Suljević: Opština je otvorena za saradnju sa nevladinim organizacijama (video)

0
0

Opština Bijelo Polje otvorena je za saradnju sa nevladinim organizacijama i spremna da podrži svaku kvalitetnu inicijativu, poručio je potpredsjednik Opštine, Ernad Suljević.

On je istakao da to potvrđuje i podatak da se iz opštinskog budžeta na godišnjem nivou izdvaja bilzu 70 hiljada eura za podršku nevladinim organizacijama.

„Naša vrata su im uvijek otvorena i spremni smo da sarađujemo, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života naših građana“, kazao je Suljević u emisiji „Šta može NVO“.

Napomenuo je i da je na osnovu  Konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2020. godinu njih 15 dobilo podršku bjelopoljske lokalne samouprave.

„Projektne prijedloge je poslalo čak 49 organizacija i gotovo su sve ispunile tehničko-pravne uslove. Opštinski javni konkursi uvijek izazovu veliko interesovanje, komisija je imala veoma težak zadatak ovoga puta, s obzirom da su i nevladine organizacije ojačale svoje kapacitete, tako da većina njih radi veoma kvalitetne projekte, i tehnički i idejno. Na  kraju smo na osnovu bodovanja i važećih kriterijuma donijeli odluku da njih petnaest dobije podršku i iskreno vjerujemo da će ti projekti doprinijeti razvoju naše zajednice“, kazao je predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2020. godinu, ističući da je za tu namjenu izdvojeno 50 hiljada eura iz opštinskog budžeta.

Napomenuo je da je budžetom bilo planirano 60 000 eura za finansiranje projekata nevladinih organizacija, ali da je rebalansom taj iznos smanjen za 10 000 eura.

„To su svakako značajna sredstva i jedna smo od rijetkih Opština koja izdvaja toliko za projekte nevladinih organizacija“, podvukao je Suljević i naglasio da će ugovori o realizaciji projekata biti potpisani najvjerovatnije do kraja naredne sedmice.

Najviše sredstava, kao i ranijih godina, prema riječima Suljevića, biće opredijeljeno za finansiranje projekata koji se tiču zaštite lica sa invaliditetom, preko 12 000 eura, što je oko 25% od ukupnog iznosa.

„Međutim, nijesmo zanemarili ni ostale prioritetne oblasti, tako da je za svaku odobren bar po jedan projekat”, naglasio je predsjednik Komsije za za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija, dodajući da su, pored zaštite osoba sa invaliditetom i marginalizovanih grupa, među prioretnim oblastima bile i  Turizam, poljoprivreda i ruralni razvoj; Mladi, sport, kultura i rodna ravnopravnost; kao i socijalna i zdravstvena zaštita usljed virusa Covid 19.

Podsjetio je da se iz opštinskog budežta izdavjaju ne samo sredstva za finansiranje projekata, već se kroz dodatna sredstva omogućava redovan rad pojedinih NVO.

„Na osnovu sporazuma sa koalicijom „Savez“ svakog mjeseca njenim članicama se isplaćuje iznos od 150 eura za redovan rad, što je na godišnjem nivou oko  12 600 eura. Takođe, podržavamo i projekte nevladinih organizacija iz oblasti antikorupcije u iznosu od oko 6 hiljada eura, tako da je to oko 70 000 eura na godišnjem nivou iz opštinskog budžeta“, kazao je potpredsjednik Opštine, Ernad Suljević, dodajući da ostaju otvoreni za dalji saradnju sa nevladinim organizacijama.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.