U pripremi izgradnja gradske pijace u Sjenici – Bolji uslovi i za prodavce i kupce

2
746
Foto: Ilustracija
Postojeća pijaca u Sjenici, kapaciteta 126 prodajnih mesta, ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti, zbog čega je planirana njena obnova koja uklučuje izgradnju tri nova objekta kao i prateće infrastrukture.
Na osnovu finansijskog ugovora “Partnerstvo za lokalni razvoj” potpisanog između Srbije i Evropske investicione banke (EIB) 2019. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u sklopu promocije ovog projekta, podržava poboljšanje kvaliteta pružanja usluga na lokalnom nivou putem rekonstrukcije postojeće infrastrukture u odabranim jedinicama lokalne samouprave.
U sklopu realizacije projekta, a u skladu sa zahtevima “Ekoloških i socijalnih standarda” EIB, izrađen je nacrt Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici za koji se sprovodi postupak javnih konsultacije koje će trajati do 22. novembra.
– JKP Vrela Sjenica upravlja pijacom, i prema evidenciji preduzeća, pijačnim danima su sve tezge zakupljene, dok ostala prodajna mesta koriste prodavci za direktnu prodaju proizvoda iz vozila. Postojeća pijaca je privremenog/montažnog karaktera i ne ispunjava osnovne zahteve za obavljanje pijačnih aktivnosti. Kompletna trgovina se obavlja na otvorenom. Ne postoje odgovarajući uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda, s obzirom na nedostatak rashladnih uređaja – ističe se u nacrtu.
Planirani su radovi na uklanjanju privremenih objekata na predmetnoj lokaciji, ograde oko parcele i ulaznih kapija i radovi na izgradnji novog objekta Gradske pijace u Sjenici. Novi uređeni prostor treba da obezbedi sve potrebne organizacione, prostorne i sanitarno-tehničke uslove za uredno i kvalitetno funkcionisanje Gradske pijace na duži vremenski period.
Projekat podrazumeva izgradnju tri objekta, jedan zatvoreni i dva otvorena objekta (nadstrešnice).
Zatvoreni objekat Gradske pijace biće spoljnih dimenzija 45,70m x 25,70m, a predviđen je kao prizemni objekat sa potkrovljem nad delom istočnog krila. Osnovnu organizaciju zatvorenog objekta pijace čine tri povezane prostorije sa južne strane: centralno postavljena zatvorena zelena pijaca, pijaca za meso u zapadnom i mlečna pijaca u istočnom krilu. U produžetku zapadnog krila se nalazi nadstrešnica robne pijace, a u istočnom krilu namenske i pomoćne prostorije pijace (garderobe mlečne pijace ipijace za meso, sanitarni čvor, sanitarni čvor za osobe sa invaliditetom, pomoćne prostorije za održavanje pijace, službeni ulaz, kotlarnica i kafe bar – u prizemlju, i kancelarije uprave i inspekcija u delu potkrovlja objekta).
Prvi otvoreni objekat podrazumeva centralnu nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije 10,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, otvoren sa tri strane, a prema zatvorenom objektu Gradske pijace. U natkrivenom i okruženom prostoru centralnog dela pijace postavljene su fiksne tezge.
Drugi otvoreni objekat podrazumeva veliku nadstrešnicu otvorene zelene pijace, spoljnih dimenzija konstrukcije 35,30 m x 10,30 m, a planiran je kao prizemni objekat sa stubovima i tavanicom, uz odgovarajući raspored zidnih ispuna.
Ukupna neto površina objekat iznosi 1.266 m2, od čega se 743,89 m2 odnosi na zatvorene prostore, a 522,68 m2 naotvorene prostore.
Parking će se nalaziti uz planiranu pristupnu saobraćajnicu u bloku. Kolski saobraćaj se odvija na kolovozu koji sa tri strane okružuju objekte pijace.
U zatvorenom delu pijace biće 14 + 5 elemenata tezgi, a u natkrivenom delu robne pijace 16, oblikovanih kao jednostavni armirano-betonski elementi sa bočnim zidovima i pločama osnovnog raspona coko 2,00 m.
Objekat Gradske pijace u Sjenici je lociran u Ulici Isa-bega Ishakovića na dve parcele čija ukupna površina iznosi 4.583 m2.
Projekat obuhvata izgradnju objekata Gradske pijace: građevinske i građevinsko zanatske radove, hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije, telekomunikacione i signalne instalacije (strukturna mreža, WiFi instalacija, sistem za dojavu požara), mašinske instalacije i spoljno uređenje (popločavanje, ograda, unutrašnja saobraćajnica, ozelenjavanje).
Kako se navodi u narctu izgradnja novih objekata će obezbediti funkcionalna unapređenja: fito-sanitarni uslovi za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda (rashladne vitrine), zaštitu objekta od atmosferskih uticaja i vetra, mokre čvorove, uvođenje radijatorskih instalacija i sistema klimatizacije prostora, adekvatan parking prostor, ali i doprineti komforu korisnika objekta kroz izgled samog objekta, ozelenjavanje prostora i parcele objekta, predviđen prostor za kafe bar i sl.
Realizacija projekta doprineće unapređenju kvaliteta života i očuvanju zdravlja lokalnog stanovništva (korisnika objekta), kroz poboljšane temperaturne uslove u svim delovima godine, i obezbeđenje adekvatnih (prvenstveno higijenskih) uslova za obavljanje ovog tipa trgovinske delatnosti. Spoljašnje okruženje je unapređeno vizuelno poboljšanim objektom. Završetak projekta učiniće lokaciju atraktivnom i vizuelno i po unapređenju obavljanja trgovinske delatnosti – pojašnjeno je u nacrtu Plana upravljanja životnom sredinom i društvom za projekat Izgradnja gradske pijace u Sjenici.
Izvor: Ekapija

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. + Vjetroelektrane
    Izgraditi Pogone za proizvodnju i odrzavanje turbina i svih ostalih komponenti za vjetroelektrane

    COP 27 -Delivering for people and the planet

    traziti partnere u EU , mogucnost kredita IMF – WORLD BANK – EBRD –
    ( evo projekt za ministra i kadrove SPP u BG ), daj bar ovaj pozitivan korak da napravimo ka boljoj buducnosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.