SPP zahtjeva da vlada u ovom mandatu posebnu pažnju posveti investiranju u Sandžak

1

Narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir i dr. Misala Pramenković u svojim obraćanjima kazali da SPP očekuje da vlada u ovom mandatu posebnu pažnju posveti investiranju u Sandžak. Istakli da je Sandžak proteklih 30 godina bio zapostavljen, da je bilo ministara iz redova bošnjačkog naroda, ali da oni suštinski nisu zastupali interese svog naroda. Kazali da će dati šansu budućem sazivu, a dalju podršku će formirati na osnovu razultata.

Tandir iskazao nezadovoljstvo jer u vladi neće biti predstavnika manjinskih zajednica, iako čine gotovo trećinu stanovništva Srbije.

– Što se tiče ekonomije, osvrnut ću se na onaj segment koji se tiče građana i građanki u Sandžaku, očekujemo da napokon dobijemo jednu veliku investiciju u mandatu ove vlade, očekujemo nastavak auto-puta, izgradnju Kliničkog centra u Novom Pazaru. Vidjeli smo sa kakvim su se izazovima suočavali građani i građanke u Sandžaku. Očekujemo gasifikaciju i izgradnju pruge do Novog Pazara. Posebno moram istaći, sa čim nisam zadovoljan, jeste da u ovom prijedlogu Vlade R. Srbije nemamo predstavnike manjinskih zajednica, a koji žive u Republici Srbiji, iako jednu trećinu građana i građanki u stanovništvu čine manjinske zajednice. Ali činjenica je da smo u nekim ranijim mandatima imali više predstavnika u Vladi, pa nismo imali konkretne pomake na terenu.Ovo je šansa za ovu Vladu da pokaže kako se i na taj način može djelovati.

Tandir kazao da očekuje da ovaj sastav vlade ubrza proces pristupa Evropskoj uniji kroz brže otvaranje i zatvaranje poglavlja, ali i da unaprijedi saradnju sa susjedima.

– Važan segment jeste i regionalna politika. Mi vjerujemo da nema trajne stabilnosti Balkana bez suštinskog pomirenja između bošnjačkog i srpskog naroda i to je polje i tema na kojoj svi zajedno treba da radimo. Očekujemo od nove Vlade R. Srbije jeste i nastavak dobre saradnje sa muslimanskim svijetom, sa muslimanskim zemljama jer to su veliki investitori u R. Srbiji. To su zemlje na kojima su naše kompanije tradicionalno prisutnbe još od bivše Jugoslavije, ne samo kroz plasman hrane i gotovih proizvoda već i kroz plasman usluga.

Tandir na kraju kazao da ovoj vladi treba dati šansu.

– Ne možemo osuđivati, a da ne damo šansu, koliko mogu, šta znaju i koliko imaju hrabrosti da se uhvate u koštac sa izazovima, sa kojima se kao zemlja i kao društvo suočavamo. Očekujem da poslije 100 dana vlade ovdje pričamo o konkretnim rezultatima.

Dr. Pramenković: Dr. Misala Pramenković – Izgradnja Kliničkog centra u Novom Pazaru treba biti prioritet

Narodna poslanica dr. Misala Pramenković u svom obraćanju ukazala na potrebu izgradnje Kliničkog centra u Novom Pazaru. Kazala da je zadovoljna što je ženama pružena prilika da budu ravnopravno zastupljene u sazivu buduće vlade. Poručila da je Stranka pravde i pomirenja u proteklom mandatu detektovala goruće probleme u društvu.

– Što smatram da je značajno, još značajnije uključivanje žena u sve društvene i političke tokove. Svakako značajno za preuzimanje jako značajnih funkcija u samome društvu. Sa druge strane svakako, očekujemo da će one svojim radom, trudom i zalaganjem opravdati povjerenje koje im je ukazano. Najznačajniji resurs i ono što bi smatrali novinom i osvježenjem u ovoj Vladi jeste formiranje tri nova Ministarstva.

– Ono što bi jako značajno bilo u budućem radu novog sastava vlade jeste da se potrudimo da unapređenje zdravstvenog sistema bude ravnomjerno koliko je to moguće rašireno i u tom smislu djelovati na teritoriji cijele zemlje. Konkretno ću navesti naš zahtjev, zahtjev SPP-a za osnivanjem Kliničkog centra u Novom Pazaru. Protekla kriza je pokazala da zdravstveni sistem u Novom Pazaru nije dorastao zadatku i uslijed lošeg vodstva i menadžmenta zdravstvenog sistema mi smo nažalost imali i veoma veliku smrtnost.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.