U Priboju održana je lokalna debata o razvojnim potencijalima

0
23

Priboj – U gradu na Limu održana je lokalna debata o razvojnim potencijalima, koja je organizovana u okviru projekta „Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije”.

Ova lokalna debata o razvoju Priboja je druga u nizu od osam, koje se organizuju u gradovima Srbije, na temu razvoja u saradnji sa organizacijama civilnog društva. U tom gradu je partnerska organizacija UG „Primus”, a ovom debatom se ispunjava deo dvogodišnjeg projketa.

Ivana Savić Jovanović, Beogradski Fond za političku izuzetnost, govorila je kako osigurati razvoj Srbije koju sprovodi ovaj fond.

„Cilj projekta su nam lokalne debate na kojima će se govoriti o potencijalima razvoja ovih gradova, a samim tim i i o mogućnostima za dalji razvoj, a naročito u času pandemije. U suštini, svi rezultati projekta biće promovisani i na nacionalnom nivou, kasnije u brošuri gde ćemo mi za svaki grad pojedinačno staviti detaljan opis od svih potencijala razvoja, svih planova i kako mi to planiramo da izvedemo”, kazala je Savić Jovanović.

Ona je istakla da Beogradski fond za političku izuzetnost želi da pusti lokal kao što su pripadnici lokalne samouprave, građani i privrednici da oni daju svoju ocenu šta bi za njih bio lokalni razvoj i kako oni vide indentitet svoga mesta i svoga grada.
Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, kaže da je ovo jedan značajan projekat čija je konferencija okupila sve relevantne faktore, koji mogu da utiču, imaju interes i kapacitet da pomognu razvoju Priboja, te ne može da postoji razvoj Srbije, bez razvoja svih njenih delova.

„Pratimo planiranje naših aktivnosti i usaglašavamo sve aktivnosti sa nekim planovima koji su na republičkom nivou, to ćemo još da unapredimo i da iskoristimo i ako je potrebna pomoć i saradnja i drugih partnera na ovom prokjektu, kako bi na najbolji mogući način to iskoristili. Dosta toga je urađeno, naročito pokušaju revitalizacije naše industrije. Radimo paralelno sa tim u unapređenju uslova za školovanje, ulažemo u infrastrukturu, privlačimo investitore, međutim, potrebno još mnogo znanja i mnogo energije da bi na najbolji mogući način bili u nekoj vrsti saglasnosti u svim aktivnostima koje sprovodi republika”, pojasnio je Rvović.

Prema njegovim rečima mnogi projekti su upravo rezultat pravih informacija i prilagođavanja planova aktivnostima, kako bi bili među prvim lokalnim samoupravama koje koriste oderđena sredstva, koja država odredi kao priritetna. Rvović je naglasio da je možda od najboljih primera planiranja i aktivnosti je upravo prelazak sa goriva na biomasu.

druženje građana „Primus” partner je u projektu Beogradskog fonda za politiku.

„Ovo je izuzetno bitan događaj za počinjanje dijaloga i okupljanje i održavanje svih činilacva u okviru ove revitalizacije Priboja koja je počela, jer sledi i drugi projekat na kom smo partneri sa Beogradskim fondom za politiku i izuzetnost uzeti u obzir i aktivnosti za izradu plana strateških dokumenata koji su ključ za budući razvoj”, pojasnio je Goran Reković UG „Primus”.

Reković je rekao da je veza sa tako jakom organizacijom civilnog društva kao što su Beogradski fond i gospođa Sonja Liht izuzetno značajna, kako za Udrženja građana, tako i za sve druge činioce razvoja, a razvoj jedino je moguć, ako se umreže svi činioci, od građana kroz Mesne zajednice, organizacije civulnog društva, strukovna Udruženja do vladajućih struktura koje su donosioci odluka.

„Glavni cilj koji smo zacrtali svi, je da sačuvamo ljude, da ne odlaze, da zaustavimo migracione procese, a onda tim razvojem sledećih od tri do pet godina pokušamo vartiti i one najkvalitetnije ljude, jer ljudski resurs je ključ, koliko god da nedostaju sredstva, bez ljudskog resursa mladih, kvalitetnih angažovanih koji više misle o opštem dobru, nego ličnom – razvoja nema. Na tome i ovaj projketa daje impuls kao i svi drugi, te je ovo prilika da se umrežimo jedni sa drugima porazgovaramo, dijalog i kocenzus su ključna stvar u našem društvu”, zaključio je Reković.

GZS i PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.