjenici. Novi uređeni prostor treba da obezbedi sve potrebne organizacione, prostorne i sanitarno-tehničke uslove za uredno i kvalitetno funkcionisanje Gradske pijace na duži vremenski period.
Projekat podrazumeva izgradnju tri objekta, jedan zatvoreni i dva otvorena objekta (nadstrešnice).
Zatvoreni objekat Gradske pijace biće spoljnih dimenzija 45,70m x 25,70m, a predviđen je kao prizemni objekat sa potkrovljem nad delom istočnog krila. Osnovnu organizaciju zatvorenog objekta pijace čine tri povezane prostorije sa južne strane: centralno postavljena zatvorena zelena pijaca, pijaca za meso u zapadnom i mlečna pijaca u istočnom krilu. U produžetku zapadnog krila se nalazi nadstrešnica robne pijace, a u istočnom krilu namenske i pomoćne prostorije pijace (garderobe mlečne pijace ipijace za meso, sanitarni čvor, sanitarni čvor za osobe sa invaliditetom, pomoćne prostorije za održavanje pijace, službeni ulaz, kotlarnica i kafe bar – u prizemlju, i kancelarije uprave i inspekcija u delu potkrovlja objekta).
Prvi otvoreni objekat podrazumeva centralnu nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije 10,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, otvoren sa tri strane, a prema zatvorenom objektu Gradske pijace. U natkrivenom i okruženom prostoru centralnog dela pijace postavljene su fiksne tezge.
Drugi otvoreni objekat podrazumeva veliku nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije 35,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, uz odgovarajući raspored zidnih ispuna.
Ukupna neto površina objekat iznosi 1.266 m2, od čega se 743,89 m2 odnosi na zatvorene prostore, a 522,68 m2 naotvorene prostore.
Parking će se nalaziti uz planiranu pristupnu saobraćajnicu u bloku. Kolski saobraćaj se odvija na kolovozu koji sa tri strane okružuju objekte pijace.
U zatvorenom delu pijace biće 14 + 5 elemenata tezgi, a u natkrivenom delu robne pijace 16, oblikovanih kao jednostavni armirano-betonski elementi sa bočnim zidovima i pločama osnovnog raspona coko 2,00 m.
Objekat Gradske pijace u Sjenici je lociran u Ulici Isa-bega Ishakovića na dve parcele čija ukupna površina iznosi 4.583 m2.
Projekat obuhvata izgradnju objekata Gradske pijace: građevinske i građevinsko zanatske radove, hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije, telekomunikacione i signalne instalacije (strukturna mreža, WiFi instalacija, sistem za dojavu požara), mašinske instalacije i spoljno uređenje (popločavanje, ograda, unutrašnja saobraćajnica, ozelenjavanje).
Kako se navodi u narctu izgradnja novih objekata će obezbediti funkcionalna unapređenja: fito-sanitarni uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda (rashladne vitrine), zaštitu objekta od atmosferskih uticaja i vetra, mokre čvorove, uvođenje radijatorskih instalacija i sistema klimatizacije prostora, adekvatan parking prostor, ali i doprineti komforu korisnika objekta kroz izgled samog objekta, ozelenjavanje prostora i parcele objekta, predviđen prostor za kafe bar i sl.
Realizacija projekta doprineće unapređenju kvaliteta života i očuvanju zdravlja lokalnog stanovništva (korisnika objekta), kroz poboljšane temperaturne uslove u svim delovima godine, i obezbeđenje adekvatnih (prvenstveno higijenskih) uslova za obavljanje ovog tipa trgovinske delatnosti. Spoljašnje okruženje je unapređeno vizuelno poboljšanim objektom. Završetak projekta učiniće lokaciju atraktivnom i vizuelno i po unapređenju obavljanja trgovinske delatnosti – pojašnjeno je u nacrtu Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici.
Izvor: Ekapija

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. + Vjetroelektrane
  Izgraditi Pogone za proizvodnju i odrzavanje turbina i svih ostalih komponenti za vjetroelektrane

  COP 27 -Delivering for people and the planet

  traziti partnere u EU , mogucnost kredita IMF – WORLD BANK – EBRD –
  ( evo projekt za ministra i kadrove SPP u BG ), daj bar ovaj pozitivan korak da napravimo ka boljoj buducnosti

  2

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.