SPP oštro odbacuje odgovor ministra Vulina!

4
8305

Stranka pravde i pomirenja odbacuje odgovor ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je uslijedio nakon poslaničkog pitanja narodnog poslanika Samira Tandira, u kome ministar tvrdi da su se pripadnici Policijske stanice u Sjenici profesionalno i odgovorno ophodili prije, tokom i nakon krvoločne likvidacije novinara i humaniste Edina Hamidovića.
Naprotiv, jako mnogo je pokazatelja o sprezi određenih policijskih činovnika u Sjenici i drugim dijelovima Sandžaka sa kriminalnim strukturama, o čemu su predstavnici SPP-a više puta javno govorili a na šta su se nadležni organi MUP-a i sam ministar uporno oglušivali.
Policija u Sjenici nije preduzela ono što je bilo neophodno da se Edin Hamidović zaštiti, iako je blagovremeno bila obaviještena o javnoj prijetnji upućenoj Hamidoviću od strane organizatora ubistva objavljenoj na društvenim mrežama: „Kad dođeš u Sjenicu prosuću ti mozak“. Način na koji je izvršena likvidacija pred šestero maloljetne djece i surpugom u sred gradske gužve potvrđuje da Edin Hamidović nije bio pod policijskom zaštitom niti prismotrom. Tek osam dana nakon likvidacije, izvršen je pretres objekata kriminalne grupe odgovorne za ubistvo.
Ozbiljno smo zabrinuti zbog činjenice da ministar Vulin ovom izjavom ne pokazuje odlučnost da se obračuna sa spregom policije i kriminala na ovom području, što će korumpirani policijaci i kriminalci shvatiti kao podršku.
Godinama smo sa nadležnim organima i pojedincima u policiji mukotrpno radili na liječenju višedecenijskog nepovjerenja između bošnjačkog naroda i policije u Srbiji. Nije bilo lahko cijeliti rane brutalnosti i ponašanja policije devedesetih godina prema Bošnjacima. I nakon što smo napravili određene pomake na tom putu, ovakvi stavovi ministra će nas zasigurno vratiti unazad.
Ako ovome dodamo i činjenicu da ministar policije veoma često izriče svoje nacionalističke stavove, ne mareći za to kako će biti shvaćen od jedne trećine stanovništva ove zemlje koju čine pripadnici nesrpskog naroda, zaboravljajući da je policija prva i možda najznačajnija linija vlasti prema građanima, nije teško zaključiti da se ovakvo ponašanje može negativno odraziti i na dalji razvoj sigurnosti i stabilnosti na tom prostoru.
Nije moguće unaprjeđivati stabilnost i sigurnost u koliko su narod i policija na suprotnim stranama, a posebno ako su pojedini elementi policije u savezu sa kriminalom, uz pasivan odnos ili blagoslov samog vrha policije.
Činjenica da je zastupljenost Bošnjaka u policijskim strukturama ispod svakog minimuma sa tendencijom i praksom pogoršanja, ne ostavlja nam prostor za optimizam u pogledu podizanja osjećaja i svijesti pripadnika bošnjačkog naroda o državi Srbiji u smislu domovine u kojoj se osjećaju sigurno a koja prema njima vrši svoje obaveze garantujući im prava, a oni prema njoj izvršavaju svoje dužnosti.
Od Vlade, a posebno predsjednika Repulike Srbije, očekujemo da proklamovanu politiku borbe protiv kriminala primjene i na prostoru Sandžaka.

Izvor: spp.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Vitalni interse rezima (podguzne muhe slobe i mire milosevic jeste destabilizacija regijona (CG _BiH _Kosova _Makedonije ),zloupotrbljavajuci srbe u tim nezavisnim dezavama. Jedan cilj je time zaustaviti investucije i ekonomski napredak u tim drzavama i odlazak omladine iz tih drzava i pokusaj sve investicije za sebe uzet i postati ekonomski i vojno najaci na balkanu sto him daje pravo da ucenjuju EU i USA kao nosioci mira i stabilnosti “jer BG kao smiruje *UGROZENE* srbe u regijonu. Drugi cilj je pokvareno kukanje o ugrozenosti srba u okolnim drzavama (notorna laz ), ispred EU i USA i ubacivanje novca za pomoc “ygrosenim srbima “, (Ekonomsko porobljavqnje susednih drzava). Za Bosnjake Sandzaka je predvidjen Kineski model posrbljavanja Bosnjaka Sandzaka u saradnji sa domacim izdajnicima .Pod hitno se mora napravit strategija protiv tog modela i narodu objasniti . Ovo ja samo druga strategija rezima ( ekonomsko porobljavanje ), do sljedece pogodne priljike za rat da zavrse projekak .Sve se ovo trbq dobro analizirati ;pratiti izazove i prijetnje za Bosnjake , institucijalno odgovarat sa jasnom strategijom. Problem je sto su na vlasti direktni ucesnici rata 90tih i nas teret iz proslosti sa srbskim narodom je velik ali sa ovom zlocinackom ekipom je veoma tesko naci demokratski put i vladavinu prava. Ipak treba nastaviti dalju saradnju sa trenutnim rezimom u BG ( trazuti dijalog i kompromis (, a posebno sa EU i USA institucijama ali prvo sa Bosnjacima (Moramo uzeti odgovornost i Mi kao natod pokazati NA DJELU da zelimo u EU ).

  2. Vucic i Vulin komanduju svim kriminalnim strukturama u Srbiji,Severno Kosovo,Severna Bosna to jes u tz republici srpskoj i CG.
    Dugo godina je Vucic to lazno prebacivo na Djukanovica presednika CG to su Vuciceve i Srpske Lazi kao i sve ostalo.
    Vucic i Vulin direktno preko Rasima Ljajica rade zajedno sa kriminalnom grupom LATOVICA tu se milioni mesecno odrcu zato Vucicu i Vulinu ne pada napamet da se tim kriminalcima zameri.
    Pustice Crvene Beretke i Legiju na slobodu i oni ce preuzet klanove na tome radi naveliko Vucic.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.