Tužno sjećanje na užasavajući zločin u centru Sarajeva: Ne dajte da se zaborave Markale

0
68

Kobnog 5. februara 1994. godine s agresorskih položaja ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm na gradsku pijacu u Sarajevu. Tog datuma ubijeno je 68 naših sugrađana, a teže i lakše su ranjene 142 osobe.

“Danas se navršava 26 godina od najbrutalnijeg masakra u najvećem logoru koji se zvao grad Sarajevo. Razaranje grada Sarajeva i masovno ubijanje i ranjavanje nedužnih građana je period koji je trajno obilježio naše živote. Opsada grada Sarajeva je najduža u modernoj historiji, a u tih 1.479 dana ranjeno je više od 50.000 naših sugrađana, a 11.541 je ubijeno. Najviše su stradali civili koji su bili meta snajperista i granata zločinaca s brda. Ne dajte da zaborav prekrije mrtve, jer su njihovi životi utkani u temeljima naše države. Oni nam moraju biti opomena da pamtimo i nikada ne zaboravimo”, kazao je Muhamed Hadžić, civilna žrtva rata.

Obilježavanju 26. godišnjice prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je kazao da opsadu grada Sarajeva nikada neće zaboraviti.

“Mi smo u posljednjih 10-15 godina došli u situaciju da sve veoma lako zaboravljamo. Nije samo peti februar u pitanju, nego cijeli period od 1992. do 1995. godine. Ono što čovjeka najviše boli, s obzirom na to da sam cijeli rat proveo ovdje sa svojom porodicom, jeste da smo zaboravili da pričamo da je ovo bila čista agresija na BiH od tadašnje krnje Jugoslavije i Republike Hrvatske. Ja dok sam živ nikada neću zaboraviti, ali moramo oprostit neke stvari. Moramo se okrenuti budućnosti, ali onaj period od 1.479 dana teško da ćemo ikada zaboraviti i izbrisati iz naših glava”, kazao je Hadžibajrić.

Okupljanju na Markalama prethodila je zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća na području KS povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Petog februara 1994. godine ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Podsjećamo, Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Tužno sjećanje na užasavajući zločin u centru Sarajeva: Ne dajte da se zaborave Markale


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.