Stara praksa: Država u Rožaje nije uložila ni cent

0
1074

RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo ::  Ugrožena bezbjednost vozača na putu Rožaje - Špiljani

U razvojne projekte rožajske opštine nije uložen nijedan euro iz kapitalnog budžeta države, odnosno u nastavak izgradnje Ski-centra „Štedim–Hajla“, potom u tunel na drugoj fazi zaobilaznice oko Rožaja, dok je stanje magistralnog puta Rožaje–Dračenovac katastrofalno.

Investicione aktivnosti na realizaciji kapitalnih projekata u Rožajama, vrijednih više od 60.000.000 eura, potpuno su zaustavljene. U lokalnoj samoupravi ističu da tokom ove godine u razvojne projekte rožajske opštine nije uložen nijedan euro iz kapitalnog budžeta države, odnosno u nastavak izgradnje Ski-centra “Štedim – Hajla”, potom u tunel na drugoj fazi zaobilaznice oko Rožaja, dok je stanje magistralnog puta Rožaje – Dračenovac katastrofalno.

– Radovi na skijalištu Štedim, investiciji vrijednoj preko 20.000.000 eura, potpuno su stali pa preduzeće “Strukom” koje izvodi poslove razmišlja o povlačenju s tog terena. Mi smo potpuno nezadovoljni kao što su i građani nezadovoljni, jer je, osim Štedima, zaustavljen isto toliko vrijedan projekat izgradnje druge faze zaobilaznice oko Rožaja, a da ne govorimo o stanju magistralnog puta Rožaje – Dračenovac koje je katastrofalno. Nije najgore to što je promašen rok već što se ne radi kvalitetno. Već tri godine se odugovlači sanacija magistralnog mosta na izlazu iz Rožaja. Da li je riječ o neplaćanju izvođačima radova ili nečem drugom, to nam nije poznato. U više navrata smo se obraćali nadležnom ministarstvu po ovim pitanjima, ali odgovora nema – rekao je predsjednik Opštine Rahman Husović za “Dan”.

Nemaju informacije

Husović je istakao da lokalna samouprava nema informacije o tome zbog čega su projekti zaustavljeni.

– Znamo samo da su sredstva za ulaganja u ovdašnje projekte izdvojena, ali na terenu se ne dešava ništa, tako da sumnjamo da će, barem zasad, biti nešto od nastavka radova. Čak ni Abazovićeva vlada se nije potrudila da nešto učini na ovom planu – rekao je Husović.

Radovi na magistralnom putu Rožaje – Dračenovac počeli su prije tri godine i trebalo je da budu završeni do kraja ove godine. Međutim, kako posao koji izvodi preduzeće “Štrabag” nije ni blizu kraja, ugovor je produžen na još jednu godinu, ali je pitanje da li će i u tom roku radovi biti privedeni kraju. Iz izvora bliskih lokalnoj upravi “Dan” saznaje da odgovornost za prolongiranje roka leži na nadzornom organu i na Upravi javnih radova, koja navodno ne može da naredi izvođaču radova da posao privede kraju. Naš sagovornik ističe da su građevinske firme u Crnoj Gori deficitarne pa oni koji ih plaćaju moraju, takoreći, da im “titraju”, odnosno da ih mole da završe preuzete ugovorene obaveze.

Zelena pijaca godinama na čekanju

Sekretar Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Rusmir Džudžević, kazao je da ove godine u skijalište Štedim nije investiran nijedan cent jer se čeka raspisivanje tendera za izgradnju dalekovoda vrijednog 4,8 miliona eura, koji će se realizovati tek nakon rebalansa državnog budžeta.

Godinama se čeka i na puštanje u rad objekta Zelene pijace, vrijednog oko milion eura, koji takođe finansira država. Prema našim informacijama, nekoliko puta su pali tenderi, koji su podrazumijevali izvođenje završnih radova vrijednih oko 50.000 eura. U lokalnoj upravi kažu da su voljni da taj posao sami privedu kraju, ukoliko bi im sredstva legla na račun.

Prema riječima Armina Honsića, direktora Direkcije za izgradnju i investicije, radovi na pomenutom projektu su ovih dana pokrenuti, ali opet sporom dinamikom.

– Radove je vjerovatno usporavalo to što su morali biti prekinuti tokom ljetnje turističke sezone, ali i nedostatak radne snage. Imamo brojne pritužbe građana na realizaciju ovog projekta… Najavljuju i proteste, jer je stanje katastrofalno, zbog lošeg načina izvođenja radova, posebno kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja – rekao je Honsić, ističući da, iako su najavljeni prije nekoliko mjeseci, radovi na sanaciji oštećenja magistralnog puta kroz gradski centar još uvijek nijesu počeli. Honsić navodi da mu nije poznato zbog čega se odugovlači s početkom realizacije radova, ali sumnja da se, s ozbirom na to da je tender za taj posao pao u dva navrata, radi o nedostatku finansija. Naglašava da postoji mogućnost suočavanja s deficitom specijalizovanih firmi, ali da o tome nemaju pravu informaciju.

(Dan)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.