Tutin: Opštinska uprava u nelegalno izgrađenoj zgradi

6
21

Opštinska uprava Tutina je već tri godine u zgradi za čiju je izgradnju ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio bez dozvole, na šta građevinska inspekcija nije reagovala šest godina.

Opštinska uprava Tutina je već tri godine u zgradi za čiju je izgradnju ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio bez dozvole, na šta građevinska inspekcija nije reagovala šest godina, objavio je danas portal Pištaljka.

Istraživanje Pištaljke je pokazalo da je lokalna samouprava Tutina 2005. godine ustupile zemljište u centru grada investitorima Muhedinu Buliću i Nusretu Omeroviću koji su tu sagradili stambeno-poslovni objekat čijih 1.800 kvadratnih metara pripada Opštini.

Investitori su, međutim, mimo glavnog projekta 2009. godine izgradili dva sprata bez dozvole, na šta opštinska građevinska inspekcija nije reagovala punih šest godina, sve do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju 2015. godine.

Na pitanje da li je inspekcija reagovala na nelegalnu gradnju, investitor Bulić nije odgovorio, ali je naveo da se “tako to radi u Tutinu” i da “to nije neuobičajeno”.

S druge strane, načelnik Odeljenja za urbanizam i pravne poslove Bešir Hot na pitanje zbog čega građevinska inspekcija nije zaustavila nelegalnu gradnju u centru grada ili naredila rušenje, odgovorio je da inspekcija “ima mnogo takvih slučajeva”.

“Mi dok donesemo rešenje, oni to već izgrade, a onda moramo da organizujemo tender kako bismo našli firmu koja će da ruši. Stupio je na snagu novi Zakon o ozakonjenju. Radimo žestoko na legalizaciji tih objekata”, kazao je Hot.

Dodao je da će taj objekat biti legalizovan i da će investitor za ozakonjenje platiti 250.000 dinara.

U rešenju kojim je utvrđena površina prostora koji u toj zgradi pripada opštini Tutin navedeno je da je u vlasništvu lokalne samouprave “1.846 kvadratnih metara kancelarijskog i vankancelarijskog prostora odnosno 1.521,65 kvadratnih metara kancelarijskog prostora prema Glavnom projektu”.

Međutim, na osnovu popisa prostorija koje su u vlasništvu Tutina može se zaključiti da opština koristi tek nešto više od 1.000 kvadratnih metara. To znači da investitor treba da obezbedi lokalnoj samoupravi još oko 800 kvadratnih metara.

Umesto da od investitora zahteva da im obezbedi tih 800 kvadratnih metara, opština od njih iznajmljuje prostor i plaća im zakup.

Opština Tutin se nalazi u nelegalnoj gradnji

“Tako opština novcem građana od investitora Muhedina Bulića od septembra 2016. iznajmljuje 277 kvadratnih metara i za taj prostor mesečno izdvaja 450 evra. Opština je u periodu od 1. februara do 31. jula 2016. izdvajala i 150 evra mesečno za 30 kvadratnih metara prostora od Faruka Imamovića”, navodi Pištaljka.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević 2015. godine je odlučio da se raspiše nabavka kako bi se izgradila nova zgrada opštinske uprave. Posao je dobila firma “Stambenogradnja”, koja je bila i jedini ponuđač na tenderu.

Prema izveštaju Državnog revizora, opštinska uprava je firmi “Stambenogradnja” za taj posao izdala građevinsku dozvolu mimo zakona.

“Građevinska dozvola je izdata 05.09.2015. godine u 06.30 časova (pre početka radnog vremena opštine Tutin), nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, a sa radovima se otpočelo 05.09.2015. godine u sedam časova, što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji”, piše u izveštaju Državne revizorske institucije.

Samo prva faza izgradnje nove zgrade opštine košta više od 83 miliona dinara.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Gradjevinska mafija unistava grad zadnjih 20 godina a vi sad o tome pišete .Svaki objekat napravljen zadnjih 20 god.je nelegalan ,gradjevinska inspekcija ne postoji(saradjuju sa investitorima)Prave zgrade na 3 ara placa ,to samo kod nas ima

  1

  0
 2. Lisicama narod zvecka, KONFISKOVAT BOING TA ODLUKA BAR NIJE TEŠKA.
  ZATO PO IZBORU PRIČAĆEMO. JER PRE VODE SE MUDAR NESAZUVA NO PO POBEDI MISO ČUVA. ŠTA TO BEŠE SVE NARODNO ŠTA, KO POKRADE ŠTA JE ZA KOG ZGODNO.
  RAĐAĆETE VI IZ PARKA I BAKARNU STARU BISTU ONU ISTU. KOJU IZMESTISTE VI IZ GRADSKOG PARKA. KOJU NEVRATISTE VEĆ BEZ TRAGA OTUĐISTE. NEZAKONITO OTUĐENJE TO JE KRAĐA E PRIZNAT MORA PA PO TRAGU I PO VRAGU.
  BIĆE BOING PRAVI TITAN UZ TO ZA SVE KRAĐE PITAN.
  DOĆI ĆEŠ NA RED ZA POLETANJE BOINGU. A GDE ĆEŠ JER SI PRIVEZAN ZA IMOVINU.

  ĐABA PRETIŠ (moze se desit i da se no kriloili tocak srusi i na vas od boeinga )

  0

  0
 3. dlaka ima i u jajetu i mi u boeingu imamo mnono procuderalnih gresaka .srusite je ako vam smeta moze se desit i da se no kriloili tocak srusi i na vas od boeinga-obicna zavist pravnika koji ne klozet nisu sazidali sebi jer stalno misle na druge

  2

  4

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.