SPP u Crnoj Gori – Bošnjaci između nade i straha

6
176

Zabrinutost je reakcija Bošnjaka širom svijeta nakon izbora u Crnoj Gori

– naročito u našoj voljenoj Bosni i Hercegovini, a posebno nakon saopštavanja rezultata, kao i postizbornih incidenata u Pljevljima! Sve to istovremeno ohrabruje i plaši, te nismo sigurno koji osjećaj je izraženiji.

Ohrabruje nas intres i spremnost institucija, grupa i pojedinaca da pruže pomoć i zaštitu svojoj braći iz Pljevljalja, Sandžaka i Crne Gore, da sačuvaju čast i živote potomaka pljevaljskog muftije Šemsikadića, onako kako su Taslidžaci sa njim na čelu štitili živote i čast Bosne i Bošnjaka u drugoj polovici 19 vijeka, kada su se hrabro borili oko Tuzle, Doboja, Sarajeva… Ohrabruje činjenica da su Bošnjaci naučili lekcije iz prošlosti i da nikada više neće dozvoliti neku novu crnu pticu – Srebrenicu. Ohrabruje činjenica da Bosna i Bošnjaci Crnu Goru doživljavaju kao prijateljsku zemlju,  partnera i saborca ka Euro-atlanskim integracijama, a istovremeno i plaši površna percepcija partnera, prijatelja i saborca, kao i realnog stanja u Crnoj Gori.

Plaši nas to Bošnjačko i Bosansko blanko povjerenje čovjeku i partiji koja stoji iza njega. Povjerenje čovjeku i partiji koji sa (pod)smjehom Bošnjake u Crnoj Gori kao i sve druge građane 30 godina drži u ropstvu straha, podjela i ucjena. Imamo li kao narod pravo na to? Imate li vi pravo na to? Jer, davati podršku čovjeku pod čijom vlašću su se dogodili svi zločini nad Bošnjacima u Crnoj Gori, etničko čišćenje u Bukovici, policijska akcija LIM prilikom koje je ‘93. nevino pohapšeno i mučeno kompletno rukovodstvo stranke SDA u CG, pa sve do monstruozne deportacije Bošnjačkih izbjeglica iz BiH Karadžiću direktno u smrt – i, maltene, na silu mu gurati u zagrljaj Bošnjake je nedopustivo.

Da li se možda pokajao ili zatražio oprosta Bosni za permanentno širenje mržnje, podstrekavanje na zločine putem svojih tadašnjih medija RTV CG i dnevnog lista Pobjeda tokom agresije na Bosnu?! Zabrinjava nas da je malo ljudi u Bosni koji primjećuju da Đukanović zapravo nikada i nije izašao iz 90tih i da upravo on sistematski hrani taj šovinizam i četništvo u Crnoj Gori nekažnjavanjem zločina, incidenata, sporadičnih izliva vjerske i nacionalne mržnje. Zar najbolji i najočitiji primjer nisu incidenti od prije par dana u Pljevljima gdje Đukanovićeva policija nije procesuirala niti jedan slučaj napada na Bošnjake niti napada na Islamsku Zajednicu..

Ostali smo zatečeni i neprijatno iznenađeni, po svemu sudeći, sinhronizovanim nastupom  određenih medija i pojedinaca usmjerenih prema građanskoj koaliciji CRNO NA BIJELO, čija je SPP jedna od ponosnih članica, gdje je očigledno stavljen fokus i meta na nosioce te liste gospodina Dritana Abazovića i predsjednika naše stranke gospodina Hazbiju Kalača.

Količina neistina, poluistina, dezinformacija i fabrikovanja straha kako bi se gore navedeni predstavili kao opasanost po nacionalne intrese Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i regionu, pa i po samu Bosnu, je zaista frapantna.

Jasno nam je da se takvim pristupom želi uticati na koaliciju CRNO NA BIJELO i njene lidere kako bi eventualno promijenili svoj stav o neophodnosti političkih promjena u Crnoj Gori, a bez Đukanovića i njegovog DPS-a. Naravno da ćemo ostati dosljedni obećanju građanima koje smo dali u toku kampanje i za koju su nas građani delegirali, a to je smjena korumpirane vlasti i snažan iskorak ka evropskim integracijama sa svim benifitima koje taj put nosi. Znamo da to neće biti lak put, ali ukoliko sada ne krenemo da rješavamo stvari bojimo se da bi za 4 godine moglo biti kasno.

Sa druge strane, jasna i nedvosmislena podrška iz Brisela, Berlina i drugih evropskih centara našoj platformi u nastojanjima da Crnu Goru učinimo sigurnom državom za sve, samim tim i za Bošnjake, pravno uređenom i ekonomski stabilnom, daje nam za pravo da kao članica platforme CRNO NA BIJELO, a istovremeno i permanentno kao Bošnjačka partija koja se dugi niz godina u Crnoj Gori i Sandžaku bori za dostojanstvo našeg i drugih naroda, pozovemo istaknute institucije, grupe, pojedince, ali i ukupnu bosansko-hercegovčku javnost da pomognete našu borbu za evropsko  bolje sutra kako Bošnjaka tako i svih drugih građana u Crnoj Gori, te samim tim i susjednih država među kojima je i naša lijepa Bosna, tako što ćete sa jedne strane tražiti hitno pronalaženje i procesuiranje počinioca incidenata u Pljevljima, a sa druge strane uvažiti i podržati činjenicu da građani Crne Gore nakon 30 godina žele promjene.

Jedno je sigurno: ne postoji opcija kojom bismo ugrozili evropsku ili NATO budućnost Crne Gore, njen spoljnopolitički kurs ili dobre odnose sa Bosnom ili nekim drugim susjedom.

Đukanović je evropska i regionalna politička prošlost i tu činjenicu ništa ne može promijeniti. Zato vas kao braća molimo da je uvažite i da kroz saradnju sa nama ili drugom bošnjačkom političkom strankom koja je također najavila učešće u koalicionoj vladi sa nama i drugim partijama, uvažite izbornu činjenicu da građani Crne Gore većinski žele promjene, brži evropski put, veći standard, bolje međunacionalne odnose i bolju saradnju sa susjedima uključujući i Bosnu.

U intresu Bošnjaka kao i svih drugih građana je da se promjenom vlasti snažno utiče da stvari krenu nabolje. Bošnjaci su danas najsiromašniji građani. Opštine u kojima Bošnjaci čine većinu, ili ih ima u značajnom broju, su najnerazvijenije u Crnoj Gori. Nacionalni korpus je vještački podijeljen na više kolona. Najviše se Bošnjaka iseljava iz Crne Gore…

Ovo je pravi momenat da crnogorsko društvo kojem pripadamo napravi ključni iskorak ka istinskoj demokratizaciji i ostvarivanju građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i svih građana, te ubrzano krene ka evropskim integracijama i vladavini prava.

Ono što istinski plaši Bošnjake u Crnoj Gori je realna opasnost da bi u bliskoj budućnosti, sa dosadašnjim DPS sistemom vrijednosti i lažnom demokratijom, za tako nešta bilo kasno i da se za par godina možemo probuditi u nekoj drugačijoj Crnoj Gori koja bi bila teret ne samo samoj sebi nego i svima u okruženju, sa posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

 

Informativna služba

Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Evo samo jedan podatak da odobre dvojno drzavljanstvo izmedju Srbije i Crne Gore nikad vise nebi mogla dobiti crnogorska opcija sto kaze Daka Davidovic koji je dao 3 miliona eura da se srusi crnogorski rezim.Srbija je uvjek imala pretezije prema Crnoj Gori smatrala je svojom teritorijom vucic je par puta izjavio da je Crnu Goru izgubio tadic.

  2. Krivokapića je postavio Amfilohije i osim Bečića ja nisam za Srpsku listu sa Srpskim zastavama tako daje to moje mišljenje na koje ja ne mogu da utičem sretno bilo ko god napravi vlast

  3. Bosanci imaju uskoro izbore…zato se brinu da imse nepojavi neki Skolovani i sposobni Abazovic ili Becic…da ih izvuku iz fotelja …nebrinu oni nesto puno za ovdasnje Bosnjake osim pojedinci..

  4. Volio bih da gospoda iz SPP malo šire sagledavaju situaciju, da ne vežu Crnogorski narod samo za Mila, već da u širem konteksu vide odnos DF a, četničkih vojvoda i SPC prema Bošnjcima i drugim nesrbima u CG i drugim susjednim državama, odnos prema EU i NATO… Uvažavam Muftiju i Cerića, ali ovog puta nisu u pravu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.