Tandir o novim ministarstvima – Program SPP-a detektovao problem sela, demografije, manjinskih prava

1
20

Na prvoj sjednica Drugog redovnog zasijedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini narodni poslanici raspravljali su o Prijedlogu zakona o ministarstvima.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, Samir Tandir istakao je da je zakon o ministarstvima suštinski dobar Prijedlog.

“Ono što posebno želim da istaknem jeste da ono što su govorili u prethodnom mandate poslanici Stranke pravde i pomirenja, predlagač je uzeo u obzir i bitan dio programa SPP-a se tiče upravo novih ministarstava koje danas imamo a to je Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Lider naše stranke akademik Muamer Zukorlić je više puta u svim javnim obraćanjima kao i progamska načela i akta naše stranke, isticala su važnost brige o selu. Sandžak je planinski kraj, sandžačko selo je jako zapušteno i jako nam je važno što će naredna Vlada imati ministarstvo koje će se baviti ovom problematikom jer ne možemo govoriti o ostanku mladih na selu ako oni nemaju puteve a sandžačko selo nema dobre puteve, nemamo dobru električnu energiju, nemamo ambulante i zaista se nadamo da ćemo sa budućim ministrom u jednom konstruktivnom dijalogu raditi na rješavanju ovih nepravdi.”

Naglasio da su negativne migracije i negativan priraštaj jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava naše društvo.

 “Ako pogledamo opštine u Sandžaku vidjećemo da svaki grad u Sandžaku ima direktne autobuske linije prema svim evropskim gradovima i to je negativni trend koji moramo da zaustavimo i na tom polju moramo da radimo svi. Imamo negativne migracije iz sela u grad, iz grada u Beograd, iz Beograda u inostranstvo ili direktno iz manjih sredina u inostranstvo. Ne može jedno ministarstvo to riješiti, ovdje i  Parlament i buduća Vlada moraju da se bave ovom problematikom i suština rješavanja ovog problema jeste u ravnomjernom regionalnom razvoju. Onog trenutka kada se nastavi izgradnja auto-puta kroz Sandžak, kada sandžačke opštine dobiju gas, kada izvršimo gasifikaciju, kada budemo imali sandžački aerodrom i prugu do Novog Pazara, tada u tom dijelu Srbije možemo govoriti o suštinskom zaustavljanju tih negativnih tendencija. Ljudska i manjinska prava i društveni dijalog jako je važna tema, drago mi je što je predlagač i ovo tretirao kao posebno ministarstvo, mi smo kao društvo podijeljeni i etnički, i ideološki i generacijski i jako je važno da imamo jednu instituciju koja će se sistemski boriti sa svim ovim izazovima.”

Ovo je jedan kvalitetan prijedlog i očekujem da ćemo ga u danu za glasanje podržati, zaključio je narodni poslanik Tandir.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.