Tandir: Ponosan sam na sve što smo postigli i radili u Prijepolju tokom našeg mandata

0
49

Gosti specijalnog izdanja emisije „Pretres“ na Sandžak televiziji bili su prvi na listi „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ u Prijepolju, Samir Tandir i prvi na listi „Milan Gačević – Narodni blok“, Milan Gačević. Poziv je upućen i ostalim kandidatima sa proglašenih lista na predstojećim lokalnim izborima u Prijepolju, ali se oni nisu odazvali.

Na samom početku, g-din Tandir je istakao zadovoljstvo kroz protekli mandat naglasivši da je rad, predanost i borba za bolju budućnost nešto što je primarno u tom poslu.

Što se tiče kratkog osvrta na period koji je za nama, želim da kažem da sam ponosan na sve ono što smo postigli i radili ove četiri godine. Želim da se zahvalim partnerima jer kada vi obnašate jednu koalicionu vlast, tu dijelite sudbinu čitave koalicije. Mi smo napravili koalicioni dogovor sa koaliciom okupljenom oko Srpske napredne stranke. Ove četiri godine smo imali jako dobru saradnju na lokalnoj i na republičkoj razini. Kroz jedan partnerski odnos u Vladi R. Srbije i Državnom Parlamentu smo također ukazivali, pokazali i pokrenuli stvari u pravom smjeru. Suština naša bavljena politikom jeste da autentični predstavnici, bošnjačkog i srpskog naroda mogu da pokreću stvari u pravom smjeru, ali moraju doći ljudi kojima je opšti interes svih građana ispred našeg ličnog interesa. Mislim da smo to pokazali obnašajući vlast u Prijepolju“.

Dodaje da su u samom startu naišli na mnoštvo problema ali su uspjeli veći dio da riješe jer su ostali dosljedni sebi i svojim principima.

Situacija koju smo zatekli u lokalnoj samouporavi, ne malo nije bila dobra, imali smo čak velike probleme u određenim intitucijama kao što je javno komunalno preduzeće „Lim“ gdje smo imali dug preko 100 miliona dinara za energente, prijetila je opasnost da se ne mogu isplatiti redovni lični dohoci. Također, imali smo problem i u Domu kulture, gdje smo u trenutku preuzimanja vlasti imali jednu grupu u Poljskoj, mladih umjetnika, folklori i oni su došli do momenta da nije postojalo dovoljno sredstava da se plati već se to premoštavalo i jedva smo uspjeli da riješimo i taj problem. Jednostavno, kada po prvi put vi dolazite na vlast i ne znate  šta vas čeka. Shodno participaciji u vlasti svi smo zaslužni i svi smo odgovorni. Ponosan sam na sve što smo uradili i preuzimam odgovornost za sve ono što smo mogli da uradimo a uslijed objektivnih i subjektivnih okolnosti nismo uradili. Jako je važno, kada analiziramo jedan mandat, jedne administracije do četiri godine i kvalitet onoga što su uradili bitno je znati od koga preuzimate sve to. Jako je teško kada posle 12 godina kontinuirane vlasti jedne stranke a koja je u tom mandatu od tri uzastopna mandata na vlasti, a na dva je imala i predsjednika Opštine i načelnika Opštinske uprave. Duboko su tu pusteni korijeni nekog starog sistema, režima i onda je valjalo mijenjati ne samo kadrovske ljude već i same navike. Navike kao što su dolazak na posao na vrijeme, odgovaranje za svoje postupke, da nije važna poza već rezultat. Političari moraju naučiti da se njihov rad mjeri po rezultatima“.

G-din Gačević se složio da je protekli mandat bio uspješan ističući da za stagniranje pojedinih problema je odgovorna i sama Vlada R. Srbije

Ja se ponosim sa našim rezultatom u protekle četiri godine. Neću kazati da smo odradili sve dobro jer postoji dosta nedostataka na koje smo naišli, postoji čak i mnogo problema koji su vezani za R. Srbiju i Vladu R. Srbije. Nama su bile ruke svezane kada je u pitanju rešavanje višedecenijskog problema, deponija smeća u Prijepolju. Mi da smo se pitali, to bi riješili verovatno u prvom mandatu jer smo imali rešenje za novu deponiju i sigurno bi ona trajala od 10 do 15 godina. Međutim, vlada R. Srbije ima drugačiji pristup tome i jednostavno su Opštini Prijepolje bile svezane ruke i sigurno da sledeća vlast neće moći nikakav pomak da napravi po tom pitanju bez konačne odluke Resornog ministarstva i Vlade R. Srbije. Mislim da nam je to najveći nedostatak i problem koji nismo uspjeli da rešimo. Što se tiče nekih osnovnih, životnih problema ali i potreba građana, mislim da smo se dosta više primakli samom običnom građaninu nego što je to iko ikad u Prijepolju to i uradio. Mi smo obišli sva sela, zaseoke, prvi put je čak stigao asvalt u neka udaljena sela, kako srpska tako i bošnjačka, a ot našim predhodnicima prije nije padalo na pamet. Oni su radili neka prigradska naselja i eventualno centar grada. Samim tim, to je bio fokus interesovanja predhodne vlasti“.

U početku proteklog mandata, g-din Gačević je bio meta vijesti i izjava da mu smetaju džamije, bošnjačka zastupljenost, gdje on ošto demantuje sve te izjave.

 Kao pravoslavac koji poštuje svoju vjeru, posti svaki post, ne bih imao potrebe da demantujem nešto a da nije istina. Ne mogu da ne kažem i da ne budem skroman, ali od srpskih političara u Prijepolju jedino ja imam najviše povjerenja kod bošnjaka. To se čak može provjeriti anketom. Meni čak mnogi i prebacuju da sam non stop bio sa Tandirom, oko džamija. Ljudi, saberite se malo. Ja ne mogu biti protiv džamija nikako. Ako bi bio protiv džamija, ja ne bih tražio od ministra Velimira Ilića 2004.godine da se asvaltira prilaz na Seljašnici do džamije ujedno kada je isti dan rađen asvaltni put do crkve u Seljašnici“.

Samir Tandir je predstavio i informator o radu SPP-a koji će imati šire i skraćeno izdanje, a koji će biti podjeljeno građanima.

Taksativno je pobrojana svaka aktivnost u kojoj smo mi učestvovali. Najjača bošnjačka stranka u protekle četiri godine na vlasti smo bili mi. Za sve ono što smo učinili, spremni smo da preuzmemo odgovornost. Nećemo se kriti iza nekoga zato što smo mi faktor, zato što smo tamo gdje god je bio izazov za građane, bili su kadrovi SPP-a. Za četiri godine, 400 miliona dinara za putnu infrastrukturu, druga faza, Luke 21 milion, a sve kroz pomoć naših prijatelja. Ne možemo da riješimo deponiju ako nemamo predsjednika Opštine koji mora da bude pravi menadžer, lider, mora imati diplomatske sposobnosti da napravi kontakte. Većina predsjednika Opština iz unutrašnjosti, imaju kompleks od Beograda. To ne smijemo više da dozvolimo. Beograd je stanica gdje se rješavaju krupne investicije i krupni problemi. Predsjednik opštine Prijepolje i gradonačelnik Novog Pazara, moraju biti prisutni na svakoj konferenciji, svake nedjelje mora biti prisutan u Ministartsvu, mora imati dobre diplomatske kanale. To je ono što mi kao stranka imamo i što smo pokazali“.

Podsjećamo, poziv za učešće u emisiji dobili su i prvi na listi „DPS dr Zulkefil Bato Sadović“ u Prijepolju dr. Zulkefil Sadović, prvi na listi“Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“ u Prijepolju, Vladimir Babić, prvi na listi „Grupe građana za bolje Prijepolje – Lutka“, Bahrija Beganović, prvi na listi “Zajedno za Prijepolje – Rasim Ljajić“ u Prijepolju, Esad Hodžić, prvi na listi „Zdrava Srbija, Milan Stamatović“ u Prijepolju, Vasko Petrić, prvi na listi “SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin“ u Prijepolju, Edib Kajević, ali se nisu odazvali pozivu.

Cijelu emisiju požete pogledati na linku:

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.