TIKA opremila dvije stručne škole u Novom Pazaru

0
299

U Novom Pazaru su realizovana dva značajna obrazovna projekta od strane Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

TIKA je nabavkom vrijedne opreme pomogla učenicima kuharskog smjera Ugostiteljsko-turističke škole, dok je u Ekonomsko-trgovinskoj školi obezbijeđena savremena oprema za frizerski i kozmetički salon, što je omogućilo učenicima da steknu praktična znanja.

Delegacija TIKA-e, koju je predvodio koordinator Mehmet Mete Anac, posjetila je dvije škole koje su dobile donaciju u Srbiji.

“Gotovo polovina realizovanih projekata i aktivnosti u Sandžaku realizovana je u Novom Pazaru. TIKA veliku pažnju poklanja obrazovanju i zato je najveći broj projekata realizovan upravo u toj oblasti. Izuzetno je važno stručno osposobljavanje, posebno za zapošljavanje mladih. Uz razvoj tehnologije u svijetu potražnja za kvalifikovanom radnom snagom koja prati inovacije raste iz dana u dan”, kazao je koordinator TIKA-e u Srbiji Mehmet Mete Anac.

Anac je naglasio da obje obrazovne institucije imaju ključnu ulogu u stvaranju kvalitetne radne snage, koja u velikoj mjeri doprinosi socio-ekonomskom napretku regiona i zemlje.

On je istakao da su inicijative realizovane u dvije srednje škole, s ciljem stvaranja optimalnih uslova za izvođenje praktične nastave sa najsavremenijom opremom. Cilj je bio da se učenici osposobe sa dovoljnim praktičnim znanjem, iskustvom i suvremenim vještinama, čime im se po završetku školovanja olakšava zapošljavanje ili pokretanje sopstvenog biznisa.

Događajima prilikom isporuke opreme prisustvovali su generalni konzul Turske Basar Basol i rukovodstvo Grada Novog Pazara.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.