SPP,SDA,GPS: Izborna komisija pokušava da nam preotme pobjedu

0
2073

Predstavnici tri liste na lokalnim izborima u Novom Pazaru ocenili su danas da je tokom izbornog procesa uočen veliki broj nepravilnosti, te da podeljeni odbornički mandati ne odgovaraju izboljnoj volji građana.

Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) traže od Gradske izborne komisije (GIK) da jasno i nedvosmisleno pokaže po kojoj formuli je urađena raspodela mandata.

Potpredsednik SPP Edin Numanović rekao je novinarima da prema zapisnicima koje poseduju sa biračkih mesta opozicija u Novom Pazaru osvojila većinu glasova.

On je dodao da je tokom izbornog dana, ali i na biračkim mestima, došlo do prepravljanja zapisnika, i da njihovi članovi biračkog odbora nisu mogli da zaduže svoj primerak.

“Iz tog razloga bio je pokušaj onemogućavanja sprovođenja izborne volje. Naši ljudi na tim mestima su dobili parlamentarne zapisnike, ali ne i zapisnike sa lokalnih lista. Na jednom delu glasačkih mesta u Novom Pazaru je vršena opstrukcija prilikom završetka brojanja glasova“, rekao je Numanović.

On je dodao da su primetili razliku od oko 4.000 glasova koje je Sandžačka demokratska partija (SDP) dobila na lokalnim i parlamentarnim izborima, ne uključujući srpske glasove.

“Smatramo da to ukazuje na sve ovo o čemu sam ranije govorio. Pored ovoga, bilo je i drugih nepravilnosti“, kazao je Numanović.

Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka kaže da je siguran da dodeljeni mandati u ovakvim izbornim uslovima i rezultatima ne odgovaraju izbornoj volji građana.

“Tražili smo od predsednika GIK da nam Izborna komisija dostavi raspodelu svakog mandata pojedinačno svakoj političkoj stanci koja je učestvovala na ovim izborima. Međutim, to nismo mogli da dobijemo. Insistiraćemo na tome jer mislimo da apsolutno nije primenjen sistem najvećeg količnika“, kazao je Škrijelj.

On smatra da pokušaj GIK da usvoji preliminarne rezultate izbora u Novom Pazaru predstavlja kršenje i prekrajanje izborne volje građana.

Nosilac izborne liste GPS Edin Zećiorvić rekao je da taj pokret sigurno dobio dva, a ne jedno odborničko mesto, kako tvrdi GIK.

”Mi samo tražimo da se taj izborni rezultat ne zagubi kod nekog neodgovornog službenika koji će u nečije ime prekroji volju građana“, kazao je Zećirović.

Napominje da su spremni da zajednički brane taj izborni rezultat.

“Mi nismo imali 5. oktobar, ali ćemo možda imati 20. decembra”, rekao je Zećirović.

Prema rezultatima Gradske izborne komisije (GIK) najviše glasova na lokalnim izborima u Novom Pazaru osvojila je lista “Za evropski Novi Pazar–Rasim Ljajić” sa 17.269 glasova.

Portal Free media saznaje da je druga po broju osvojenih glasova lista “Edin Đerlek gradonačelnik–Promjena je pobjeda” sa 10.783 glasa, a treća “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” sa osvojenih 8.964 glasa.

Na četvrtom mestu je lista “Aleksandar Vučić–Novi Pazar ne sme da stane–Ivica Dačić” sa 4.690 glasova, dok je lista Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) “Za život dostojan čovjeka” osvojila 1.554 glasova.

Izvor: Free media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.