Suzana Paunović dobila priznanje za poromociju rodne ravnopravnosti

0
216

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava vlade Srbije Suzana Paunović sastala se danas sa članovima Savjeta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara od koga je dobila posebno priznanje za nesebičnu podršku i promociju koncepta rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti.

Paunovih je zahvalila na priznanju koje joj je uručila Banina Muderizvić, predsjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara, a podsjetila da su zajedno u prethodnom periodu mnogo stvari uradili, kao i da je još mnogo posla pred njima.

“Rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje u Srbiji, već je to pitanje ukupnog razvoja. Rodna ravnopravnost pokazuje koliko je društvo spremno da hita u svoj razvoj. Vlada Srbije je posvećena ovoj temi i za nas je važno što imamo značaj podršku od Nardodne skupštine, ženske parlamentarne mreže. To je vjetar u leđa svima koji se bavimo rodnom ravnopravnošću”, rekala je Paunović novinarima.

Ona je istakla da je najvažnija karika u ostvarivanju rodne ravnopravnosti lokalni nivo, lokalne samouprave, opštine i gradovi, tamo gdje žene žive i gdje ostavraju svoja prava.

“Novi Pazar je grad lider kada je ova tema u pitanju. Sama činjenica da postoji Savjet za rodnu ravnopravnost, a prije svega kako ovaj Savjet funkcioniše, govori da politika jednakih mogućnosti za žene i muškarce za Novi Pazar nije samo mrtvo slovo na papiru”, rekla je Paunović i dodala da je ovaj grad sa još oko 60 drugih gradova i opština potpisnik Evropske povelje o ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Paunović se osvrnula na težak period tokom pandemije korona virusa, koji je bio težak za svakog pojednica, porodice, a da su žene još jednom na dijelu pokazale da su stub porodice.

“Budite hrabre i nemojte da odustajete od planova i ciljeva. Ovde su se okupile obrazovane i hrabre žene, ali ne smemo da zaboravimo da mi govorimo u ime onih čiji glas ne može glasno da se čuje”, zaključila je Paunović.

Odbornica u gradskom parlamentu grada Novog Pazara Senida Leković izjavila je da je Savjet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti u tom gradu otvorio prostor široke razvojne perspektive, koja je doprinela da svi važni akteri iz lokalnih zajednica daju doprinos različitim mnogobrojnim aktivnostim u cilju afirmacije rodne ravnpravnosti i rodnih politika.

“Edukacija, osnaživanje, razumevanje, tolerancija i promena su ključne reči, koje opisuju aktivnosti našeg Saveta. Savet za rodnu ravnopravnost trasira dalju aktivnost osvrtom na višegodišnju deletanost i na one koji su bili najjači i najčvršći oslonac u svemu što smo želele da ostvarimo. Zahvaljuemo se direktorki Paunović i zato je priznanje koje grad Novi Pazar na incijativu Nihada Biševca, danas dodeljuje jedan ohrabrujući momenat, skromni znak pažnje od nas malih, ali važnih sredina”, rekla je Leković.

Izvor: Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.