SPP Priboj osuđuje fašističke izlive mržnje – Ozbiljan napad na temelje multietničkog sklada i suživota

0
619

Povjereništvo Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Priboju najoštrije osuđuje nemile događaje koji su se protekle dvije večeri dešavali u našem gradu. Na Badnju večer, uoči najvećeg pravoslavnog praznika, ispred crkve u Novom Gradu, grupa mladića je na slavlju nosila zastavu sa likom Pavla Đurišića, poznatog po svirepim zločinima u Drugom svjetskom ratu nad bošnjačkim stanovništvom. Sljedeće večeri, u ugostiteljskom objektu „Quorum“ u Priboju, od strane grupe mladića, pjevane su fašističke pjesme “Božić je – pucaj u džamije”. Ovakvi postupci nisu samo uvreda za muslimane, Islamsku zajednicu, žrtve i njihove porodice, već i ozbiljan napad na temelje multietničkog sklada i suživota u našem gradu.

Podsjećamo javnost da je Priboj mjesto gdje porodice žrtava zločina u Sjeverinu još uvijek čekaju na pravdu. Također, naglašavamo da policajci koji su pjevali zločinačke pjesme još uvijek nisu kažnjeni, a nakon tih pjevanja došlo je do ubistva Bošnjaka u Priboju, čiji sudski epilog još uvijek čekamo.

Slični incidenti nisu adekvatno tretirani ni u prošlosti, što doprinosi osjećaju nekažnjivosti i promovisanju fašističkih ideja. SPP Priboj poziva policijske i tužilačke organe da ovaj put reaguju adekvatno i pokažu da takvi postupci neće biti tolerisani. Nereagiranje istih na događaje od prije dvije godine rezultiralo je ponavljanjem istih slučajeva.

Također, želimo istaći hrabrost i poštovanje onih pravoslavnih vjernika iz Priboja koji su se ogradili od ovih dešavanja i osudili ih. Važno je prepoznati da ovakvi ekstremni postupci ne odražavaju stavove većine naših sugrađana.

SPP Priboj stoji čvrsto u osudi svih oblika ekstremizma i zalaže se za grad u kojem će svi građani, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost, živjeti u miru i međusobnom poštovanju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.