U Petnjici organizirana tribina “ Bošnjaci Bihora u II svjetskom ratu“

0
3

U organizaciji Matice bošnjačke i Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori 04.01.2020. godine, u prostorijama BKC “Sandžak” upriličena je tribina pod nazivom: Bošnjaci Bihora u II svjetskom ratu.

Predavač na tribini bio je predsjednik BKZ-a prof. dr. Admir Muratović.

Pred punom salom BKC-a prisutnim Bošnjacima Petnjice, ostalih okolnih mjesta i gradova na početku se, u ime domaćina, obratio predsjednik BKZ-a Petnjice Almir Muratovic, koji je ukazao na značaj ovakvih tribina i susreta kojima se radi na podizanju svijesti našeg naroda o njegovoj historiji i vrijednosti koje ga čine posebnim.

Nakon najave od strane domaćina riječ je uzeo dr. Muratović koji je u svom izlaganju ukazao na neke ključne momente iz historije Bošnjaka Bihora i Sandžaka koji se moraju imati na umu u procesu vraćanja našeg naroda na mjesto među zajednicom naroda na Balkanu i Evropi koje mu pripada.

Tretirajući posebno naznačeni period tokom II svjetskog rata, dr. Muratović je ukazao na doprinos poznatih sandžačkih heroja Bihorskog kraja, Mula Osmana Rastodera i ostalih u odbrani bošnjačkog naroda od četnika. Dr. Muratović je govorio i o partizanskom pokretu u Južnom Sandžaku, posebno apostrofirajući značaj onoga što je činio Rifat Burdžević Tršo na polju afirmacije borbe za autonomiju Sandžaka.

Govoreći o potrebi izvlačenja pouka iz historijskih događaja dr. Muratovic je jasno osudio prijetnje koje se upućuju ovih dana, od strane pojedinih neodgovornih političara, ali ukazao i na to da Bošnjaci treba da prestanu da “ratuju tuđe ratove” te da poziva zainteresirane strane na dijalog, ali da se Bošnjaci ne trebaju svrstavati niti na jednu stranu, vodeći računa isključivo o svojim interesima.

Tribina je okončana pitanjima prisutnih kao i zahtjevom da ovakvih događaja, na Bihoru, u narednom periodu bude češće.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.