Sutra izricanje presude Tahiroviću, optuženom za ubistvo Škrijelja

0
1354

U JU Studentski centar Univerziteta u Sarajevu na svirep način ubijen je Almir Škrijelj 20. februara 2020. godine. Dvije godine sudi se Seadu Tahiroviću, optuženom za ubistvo s predumišljajem.

U petak, 13. maja 2022. godine, završne riječi u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu imala je supruga ubijenog Almira Škrijelja, Zakira Mahmutović-Škrijelj. Sudu se najprije obratio tužitelj Slaviša Lučić, koji je iznio retrospektivu cijelog događaja uz obrazloženje da pravi motiv ubistva nije dokazan, pod pretpostavkom da je sistematizacija radnih mjesta bila glavni okidač za ovaj svirep zločin.

Podsjećamo, dan prije ubistva održan je sastanak u JU Studentski centar na Bjelavama, gdje je Almir Škrijelj, predsjednik Sindikata, dobio punu podršku radnika za pokretanje sistematizacije radnih mjesta. Na dan ubistva trebao se održati sastanak u Nedžarićima, ali nije, Almir Škrijelj ubijen je pola sata prije sastanka.

Sutkinja je zatražila od supruge Almira Škrijelja da iznese svoju završnu riječ. Supruga ubijenog je istakla kako je razočarana u rad Tužilaštva i kako joj nije jasno zašto je Tužilaštvo ovako težak zločin kvalifikovalo kao obično ubistvo s obzirom na to da je njegova uloga da promoviše određene vrijednosti u korist građana ove zemlje uz poštovanje prava oštećenih. Također je izjavila da su svi vještaci svjedoci konstatovali da se radi o teškom zločinu. Zakira je iznijela svoja saznanja ponovivši još jednom da je ubica, monstrum bio štićenik Tarika Curića, Ifeta Mahmutovića i Ahmeda Mulaibrahimovića.

U programu Hayat televizije prije godinu Zakira Muhmutović-Škrijelj govorila je za „Vijesti u 7” i tada nam je rekla kako joj u glavi odzvanjaju sljedeće riječi:

Taj dan kada je ubica izašao iz doma i rekao jednoj od svjedokinja: ‘Ne bježi, ja sam svoj posao završio.’ Čiji je on to posao završio? Šta je to Sead Tahirović završio? Čija je on produžena ruka – kazala je Zakira Mahmutović-Škrijelj za Hayat.

Ponovila je pred sudom svoja uvjerenja da se radi o ubistvu iz koristoljublja. Dokazi za to jesu odnos Tahirovića i Uprave Studentskog centra te da Tahirović nije bio kvalifikovan za posao koji je obavljao, ali je bio podoban za obavljanje poslova svojih nadređenih koji su preko njega izvlačili novac iz firme.

Tahirović je izvršio agresivan, bezobziran, brutalan, podmukao, kukavički napad u kancelariji spriječivši neposredno održavanje sjednice Sindikata. Upravi firme i izvršiocu Tahiroviću očigledno nije išlo u korist da moj suprug bude predsjednik Sindikata.

Kazala je da se Tahirović vješto ne sjeća detalja ubistva, a da je po izvršenju krvavog zločina jednoj od svjedokinja rekao da ne bježi te da je on svoj posao završio.

Zatim je hladnokrvno otišao do RS-a prikrivajući dokaze zločina: presvukao se, izvadio karticu i uništio telefon. Sve je uradio smišljeno, profesionalno, plaćeno i hladnokrvno.

Na kraju se plačući obratila sudu:

Prošao je još jedan Bajram bez našeg Almira. Molim dragog Allaha da svaki svoj Bajram provede i zatvoru, a pravdu nađe kod Allaha. Ubica je moju djecu, mene, oca, majku, braću i sestre doživotno ostavio bez oca, muža, sina, brata. Pravedno bi bilo da i on doživotno bude lišen slobode. Ako je ubica imao čast da mene ne gleda u sudnici, časni sude, molim vas, dajte mojoj djeci, meni, ocu, majci, braći i sestrama bar malo časti da se više nikad u životu ne sretnemo s katilom i monstrumom.

Sud nije dozvolio obraćanje oca rahmetli Almira Škrijelja zbog čega je došlo do negodovanja prisutnih u sudnici i oca ubijenog, koji je ustao i glasno rekao da ne može shvatiti da ni poslije dvije godine šutnje i gledanja ubice njegovog sina nema pravo na riječ. Ne želi da iko ikada osjeti ono što je u njegovoj duši, ali da i dalje vjeruje da će sud donijeti ispravnu odluku.

Da je ovo moj sin učinio, vjerujte, časni sude, ja bih mu presudio – rekao je u sudnici otac rahmetli Almira Škrijelja.
U srijedu, 18. maja, u Kantonalnom sudu u Sarajevu s početkom 15:00 sati bit će izrečena presuda Seadu Tahiroviću, optuženom za ubistvo (Almira Škrijelja) s predumišljajem.

(Selma Melez – Hayart.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.