Sve više oboljele djece od korone – U Novom Pazaru za pola mjeseca pozitivno 430 školaraca

1
7123

Da Delta soj više pogađa mlađu djecu pokazuju i podaci iz Dječijeg dispanzera u Novom Pazaru. Na sreću, mnogo je lakša klinička slika ali su djeca prenosioci. Pretežno je zahvaćena školska populacija, mada ima i predškolaca.

Od 30. avgusta do jučer testirano je oko dvije hiljade djece. Oko 430 je pozitivno. Naravno, to nije realna slika. Najvjerovatnije roditelji ne dovode svi svoju djecu. Drugo, ide se po privatnim laboratorijama, ambulantama, kupuju i testovi po apotekama, kaže dr. Vesna Despotović načelnica Dječijeg dispanzera.

Što se tiče vakcinacije za uzrast od 12 do 15 godina koji mogu primiti Fajzer, zainteresovanost gotovo nikakva.

Vrlo malo. To može da se izborji na prst jedne ruke jer ni roditelji nisu vakcinisani.

I ponovo apel jer osim vakcinacije drugog načina za odbranu od korone nema

Da iskoristim priliku još jednom da apelujem na roditelje da se vakcinišu, da završimo jednom s ovom koronom jer smo svi jako umorni. Ovo traje dvije godine da se riješimo ovog, drugi način ne postoji.

Dodatna bojazan je da se u školama i predškolskim ustanovama ne poštuju mjere onako kako je propisano.

Sigurno je da i pozitivna djeca idu u škole, ali i to treba naći način da se reguliše. vakcinisat se. A kad bi pitali struku koja bi bila preporuka? Kad bi mene pitali treba da se vakcinišu svi zdravstveni radnici, prosvjetni I oni koji rade u predškolskoj ustanovi pa onda da pričamo o drugima, poručuje dr. Vesna Despotović načelnica Dječijeg dispanzera NP

Da podsjetimo, Fajzer je u Srbiji trenutno jedina vakcina koja je odobrena za upotrebu kod djece uzrasta od 12 do 15 godina dok je i dosad bila preporučena vakcinacija uzrasta od 16 do 18 godina.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

Comments are closed.