U pohode majki

0
9089

Piše: Alma Rizvanović

Put prema Sjenici odvajkada je za mene bio napor, krivudav i težak kao i historijski slijed ovog kraja. Ali ne i danas, danas ovaj put za mene ima značaj hidžre. Sagledavanje, preispitivanje, i na koncu spoznaja, čista savjest. Ima nešto posebno u toj vrletnoj Sjenici, nedokučivo, podsjeća na gorostasnu ženu, Sandžaklijku, majku.

Šta reći o majki Sandžaklijki? Onoj sa čijih usana samo riječ topline čusmo, savjet i uputu, onoj koja se najmanje odmara, prva ustane a zadnja liježe, onoj koja od bešike do kabura nikada nije besposlena, onoj koja na usnama ima stalno Šehadet, onoj kojoj je pogled uvijek tamo negdje prema tuđini gdje rasuti su njeni najmiliji, onoj koja nas je bez straha odgajala jer je znala da je nafaka kod jednog Stvoritelja, onoj koja mijesi najljepše gurabije jer su začinjene zikrom, onoj koja ni mrava ne bi zgazila, onoj koja razatire najljepše ćilime za musafire, onoj koja osmijeh kao hediju za svakog ima! Majko, Džennet je pod tvojim nogama!

I dok se polahko približavamo Sjenici, Allah dž. š. spusti nekoliko kapi kiše. U kiši je bereket, katarza…Dočekala nas je MAJKA. Tuga se uvukla u sve pore, riječi izgubile smisao, u pogledu suština, a na njenom licu nur.

,,Samo da znate kako je sabur lijep”, hrabrila nas je MAJKA, zahvalna Allahu dž. š. na odredbi, obavijena Njegovom milošću, svjesna Stvoriteljeve mudrosti. Drhtaj ruke je odaje. Treperi srce ranjeno, bije u grudima.

,,Šta osjećaš, majko Hajrijo?”, zapitah plašeći se odgovora.

,,Ponos”, odgovori sandžaklijski jetko i rukom pređe preko ojci na šamiji.

Hvala ti MAJKO, za svaku suzu što u uglu oka ostade, hvala ti za svaki jecaj što u grudima zadrža i u dovu Stvoritelju preobrazi, hvali ti što dostojno isprati svakog dosta, ohrabri i osokoli nas koje smo došli tvoju bol da podijelimo. Majko Hajrijo, hvala ti što Sandžaku šehida dariva!

A ti Sandžaku, pamti ko je na strani pravde i istine bio, u suprotnom u haku si majci šehida a i majci sedam jetima, a svaka je suza teška a jetimska najteža.

Molim Allaha dž. š. da spusti kišu i spere zlo, mržnju, zavist, pohlepu.

Gospodaru, spusti milost i bereket na svaku stopu ovih krajeva i čuvaj nam majke! Amin.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.