Tutin – Pećinska “crkva” u Palјevu, prema narodnom predanju, je ustvari bogumilski hram

6
138

Piše: Esad Rahić

Jedno od naselja na području općine Tutin je i Paljevo, koje je poznato po jedinstvenoj pećinskoj “crkvi”, zapravo bogumilskoj ćeliji molitveno – isposničkog karaktera. U ovom naselju živi tek nešto više od 230 ljudi.

Interesantno je tumačenje naziva ovog seoskog naselja. Naime, smatra se da ono vodi porijeklo još iz srednjeg vijeka, kada je ovdje bilo stjecište bogumila. Podsjećanja radi, bogumilima su u periodu srednjeg vijeka nazivani vjernici, koji nisu željeli da se priklone ni katoličkoj, ni pravoslavnoj crkvi, već su imali svoja posebna vjerska uvjerenja.

Kako nisu prihvatali ni rimsku crkvu, a ni bizantijsku, te širili bogumilsko učenje, to su morali da se skrivaju.

U doba postojanja države Nemanjića, bogumili su smatrani hereticima i surovo su kažnjavani i proganjani..

Upravo za događaj kada je cijelo selo spaljeno zbog toga što su u njemu boravili bogumili je vezan i nastanak naziva sela Paljevo, prema narodnoj legendi.

Smatra se da ova jedinstvena bogomolja na cijelom Balkanu datira upravo iz perioda kada su Paljevo nastanjivali bogumili.

Iako je u prilično lošem stanju, zna se da su ovu neobičnu Svetinju posećivali pripadnici različitih vjeroispovjesti, vjerujući da će u njoj pronaći lijek za svoju boljku. U skladu sa bogumilskim učenjem, u njoj nema ni ikona ni fresaka.

Odlukom Skupštine općine Tutin iz 1987. godine, Pećinska “crkva” u Palјevu ima tretman nepokretnog kulturnog dobra od posebnog značaja. Nalazi se u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kralјevo.

Na osnovu rekonstrukcije može se utvrditi da je ovo bila jednobrodna građevina sa polukružnim oltarom, dimenzija 4×8.30 metara.

Srpska pravoslavna crkva ovdje izvodi vjerske obrede i bogomolju je posvjetila Svetom Nikoli.

Međutim, ova bogomolja ima u potpunosti nepravoslavni izgled i nema fresaka, što sve govori u prilog narodnom predanju koje se stoljećima prenosi u ovom kraju, da nije uopće u pitanju pravoslavna crkva, već bogumilski hram – bogomolja – ćelija.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Pitam se samo šta ti čekaš kd ćeš da crkneš umobolni degeneriče. Idi u tursku pa tamo prisvajaj šta god hoćeš pas ti mater fašističku.

  3

  4
  • Prvo ne pišeš pravilno pa pretpostavljam da nisi ni Hrvat ni Bošnjak a ponajmanje Srbin, drugo crkvu koristi srpska pravoslavna crkva a ne srpski narod. Tvoja mržnja govori mnogo o tebi i onima koji su te vaspitavali.Inače ja kao Srbin bih voleo da ova crkva, ako je bogumilska bude turistička destinacija i da je ne koristi SPC koja ima dosta crkava, ako je stvarno bogumilska.
   I na kraju među bogumilima je bilo i Srba tako da je kako god okreneš crkva svih nas Slovena a ti brini za tvoje bogomolje ako ih tvoj narod ima?

   6

   0
   • Nema svrhe da mu objašnjavaš to je iredenta fašistička bolesna i poremećena u mozgu i da mu kolko god pomogneš i učiniš on bi to prihvatio a posle sve naj gore o tebi pričao ili ti uradio.

    2

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.