Šta je to SPP ponudio a kod SDAS-a i SDP-a je naišlo na veliki otpor?

0
37

O izborima u Srbiji

Šta je to SPP ponudio a kod SDAS-a i SDP-a je naišlo na veliki otpor?

1. Političko jedinstvo na jasnim principima, koji uključuju i politička načela druga dva važna politička subjekta

SPP je politički subjekat nastao kao odlučni korektor političkih neracionalnosti i dugogodišnjeg „praznog hoda“ postojećih dominirajućih politika u Sandžaku. Primarni politički cilj SPP-a je ujedinjavanje najboljih političkih potencijala kako bi se mijenjalo loše stanje u društvu. Jasno je da, u polariziranom i birokratiziranom političkom biću Sandžaka, takav zahtjev je bio više nego neophodan i nije se više smio odlagati. S druge strane, takav zahtjev nije mogao doći iz bilo koje od dvije duboko antagonizirane strane politike. Morao je doći iz unutrašnjosti političkog bića naroda, ali sa potpuno nove političke adrese.
SPP je u svojoj političkoj platformi sublimirao pozitivnu političku praksu, redefinirao ciljeve bošnjačke politike u Sandžaku, otvorio politički prostor za susret i pomirenje naroda na principima pravde, i na velika vrata povratio bošnjački narod na političku scenu.
I politički program ali više i značajnije politička praksa koju istrajno provodi SPP u Srbiji, za sve dobronamjerne članove bošnjačke zajednice, dovoljna je garancija da je ponuda političkog ujedinjavanja i prevazilaženja fatalnog polariziranja naroda između dva politička subjekta SDAS i SDP, koja bi povremeno kulminirala velikim antagonizmima, skoro do ratnog stanja, spasonosno rješenje koje se jednostavno ne smije odbiti.

2. Javno suočavanje sa sudom javnosti o proteklom periodu od tri decenije, i javno sučeljavanje stavova po svim aktuelnim društvenim pitanjima

SDAS i SDP su bili zatečeni pojavom SPP-a, jer su očigledno i projektovani da sandžačku političku scenu dugoročno drže na dnu političke ljestvice uz stalno produbljivanje podjela i što dužeg održavanja stanja „što gore to bolje“ čime se realizuju ciljevi retrogradnih snaga u Srbiji o etničkom čišćenju sandžačkog regiona. SPP suočava aktuelne političke faktore sa promašenom politikom koja traje već tri decenije, i silom ih dovodi za „pregovarački sto“ gdje će ih snagom političke volje građana uvesti u brazdu i natjerati ih da se konačno okrenu interesima onih koji su ima dali mandat predstavljanja, ili će nestati iz politike.

3. Slobodna prezentacija političkih ideja i podizanje političke odgovornosti

SPP je veliko političko osvježenje kako za Sandžak tako i za cijeli region. Mora se reći, zbog istine koja je svakom zdravomislećem biću životni put, da je ulazak muftije Zukorlića u politiku, u političku praksu, ne samo Sandžaka, već mnogo šireg prostora, donijelo takve promjene da su skoro preko noći prestali da važe brojni politički stereotipi, aršini i pravila projektovani za mnogo duži vremenski period, da je politika sa dehumniziranog kursa počela dobijati drugačije, humanije obličje. Politički prostor se već bio navikao da je laž uobičajeni način političkog komuniciranja, da su obećanja data u predizbornoj ponudi u postizbornom periodu potpuno neobavezujuća, dok je Muamer Zukorlić svojim djelovanjem u parlamentu Srbije, ali i uopće na javnoj sceni, dokazao da to nije prirodno stanje, da politika ne znači laž i prevaru, već da su pojedini političari lažovi i prevaranti.
Jasna politika sa realnim političkim ciljevima, koji su potpuno usklađeni sa interesima i ciljevima civiliziranih zajednica, bez kalkuliranja sa dnevnopolitičkim devijantnim interesima bitnih političkih struktura, sa najmanje mogućim ili minimalnim političkim oportunitetnim troškom, SPP u Srbiji je već zadobila povjerenje svih onih građana koji su svjesni da politika laži i manipulacija, mora biti smijenjena odgovornom politikom. Od SPP-a i od Muamera Zukorilića uče i oni koji se javno ne slažu sa takvom politikom, a uče i članovi i mlađi kadrovi SDAS-a i SDP-a, nastojeći da kroz promjene zadrže stečenu vlast. U mjeri u kojoj se postojeće politike promijene i postanu odgovorne prema preuzetim emanetima, u toj mjeri je i postignut cilj SPP-a kao iznuđenog korigujućeg političkog faktora.

Stavove koje sam iznio su rezultat dugogodišnjeg praćenja regionalne politike, i moje ubjeđenje ko na političkoj sceni nudi realno moguću politiku a ko nudi prazna obećanja. To je moja obaveza prema mojoj djeci, prema svoj djeci u Sandžaku, regionu i šire, prama istini koja se ne može sakriti i koju ne smijemo sakrivati. Politika SPP-a je politika nade za sve građane regiona, jer je podignuta na Principima vječne istine. To je politika oslobađanja ljudi iz kandži onih struktura kojima je vlast jedini smisao života, a takvima je, po Zakonu, vlast zabranjena.

Vjerujem u politiku SPP-a i preporučujem svakom čovjeku koji misli dobro svojoj djeci i drugoj djeci, i svoj djeci na našem prostoru, da podrži politku SPP-a i da ako učestvuje na izborima koji su u Srbiji zakazani za 21.juni, podrže akademika Muamera Zukorlića i njegovu časnu i hrabru ekipu.

Autor: Hazbija Kalač


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.